Vicepremierul a lansat, la Iaşi, Organizaţia de femei a industriaşilor
Dimensiune font:
„Antreprenoriat şi Leadership feminin” a fost tema conferinţei de ieri care a prilejuit şi lansarea Organizaţiei de femei a Uniunii Generale a Industriaşilor din România. La discuţii au fost prezente femei de afaceri din toată ţara, inclusiv şi din Republica Moldova. Cele peste 20 de speakeri şi invitate speciale au împărtăşit din experienţa lor, au oferit sfaturi practice legate de afacerile şi proiectele în care sunt implicate. „Mă bucur că putem să ne implicăm şi să susţinem tot mai mult mediul antreprenorial românesc, încurajând astfel femeile să fie şi mai active în acest domeniu. UGIR a sprijinit în mod constant breasla industriaşilor din România prin toate mijloacele avute la dispoziţie. De aceea, dorim să continuăm buna tradiţie şi să cream noi oportunităţi de dezvoltare, prin consolidarea şi mai mult a legăturilor dintre membrii UGIR, dar şi prin dezvoltarea unei punţi între femeile active în acest domeniu”, a declarat Mirabela Miron, preşedintele UGIR pentru Regiunea de Nord-Est.
Proiect de 30 de milioane de euro pentru copii
O prezenţă remarcabilă a fost cea a vicepremierului Raluca Turcan. Ea a spus că, în calitate de vicepremier, în momentul în care a avut şansa să poată să acceadă la decizia exectivă majoră şi-a propus să folosească pentru societate două oportunităţi uriaşe. „Una este aceea legată de fonduri europene care ne-au fost puse pe masă şi ne vor fi puse pe masă şi de multe ori am fost incapabili să le atragem. Şi, de aceea, din secunda zero, mi-am căutat parteneri foarte puternici şi vă lansez această provocare de a-mi fi parteneri pentru că oportunităţile sunt nenumărate, de la proiecte sociale, unde încă mai avem bani de atras, urmează o dublare a sumei alocate din Fondul Social European, tocmai pentru a răspunde cerinţei de Europă socială, care există în momentul de faţă la nivel de UE. Chiar ieri am lansat un proiect în valoare de 30 de milioane de euro pentru copiii care au părinţi la muncă în străinătate. După cum bine cunoaşteţi, 91.000 de copii identificaţi ca având părinţii la muncă în străinătate, din care 16.000 au ambii părinţi plecaţi, şi daunele şi tarele emoţionale pe care le trăiesc aceşti copii sunt uriaşe. De aceea, am găsit cu foarte multă muncă aceste fonduri prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene, pe care să le punem la dispoziţia celor care vor să aplice pentru aceste fonduri, astfel încât să vină cu sprijin concret, de la programe afterschool, la programe de consiliere psihologică, consiliere vocaţională şi consiliere pentru părinţii sau aparţinătorii părinţilor care au copii plecaţi la muncă în străinătate”, a spus Raluca Turcan. Un alt proiect la care Raluca Turcan ţine foarte mult este acela al generalizării programului afterschool. „Am început acest proiect din 2012. Este aproape dureros să ştii că România aşteaptă un program generalizat de after school, abia în 2016 am reuşit să-l pilotăm prin intermediul echipei de la Ministerul Educaţiei, în acest an am reuşit să triplăm numărul beneficiarilor şi sperăm ca de la anul, cu fondurile europene puse la dispoziţie să generalizăm acest proiect care iarăşi poate să găsească parteneri foarte importanţi. Şi vă mai dau un exemplu de proiect pe fonduri europene la care sunt convinsă că dumneavoastră veţi fi foarte receptive şi interesate. Este acela al antreprenoriatului feminin, al digitalizării în atreprenoriat care, de asemenea, va completa partea aceasta de integrare a abilităţilor digitale în ceea ce înseamnă management antreprenorial”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.
O altă direcţie pe care liberalii se vor axa în acest exerciţiu guvernamental este cea a educaţiei. „Privesc cu mare încredere şi preţuire spre doamna Romaniuc (Liliana Romaniuc, preşedintele Asociaţiei Române de Literaţie – n.r.), care este parteneră într-un proiect pe care îl construim, România Educată al preşedintelui Klaus Iohannis, şi prin care, sper eu, investiţia în educaţie, cu fiecare leu, să ducă la creşterea calităţii serviciilor în educaţie, creşterea calităţii actului educaţional, să integrăm mai bine sistemul de educaţie cu piaţa muncii, cu ceea ce aşteaptă Europa şi lumea de la România, să putem dezvolta abilităţile competitive ale tinerei noastre generaţii şi, de asemenea, să le dăm un statut demn şi de valoare dascălilor care se dedică cu adevărat, cu har şi pricepere, sistemului de educaţie românesc”, a spus Raluca Turcan.
La discuţii, găzduite de hotelul Pleiada, au participat în jur de 200 de invitate, alături de care au fost personalităţi de marcă - colonel prof. univ. dr. Doina Mureşan, director al Colegiului Naţional de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Veronica Arpintin, manager de ţară al BERD (Republica Moldova), conf. univ. dr. Maria Dumitru, președintele Curții de Arbitraj Comercial de lângă Camera de Comerț și Industrie Iași, Angela Achitei, preşedintele Fundaţia ADV, Aurora Vatamaniuc, preşedintele Fundaţiei „Star of Hope” România, col. (rz). ec. Doina Ciornei Donighian, Amalia Georgescu, fondatorul Ageo Business. La final, invitatele au participat la un workshop oferit de Ion Duvac, fondatorul Psychological Profiler Academy. Gabi MATEI, Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau