Zeci de mii de inimi readuse la viață, la IBCV Iași!
Dimensiune font:
Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I.M.Georgescu” aniversează un sfert de secol de la înfiinţare. La această unitate medicală, peste 660.000 de persoane au fost tratate, iar medicii au făcut peste 16.000 de operaţii.
Pe 21 aprilie 2000, o echipă formată din 24 de profesionişti pasionaţi de cardiologie au transformat o zi de vineri într-o zi cu adevărat memorabilă realizând primele intervenţii chirurgicale cardiovasculare din zonă. Astfel, la Iaşi s-au scris primele file din istoria medicinei, şi mai ales a chirurgiei cardiovasculare din această zonă a ţării.
Din 21 aprilie 2000 şi până acum, la IBCV au fost trataţi 660.177 pacienţi. „Nu a fost vorba doar despre o reuşită medicală, ci despre o dovadă clară că prin muncă în echipă, dedicare şi curaj, se pot depăşi limite şi se pot crea repere. A urmat, după Paşti, pe 8 mai 2000, prima operaţie pe cord deschis din Moldova. Doamna Maria, un nume predestinat, a primit o valvă mitrală. De atunci, am parcurs un drum presărat cu provocări, dar şi cu numeroase premiere - atât la nivel regional, cât şi naţional. Una dintre bornele importante a fost în 8 martie 2002, când am atins pragul de 1.000 de intervenţii reuşite, cu o rată de infecţii de doar 0,1% şi o mortalitate aproape inexistentă”, spune prof.univ.dr Grigore Tinică, managerul IBCV Iaşi.
Aceste rezultate nu sunt doar cifre, ele arată implicarea, seriozitatea, grija faţă de pacient, dar mai ales profesionalismul personalului medical. „Astăzi, celebrăm nu doar o realizare istorică, ci un sfert de secol de muncă, inovaţie şi dăruire în serviciul vieţii. Este o aniversare a efortului colectiv, a pasiunii pentru excelenţă şi a credinţei că împreună putem face imposibilul posibil. La mulţi ani tuturor celor care au contribuit şi contribuie la această poveste de succes! Sănătate multă şi la mulţi ani celor peste 16.000 de pacienţi operaţi şi celor peste 660.177 de pacienţi trataţi în IBCV Iaşi în această perioadă. Mergem mai departe cu acelaşi spirit şi aceeaşi misiune: salvarea de vieţi prin profesionalism, empatie şi inovaţie”, transmite prof.univ.dr Grigore Tinică.
Totuşi, succesul nu vine fără costuri. „Începând cu 2004, am simţit cum presiunea şi suspiciunea unor instituţii s-au îndreptat împotriva noastră, poate din neîncredere, poate din invidie. În loc de sprijin, am primit adesea piedici. Dar în faţa acestor obstacole, echipa noastră a rămas unită şi a continuat să lupte, să crească şi să aducă mereu soluţii mai bune pentru cei care ne trec pragul”, spune renumitul chirurg ieșean.
Orele petrecute în sala de operaţii sau consultând pacienţii nu pot fi cuantificate. De multe ori, medicii au fost nevoiţi să stea peste program, iar pacienţii să aştepte luni de zile programarea pe lista de aşteptare. Institutul are o capacitate de 130 de paturi, ceea ce, conform statisticilor, înseamnă 42.370 locuitori pe pat, spre deosebire de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor de profil din ţară.
În lipsa unui spaţiu adecvat, intervenţiile de la IBCV Iaşi se fac într-o singură sală de operaţii. Din cauza adresabilităţii foarte mari, unitatea medicală se confruntă cu o acută lipsă de spaţiu, fapt care înseamnă suprasolicitarea personalului, dar şi a aparaturii medicale, motiv pentru care sala de operaţii a fost afectată de un incendiu în urmă cu câţiva ani.
Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă IBCV ar fi funcţionat într-un spaţiu adecvat, nu la ultimele două etaje ale unui spital în care sunt trataţi cei cu afecţiuni renale.
Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că până la sfârşitul lui 2029 la Iaşi va funcţiona un adevărat centru integrat modern, capabil să răspundă nevoilor pacienţilor din întreaga regiune. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau