Acordul cu Banca Mondială blocat de Guvernul Orban, la cererea ministrului Sănătăți
Dimensiune font:
La cererea ministrului Sănătății Victor Costache, Guvernul a retras de pe ordinea de zi proiectul prin care urma să fie ratificat acordul de împrumut semnat în septembrie anul trecut cu Banca Mondială.
Este vorba despre „Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Grup al Băncii Mondiale), semnat la New York, la 23 septembrie 2019 de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici și, în numele Băncii Mondiale, de către Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria, și despre care DC Medical a relatat la vremea respectivă.
„Vă rog să fiți de acord cu retragerea de pe agenda de lucru a ședinței de Guvern a acestui proiect. Propunerea e motivată prin nevoia de a analiza îndeaproape următoarele componente: riscul asociat atingerii indicatorilor de rezultat care conționează retragerea unor tranșe de plată, din punct de vedere al impactului bugetar și al fezabilității soluțiilor și a cheltuielilor - comisionul de angajament asociat punctelor A și B. Solicităm o renegociere a acestui acord", i-a spus, la începutul ședinței, ministrul Victor Costache premierului Ludovic Orban.
„Domnule ministru, dacă e vorba despre acordul pe care l-am discutat, acesta trebuie renegociat. Acolo este vorba de un credit", a declarat Ludovic Orban, conform DC News.
Ce prevedea proiectul
Programul pe bază de rezultate în sănătate, implementat pentru prima dată în România, va încuraja ca acest domeniu să se concentreze mai mult pe pacient.
Programul cuprinde trei arii de rezultate:
- îmbunătăţirea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită, prin întărirea asistenței medicale comunitare și extinderea pachetului de servicii de bază în asistență medicală primară pentru persoanele vulnerabile neasigurate;
- reorientarea sistemului medical, centrat pe spital, către o asistenţă medicală primară eficientă, prin diversificarea pachetului de servicii de asistență medicală primară și îmbunătățirea mecanismelor de plată. De asemenea, se va implementa o schemă de ajutor de minimis pentru cabinetele de medicină de familie;
- creșterea eficienței cheltuielilor în sectorul de sănătate prin abordarea aspectelor critice legate de costuri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau