Biden și Iohannis, semnatari ai unei declarații comune privind furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei: Un mesaj clar către Moscova – sprijinul pentru Ucraina este de neclintit
Dimensiune font:
Președintele american Joe Biden, președintele român Klaus Iohannis, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-au reafirmat marți, într-o declarație comună publicată de Casa Albă în ajunul summitului NATO de la Washington, angajamentul de a oferi Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană, pe măsură ce aceasta se apără împotriva agresiunii continue a Rusiei, inclusiv atacurile deliberate asupra orașelor ucrainene și infrastructurii civile și critice.
“Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice suplimentare de apărare aeriană, inclusiv baterii suplimentare Patriot donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Țările de Jos și alți parteneri pentru a permite operarea unei baterii suplimentare Patriot; și un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor ajuta la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi colaborăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca aceste sisteme să fie utilizate rapid“, se arată în declarația adoptată.
“Astăzi, anunț donația istorică de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina. Statele Unite, Germania, Țările de Jos, România și Italia vor furniza Ucrainei echipamente pentru încă cinci sisteme strategice de apărare aeriană”, a spus și Joe Biden, înainte ca această declarație să fie dată publicității, în discursul său de la ceremonia de marcare a 75 de ani de la înființarea NATO, organizată Andrew Mellon Auditorium, locul unde a fost semnat Tratatul Nord-Atlantic la 4 aprilie 1949.Liderii semnatari au precizat că pregătesc un anunț suplimentar în acest an privind furnizarea de noi sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.
În plus, arată declarația, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să ofere Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și Gepard.
“Aceste sisteme vor extinde și întări acoperirea apărării aeriene a Ucrainei. Mai mulți aliați – inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit – vor continua să joace un rol integral în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare. În ceea ce privește Statele Unite, acestea vor reprograma livrările planificate de interceptoare critice de apărare aeriană, astfel încât acestea să fie livrate Ucrainei, oferindu-i sute de interceptoare suplimentare pe parcursul anului următor”, transmit liderii în documentul dat publicității la Washington, în marja summitului NATO.
Pe măsură ce întăresc apărarea aeriană a Ucrainei, liderii semnatari și-au exprimat recunoștința față de coaliția de peste 50 de țări care continuă să ofere asistență de securitate Ucrainei, precum și Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărare Aeriană – la care partenerii au promis peste 1 miliard de dolari pentru susținerea apărării aeriene a Ucrainei – și Coaliției Integrate pentru Capacitatea de Apărare Aeriană și Anti-rachetă, condusă împreună de Germania și Franța.
“Salutăm eforturile NATO de a sprijini Ucraina în dezvoltarea unei arhitecturi de apărare aeriană și anti-rachetă interoperabile cu NATO. Mesajul nostru pentru Moscova și pentru lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit“, conchid liderii în declarația menționată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau