Ciolacu a pus picioru-n prag la întâlnirea cu Șmihal: ‘Vrem respectarea drepturilor românilor din Ucraina şi recunoașterea inexistenței limbii moldovenești!’
Dimensiune font:
Ciolacu ‘a pus picioru-n prag’ la întâlnirea cu Șmihal: ‘Vrem respectarea drepturilor românilor din Ucraina şi recunoașterea inexistenței limbii moldovenești!’
Premierul Marcel Ciolacu l-a primit vineri, la Palatul Victoria, pe omolugul său din Ucraina, Demîs Șmihal. În discuțiile dintre cei doi, premierul român i-a cerut celui ucrainean ca drepturile românilor din Ucraina să fie respectate.
„În ceea ce privește subiectul drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, am readus în atenția domnului Prim-Ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziția fermă a României pe acest subiect. Am arătat că așteptăm deschidere și implicare din partea autorităților ucrainene – așa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică.
Solicitările noastre sunt firești și rezonabile. Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi și libertăți de care se bucură persoanele aparținând minorității ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului Prim-ministru Shmyhal, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administrației ucrainene”, a declarat Ciolacu.
Despre „limba moldovenească”
Referitor la problema așa-numitei limbi „moldovenești”, Ciolacu a reluat solicitarea mai veche a părții române ca autoritățile ucrainene să recunoască inexistența acesteia și să adopte toate măsurile legale și administrative în consecință.
Ciolacu ‘a pus picioru-n prag’ la întâlnirea cu Șmihal: ‘Vrem respectarea drepturilor românilor din Ucraina şi recunoașterea inexistenței limbii moldovenești!’
„Am discutat și situația regională. Am făcut o inventariere a implicațiilor de securitate pentru Republica Moldova, în condițiile provocărilor Federației Ruse în regiunea Mării Negre. Am reiterat faptul că locul firesc al Republicii Moldova și Ucrainei este în familia europeană. România susține puternic o decizie politică, până la finele anului, pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu ambele state. De asemenea, am salutat rezultatele Summitului NATO de la Vilnius care au facilitat aprofundarea colaborării practice dintre Ucraina și NATO. În final, aș dori să vă spun domnule prim-ministru, draga Dennis, să continuați să luptați ca și până acum. Aveți în spate aliați puternici- SUA, NATO și Uniunea Europeană și vecini precum România pe care vă puteți baza întotdeauna la greu.Nu aveți niciun motiv să dați vreun pas înapoi. Și sunt convins că, la final, depășind acest moment întunecat al istoriei veți reuși să vă construiți un viitor mai sigur și mai prosper”, a mai declarat premierul român.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau