Curtea Constituțională cere renumărarea voturilor. Rezultatele alegerilor prezidențiale ar putea fi anulate
Dimensiune font:
* Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale * preşedinta USR, Elena Lasconi, acuză CCR că „se joacă cu siguranţa naţională” şi intervine pentru a doua oară în procesul democratic * Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, crede că, dacă nu se reuşeşte renumărarea voturilor până săptămâna viitoare, ne îndreptăm spre anularea rezultatelor din primul tur!
Potrivit unui comunicat, plenul Curţii Constituţionale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş, şi, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.
De asemenea, sursa citată arată că s-a dispus înaintarea către CCR a rezultatelor reverificării şi renumărării de către Biroul Electoral Central.
Lasconi: „Curtea Constituţională se joacă cu siguranţa naţională”
Preşedinta USR, Elena Lasconi, acuză Curtea Constituţională că „se joacă cu siguranţa naţională” şi intervine pentru a doua oară în procesul democratic. „CCR se joacă cu siguranţa naţională! Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o ţară democrată. Sunt aici să apăr democraţia şi fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înţelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toţi, nu interpretată diferit pentru unii. Pentru a doua oară, CCR intervine în procesul democratic. CCR nu poate pune preşedinţi la masa verde... Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise”, a scris lidera USR pe pagina sa de socializare.
Augustin Zegrean: „Dacă se întârzie. îi expiră mandatul actualului preşedinte şi nu va mai fi cine să convoace pentru constituirea noului Parlament. Se încurcă rău lucrurile”
Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a declarat că este surprins de decizia CCR privind renumărarea voturilor şi se întreabă dacă mai poate fi organizat la data de 8 decembrie turul al doilea al alegerilor prezidenţialelor, dacă renumărarea nu se încheie săptămâna viitoare. „Mă miră, mă surprinde această decizie. Cred că toţi judecătorii Curţii Constituţionale au fost vreodată membri într-o comisie electorală şi ar trebui să ştie că aşa ceva nu este posibil să facă până mâine (renumărarea voturilor - n.r.). Clar, nu este posibil şi ăsta este singurul lucru adevărat pe care l-am auzit astăzi, ce a spus Toni Greblă, că nu se poate face până mâine. Gândiţi-vă că birourile electorale judeţene s-au desfiinţat. Trebuie să-i caute, să-i anunţe, să-i adune. Plus că cine îi mai plăteşte pentru zilele astea?”, a afirmat Zegrean.
El crede că judecătorii de la CCR „s-au speriat” de posibilitatea ca voturile lui Ludovic Orban să fi fost adăugate la Elena Lasconi. În opinia sa, dacă nu se reuşeşte renumărarea voturilor până săptămâna viitoare, atunci ne îndreptăm spre anularea rezultatelor din primul tur. „Mă tem că acolo o să se meargă, dacă le tot încurcă aşa. Dacă nu se dă rezultatul săptămâna viitoare, mai putem face al doilea tur în 8 decembrie? Au dreptul la campanie electorală pentru turul doi. Dacă nu vor putea să îşi facă campania, cel care va pierde va ataca din nou la Curtea Constituţională că nu i s-a acordat timpul necesar să îşi facă campanie şi de aceea a pierdut. (...) Asta ne mai lipsea acum - un conflict între Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională. (...) Nu ştiu ce se va întâmpla, habar nu am. Este o situaţie fără precedent şi lucrurile o pot lua într-o direcţie foarte proastă şi nefavorabilă. Dacă se întârzie alegerea preşedintelui, nu ştiu unde se ajunge, pentru că îi expiră mandatul actualului preşedinte şi nu va mai fi cine să convoace pentru constituirea noului Parlament. Se încurcă rău lucrurile. Asta este consecinţa comasărilor. Termenele sunt prea scurte”, a afirmat Augustin Zegrean.
CSAT: „Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral”
Tot joi, întruniți la solicitarea președintelui Iohannis, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral, potrivit documentelor prezentate de reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale. „Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.
În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau