Parchetul European, care va combate corupția transfrontalieră și fraudele cu fonduri comunitare, a intrat oficial în funcțiune
Dimensiune font:
Prevăzută inițial pentru noiembrie 2020 și amânată, apoi, pentru martie 2021, operaționalizarea EPPO a stagnat din cauza întârzierilor în desemnarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state participante. Majoritatea statelelor membre au desemnat, deja, cel puțin cel puţin un procuror delegat pentru EPPO. Cinci state membre ale Uniunii - Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda - nu participă la noul Parchet European din ceea ce numesc ''decizie politică'', iar Finlanda şi Slovenia încă nu şi-au desemnat procurorii. Citată de agențiile de presă, Kovesi a denunţat, de altfel, 'lipsa de cooperare sinceră' a Sloveniei, tocmai ţara care preia preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la 1 iulie.
Ministrului sloven al Justiţiei, Lilijana Kozlovic, a demisionat, săptămâna trecută, după ce propriul său guvern, condus de conservatorul Janez Jansa,a respins două candidaturi pentru posturile de procurori delegaţi.
Din România sunt șase: Dana Ana, Camelia Grecu, Constantin Irina şi Jean Uncheşelu, toți de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Dana Bunea, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi Florin Munteanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Procurorii europeni delegaţi vor acţiona în numele EPPO în statele lor şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată
Comisarul european pentru Justiție, belgianul Didier Reynders, a subliniat că funcționarea Parchetului e esențială pentru protejarea bugetului multianual al Uniunii, precum şi a planului postpandemic de redresare și reziliență. Promovat din ințiativa fostei eurodeputate Monica Macovei, ex-ministru al Justiției la București, și condus de fostul procuror-şef al DNA din România, EPPO este o structură a Uniunii Europene înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. Rolul acesteia este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul comunitar, precum frauda, corupţia, spălarea de bani.
EPPO va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro. Laura Codruţa Kövesi afirmă că acest gen de infracțiuni provoacă daune anuale de ordinul zecilor de miliarde de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau