POT anunţă că a strâns 161 de semnături pentru a începe procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis
Dimensiune font:
Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor Tineri, anunță joi că inițiativa POT de suspendare a lui Klaus Iohannis a reușit să strângă cele 155 de semnături minim necesare pentru inițierea procedurii. Miercuri, aveau 125 din 155, dar, între timp, au adunat 161 de semnături de la parlamentarii POT, AUR, SOS, plus Emanuel Ungureanu de la USR.
„Inițiativa POT a reușit să strângă cele minim 155 de semnături necesare pentru a iniția această suspendare a lui Iohannis. În total sunt 161 de semnături”, a transmis, pe Facebook, Anamaria Gavrilă, lidera POT, partid intrat în Parlament după alegerile din decembrie 2024 și care îl susține pe Călin Georgescu. Iniţiativa a fost semnată de toţi parlamentarii POT, AUR şi de 39 de parlamentari de la SOS.
Semnăturile au fost depuse la Secretariatul General al Senatului, a mai anunțat Anamaria Gavrila.
„POT a iniţiat acest demers pentru că România trebuie să-şi păstreze parcursul democratic. Klaus Iohannis este ilegitim în funcţie, a numit un Guvern ilegitim, care la rândul lui impune taxe şi măsuri abuzive” a mai transmis Anamaria Gavrilă, citată de News.ro.
În urmă cu o zi, POT a anunțat că a strâns 125 de semnături din cele 155 necesare pentru inițierea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis.
Între cei care au semnat demersul POT, se numără și un parlamentar de la USR: Emanuel Ungureanu.
Din totalul de 446 de deputați și senatori aleși în 1 decembrie, 162 vin din partea partidelor de dreapta radicală: AUR, SOS și POT. Același număr de mandate îl au și PNL, USR și UDMR la un loc. Pentru a obține o majoritate (necesară pentru suspendarea președintelui, de exemplu) în Parlamentul României este nevoie de 234 de voturi.
Procedura de suspendare a președintelui
Articolul 95 din Constituția României prevede procedura prin care președintele poate fi suspendat:
- În cazul săvârşirii unor fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.
- Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
- Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau