Procesul fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu s-a încheiat / Verdictul definitv, în decembrie / Procurorul DNA a cerut o pedeapsă orientată spre maximul de 15 ani de detenţie
Dimensiune font:
Procesul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a încheiat şi instanţa a rămas în pronunţare, potrivit portalului Curţii de Apel Bucureşti. Verdictul definitiv ar putea fi dat pe 9 decembrie 2021.
Procurorul DNA a solicitat majorarea pedepsei fostului edil acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi grup infracţional organizat. Potrivit participanţilor la proces, procurorul a solicitat ca pedeapsa să fie orientată spre maximul de 15 ani de detenţie, ţinând cont că Sorin Oprescu este acuzat de fapte grave de corupţie, a fost primar general, senator şi candidat la preşedinţia României.
În ultimul cuvânt, doctorul Oprescu a solicitat achitarea susţinând că este nevinovat şi că procurorii au împotriva lui doar denunţul lui Bogdan Cornel Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane. În apărarea sa, Oprescu a afirmat că nu are avere, a muncit 43 de ani şi a stat 17 într-un partid de stânga.
Completul este format din judecătorii Daniela Panioglu, Valentin Mihai şi Claudia Jderu. Aceasta din urmă a intrat în complet de divergenţă întrucât ceialţi doi magistraţi nu se puneau de acord.
Claudia Jderu este judecătoarea care le-a condamnat la 8 ani, respectiv 5 ani de detenţie, pe Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Ulterior, Udrea a blestemat-o pe judecătoarea Jderu. Magistratul a făcut parte şi din completul care l-a trimis după gratii pe fostul sforar PSD Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani de detenţie efectivă în dosarul Giga TV.
Context. Fostul primar al Capitalei a fost deferit justiţiei în noiembrie 2015. Procurorii acuză că, între 2013 – 2015, pe atunci primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a încasa comisioane din contractele atribuite de instituţiile din subordinea primăriei.
Primarului i-ar fi revenit 10% din fiecare factură achitată de municipalitate.
„La data de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de Primar al Municipiului București, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Popa Bogdan Cornel și Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, arătau procurorii DNA.
În mai 2019, la Tribunalul Capitalei, Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare, însă a declarat apel, care s-a finalizat pe 14 octombrie 2021 la Curtea de Apel Bucureşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau