Reacțiile jurnaliștilor ruși după atacul terorist: „Autoritățile au ratat cel mai mare atac terorist, dar folosesc camere pentru a găsi persoane care au venit la înmormântarea lui Navalnîi“
Dimensiune font:
„Într-o țară în care forțele speciale anti-terorism alungă de pe internet comentatorii care au spus ceva greșit despre Putin sau au scris despre Bucea, teroriștii se vor simți mereu liberi“, scrie Ruslan Leviev, Fondator al Conflict Intelligence Team, după sângerosul atac de la sala de concerte de la periferia Moscovei în care cel puțin trei teroriști au ucis zeci de oameni și au rănit cel puțin 100, vineri, 22 martie.
„Autoritățile au ratat cel mai mare atac terorist de după cel de la Nord-Ost, dar folosesc camere pentru a identifica și găsi persoane care au venit la înmormântarea lui Navalnîi, iar persoanele LGBT sunt recunoscute ca o organizație extremistă internațională. Și, bineînțeles, vor profita de tragedia care s-a întâmplat pentru a se răsplăti cu o creștere a puterilor și o întărire a aparatului represiv în raport cu cetățenii care nu pot fi decât oprimați”, spune Leviev.
Maria Pevcih, președinta Fundației Anticorupție
„Cel mai mare atac terorist de la Moscova. Atacul terorist despre care autoritățile au fost avertizate. Dar FSB era prea ocupat să lupte cu politicienii, activiștii și jurnaliştii. Nu a fost suficient timp pentru teroriști“.
Georgy Alburov, Fundația Anticorupție a lui Navalnîi
„După cum știți, în orice cerc politic, literalmente, al doilea participant este un agent FSB infiltrat. Deci, întrebarea principală este: au existat ofițeri FSB în grupul organizat de cel puțin cinci teroriști? Dacă nu, de ce nu? Și dacă da, atunci totul este clar.“
Nikita Mogutin, jurnalist rus
„Indiferent cine a efectuat acest atac terorist monstruos - „barbii” (din anumite motive, unele canale acordă atenție acestui detaliu), un fel de corp de voluntari, servicii speciale ucrainene, servicii speciale rusești. Absolut indiferent de toate cele de mai sus, răspunsul la întrebarea: „Cine este de vină?” este doar unul. Vladimir Putin. Acesta a fost cel care a deschis cutia Pandorei din care a ieșit groaza. El a fost cel care a început totul.
Hristo Grozev, jurnalist bulgar de investigații
Ceea ce știm: în urmă cu aproximativ două săptămâni, a existat deja un avertisment din partea americană către serviciile de securitate rusești, conform căruia au fost interceptate anumite dovezi că gruparea afgană ISIS-K, afiliată la ISIS, pregătea un atac terorist împotriva rușilor. Și știm că statul rus a răspuns că informațiile care au fost furnizate de partea americană nu erau suficient de specifice și [au] început să se plângă - chiar Maria Zaharova a spus acest lucru în mod public. După aceea, au avut loc arestări în Rusia ale unor membri ai celulelor ISIS. Adică, FSB a considerat în continuare că știa pe cine să aresteze și a procedat la aceste arestări.
Trebuie să așteptăm să vedem ce versiuni vor fi prezentate de ancheta oficială, pentru că există diferite opțiuni aici - dacă pista ISIS este într-adevăr indicată, atunci cel mai probabil s-a întâmplat cu adevărat, deși noi, la The Insider și Spiegel, urmărim de un an de zile cum GRU-ul rusesc antrenează, nu se știe de ce, tineri afgani care au fost aduși din Afganistan în Rusia. Rămâne aici întrebarea dacă este posibilă o pistă rusească într-un astfel de atac terorist. Dar, cel mai probabil, dacă se dovedește a fi o urmă afgană, atunci ar trebui să căutăm un motiv pentru care ISIS-K a decis să atace Rusia acum.
Dacă nu este vorba de ISIS, ci de Corpul Voluntarilor Ruși sau de traseul ucrainean, atunci totul devine mult mai complicat. Atunci motivația FSB de a veni cu o pistă falsă devine mult mai mare decât în versiunea afgană. Una dintre motivații este de a crea condițiile pentru o mobilizare generală, la care ne așteptam. [...] Acum trebuie să așteptăm să vedem pe cine indică, iar apoi ne vom uita la dovezi, scrie Grozev.
Rusia a declarat vineri că, dacă Statele Unite știu cu certitudine că Ucraina nu a fost implicată în atacul din Moscova, atunci Washingtonul ar trebui să împărtășească orice informație pe care o deține, scrie Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, declarase mai devreme că „nu există niciun indiciu în acest moment că Ucraina a fost implicată”.
Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, a anunţat că zeci de oameni au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi vineri, 22 martie, într-un atac armat comis de cinci bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniformă de camuflaj, care au deschis focul la sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau