Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-05-2024 13:50

Într-o lume agitată și în continuă evoluție, copiii noștri se confruntă cu diverse provocări și obstacole în căutarea unei creșteri sănătoase și echilibrate. Unul dintre aceste obstacole îl reprezintă tulburările hiperkinetice, o realitate cu care mulți părinți, educatori și profesioniști în domeniul sănătății mentală se confruntă zilnic. În acest reportaj, vom explora adâncimea acestei condiții, de unde provine, cum afectează viața copiilor și familiilor lor, precum și ce soluții există pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie.

Originea tulburării hiperkinetice

Tulburarea hiperkinetică, cunoscută și sub denumirea de ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) în limba engleză, este o afecțiune neurobiologică care afectează capacitatea unei persoane de a se concentra, de a-și controla impulsurile și de a-și regla nivelul de activitate fizică. În mod tradițional, această tulburare a fost asociată mai ales cu copiii, însă se poate manifesta și în rândul adolescenților și adulților.

Cauzele exacte ale ADHD-ului nu sunt pe deplin înțelese, dar cercetările sugerează o combinație complexă de factori genetici, biologici, ambientali și de dezvoltare care contribuie la apariția și manifestarea acestei tulburări. Printre acești factori se numără predispoziția genetică, expunerea la substanțe toxice în timpul sarcinii, leziuni cerebrale, precum și factorii de mediu, cum ar fi dietă și nivelurile de stres familial.

Impactul ADHD-ului asupra Copiilor și Familiei

Pentru un copil diagnosticat cu ADHD, viața de zi cu zi poate fi un labirint plin de provocări și obstacole. Incapacitatea de a se concentra în clasă poate duce la dificultăți școlare, relații tensionate cu profesorii și colegii, precum și la scăderea încrederii în sine. De asemenea, impulsivitatea și hiperactivitatea pot face dificilă implicarea în activități sociale și sportive, ceea ce poate duce la izolare și sentimente de singurătate.

Pentru părinți, gestionarea comportamentului și a nevoilor unui copil cu ADHD poate fi copleșitoare și epuizantă. Navigarea prin sistemul educațional și medical pentru a obține sprijin și tratament adecvat poate fi și ea o luptă. De multe ori, familiile se simt izolate și neînțelese de către cei din jur, iar stigmatizarea asociată cu ADHD-ul poate agrava aceste sentimente.

Abordări terapeutice și de îngrijire

Cu toate provocările pe care le implică, este esențial să recunoaștem că ADHD-ul nu definește un copil și că există o serie de abordări terapeutice și de îngrijire care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții acestora și a familiilor lor.

Un aspect esențial al tratamentului ADHD-ului este intervenția comportamentală și educațională. Terapia comportamentală poate ajuta copiii să învețe abilități de reglare a comportamentului, cum ar fi gestionarea impulsurilor și îmbunătățirea capacității de concentrare. De asemenea, este important să se creeze un mediu de învățare adecvat, care să ofere suport și să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui copil.

În unele cazuri, medicamentele pot fi parte a planului de tratament. Stimulantele, cum ar fi metilfenidatul și amfetaminele, sunt adesea prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor ADHD, însă este esențial ca administrarea acestora să fie supervizată de un medic și să fie parte a unei abordări mai cuprinzătoare de tratament.

Sprijin și înțelegere

Pentru a construi un mediu în care copiii cu ADHD să poată prospera, este vital să promovăm înțelegerea și acceptarea în comunitățile noastre. Educarea părinților, profesorilor și membrilor comunității despre ADHD poate ajuta la reducerea stigmatizării și la crearea unui sprijin mai eficient pentru copiii afectați.

De asemenea, este important să promovăm accesul la servicii de sănătate mentală de calitate, care să ofere evaluare și tratament adecvat pentru copiii cu ADHD și familiile lor. Îmbunătățirea accesului la terapie comportamentală, medicamente și alte resurse poate face o diferență semnificativă în viața acestor copii și în perspectivele lor de viitor.

În cele din urmă, este vital să recunoaștem că fiecare copil este unic și că fiecare are propriile sale nevoi și potențiale. Prin crearea unui mediu de sprijin empatic și receptiv, putem contribui la creșterea și dezvoltarea tuturor copiilor, inclusiv a celor cu ADHD.

Clara DIMA

Tulburările hiperkinetice reprezintă o provocare semnificativă pentru copii, familiile lor și comunitățile noastre în ansamblu. Cu toate acestea, cu educație, sprijin adecvat și intervenție terapeutică, putem ajuta acești copii să își descopere potențialul și să trăiască vieți fericite și împlinite.

Prin angajamentul nostru în crearea unei societăți mai empate și mai înțelegătoare, putem schimba perspectiva asupra ADHD-ului și putem construi un viitor mai luminos pentru toți copiii, indiferent de provocările cu care se confruntă.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
20/06/2024 17:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

Grâul alac, o redescoperire a tradiției
20/06/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Ziua cea mai lungă. Solstițiul de vară
20/06/2024 06:30

Solstitiul de vară este unul dintre cele mai fascinante si semnificative fenomene astronomice care au loc in fiecare an. În 2024, acest eveniment are loc pe 20 iunie, marcand ziua cea mai lungă si noapt ...

  Copilărie sub presiune. Efectele nefaste ale stresului
17/06/2024 11:32

Stresul este adesea definit ca o stare de tensiune sau presiune psihologică si fizică. La copii, poate fi declansat de o varietate de factori, incluzand schimbările in mediul familial, performantele scolare, ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
16/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei