Poveștile ciobanilor din inima munților
Dimensiune font:
În înălțimile ascunse ale Carpaților, unde vârfurile se ating de cer și aerul este mai pur decât oriunde altundeva, există un stil de viață vechi de secole. Este povestea ciobanilor care trăiesc și muncesc în ritmul anotimpurilor și al naturii. În fiecare toamnă, acești păstori se pregătesc pentru unul dintre cele mai emoționante evenimente ale anului - coborârea de pe munte cu oile.
Pe munte, zorii zilei sunt martorii primilor paşi ai unui convoi special, o caravană a tradiţiei şi a vieţii pastorale. Sunt ciobanii, acei oameni ai muntelui, stoici şi înţelepţi, ce îşi îndreaptă paşii împreună cu oile lor către văile roditoare, într-o coborâre lentă şi ritualică.
Pe chipurile lor se citesc basmele muntelui, ale vremii petrecute acolo, unde timpul are altă măsură. Ochii lor spun poveşti despre zile şi nopţi petrecute sub protecţia stelelor, luptând cu frigul, cu vântul, cu singurătatea, dar şi despre bucuriile simple, despre camaraderie şi despre legătura strânsă ce s-a creat între ei şi turma lor.
Bucuria vieții simple
Pe drumul șerpuit, oile merg cu zurgălăi răsunători și câini de păstor care veghează cu atenție la fiecare mișcare. Ciobanii, îmbrăcați în costumele lor tradiționale, cu bâtele în mâini și cu pălării largi de paie, îndrumă cu voce puternică și sigură turma spre văi.
Din spatele unui deal, sunetul unei tulnice răsună în aer, un ecou străvechi al Carpaților. Este un semnal pentru satele de la poalele munților că ciobanii se apropie.
Pe măsură ce coboară, întâlnesc privirile curioșilor, a copiilor care aleargă lângă turmă, mirați și fascinați, și a bătrânilor care îi așteaptă, reamintindu-și de vremurile când și ei erau parte din acest ritual.
„O dată ajunși în sate, este momentul de reuniune și sărbătoare. Povești din munți sunt împărtășite la focul de tabără, lâna este prelucrată, iar brânza muntoasă este degustată cu mândrie. În inima acestei adunări, sentimentul este unul de respect profund pentru natură, pentru tradiții și pentru comunitate”, spune Ion Sava, un cioban din satul nemțean Borca.
Coborârea de pe munte cu oile nu este doar o tradiție, este o celebrare a legăturii dintre om și pământ, o reamintire a rădăcinilor adânci care ne leagă de locurile din care venim. În astfel de momente, ne reamintim că tradițiile, indiferent cât de vechi, au puterea de a ne uni și de a ne aduce aminte cine suntem cu adevărat.
Când soarele apune, colorând cerul în tonuri calde de oranj şi violet, ciobanii se aşază lângă foc, împreună cu familiile lor. În lumina tremurătoare a flăcărilor, poveştile muntelui se împletesc cu râsetele copiilor şi cu muzica tradiţională, creând un tablou viu, o frescă a timpului, un monument al perenităţii şi al frumuseţii simple a vieţii.
Astfel, în pasul liniştit al toamnei, ciobanii ne îndeamnă să regăsim esenţa existenţei, să ne reamintim de valorile simple şi autentice, de legătura ancestrală dintre om şi natură, de frumuseţea unei vieţi trăite în armonie şi în respect pentru tradiţii şi pentru ciclurile naturale.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau