AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante

download (9)
afine

Dimensiune font:

| 13-08-2023 23:11

Desi este vremea vacantelor, a soarelui arzator si a bucuriei ultimei luni de vara, natura se pregateste de... iarna.

Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturor vietuitoarelor pamantului, pentru a se proteja impotriva anotimpului rece. Iar intre ele, afinele ocupa un loc de frunte. Cu fructul lor ca niste margele negre, brumate, inglobeaza in ele toata energia solara captata pe platourile muntoase pe care cresc.

Sunt fructe specifice marilor inaltimi, dar oferite special, parca, pentru a completa hrana destul de saraca a oamenilor de munte. O portie de afine valoreaza cat 3-4 casete cu vitamine, cu specificatia ca vitaminele A, E, F, PP si B (B1 si B2) continute de afine sunt mult mai usor de asimilat, deoarece sunt in formula naturala.

Cat despre actiunile terapeutice, lista lor impresioneaza atat prin marime, cat si prin efectul neobisnuit al acestor alimente-medicament sau, mai bine zis, medicamente-aliment, care sunt afinele. Fructul proaspat de afin, dar si cel uscat ajuta la regenerarea vaselor de sange, la normalizarea glicemiei si la regenerarea purpurei retinei, creste sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizeaza infectiile din intestin, dilata usor vasele coronare, protejeaza organismul contra radioactivitatii. Mirtilina, o substanta continuta de fructe si frunze, penetreaza celula bacteriei si ii slabeste vitalitatea, iar administrata intern, scade glicemia.

Pigmentii care dau nuanta albastruie fructului protejeaza corpul impotriva radioactivitatii si regleaza anumite procese imunitare.

Din lista de afectiuni in care se folosesc cu succes fructele de afin am selectat cateva, dar, inainte de a le cunoaste, sa aflam cateva lucruri despre soiul afinelor care se folosesc si cum se prepara acestea.

Ce fel de afine sunt recomandate

"Industria fructelor de padure" este de data ceva mai recenta, dar deja se face simtita si in supermarketurile noastre, sub forma unor caserole cu afine, care se pastreaza un timp incredibil de indelungat. Secretul pentru ca afinele sa ajunga la distante mari in buna stare este sa fie trimise cand inca nu sunt coapte complet, pe de o parte, iar pe de alta parte, de cele mai multe ori li se mai administreaza si o doza buna de radiatii. Adaugati ca mai sunt crescute cu tot felul de chimicale si veti obtine un tablou suficient de descurajant incat sa evitam aceste "bunatati" de import. Alte "falsuri" aparute pe pietele noastre sunt afinele mai mari de cateva ori decat cele obisnuite, destul de bune la gust, dar fara aroma specifica fructului natural, cules din flora spontana de munte.

Acestea sunt afine de cultura, cultivate in ultima vreme si in Romania, in satele de la poalele Muntilor Fagaras, de unde sunt apoi livrate in toata tara si, mai ales, la export. Afinele de cultura autohtone sunt mult mai sanatoase decat suratele lor importate la caserola, desi au un procentaj de vitamine, pigmenti, minerale mai redus decat afinele de munte, culese direct din flora spontana, micute si cu gust intens, care sunt cele mai bogate in vitamine si vor fi cautate cu predilectie pentru a obtine rezultate terapeutice.

Mod de administrare

De la bun inceput trebuie spus ca substantele vindecatoare (cum ar fi pigmentii care dau culoarea albastra-inchisa afinelor si care au totodata si un efect puternic antioxidant) se gasesc exclusiv in afinele proaspete, precum si in cele uscate la temperaturi scazute si, intr-o masura ceva mai mica, in cele congelate, nu insa si in cele preparate termic. Ca atare, pentru a obtine efecte terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fructelor proaspete, netrecute prin foc.

Afinele in consumul obisnuit

 



Doza minima pentru a obtine beneficii de pe urma administrarii acestor fructe este de 150 grame pe zi. Aceasta este si portia zilnica minima recomandata de nutritionisti pentru toate fructele de padure, fie ca este vorba de fragi, coacaze negre sau zmeura. Numai in aceasta doza, fructele incep sa aiba efectele scontate de prevenire a bolilor. Pentru a vindeca insa anumite afectiuni este necesar sa marim mult cantitatea ingerata si sa stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cura, despre care vom vorbi in continuare:

Cura cu afine

Zilnic se consuma 200-400 grame de afine, in mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale. Se mananca fructele bine spalate, din care s-au indepartat toate partile stricate sau intrate in fermentatie (pentru a evita deranjamentele gastro-intestinale). O cura cu afine dureaza minimum 7 zile si maximum 1 luna, dar de cele mai multe ori este limitata de timpul in care gasim aceste fructe proaspete, care nu este mai mare de trei-patru saptamani.

Afinele uscate


Se pot obtine casnic doar prin uscare in uscatoarele speciale electrice (se gasesc in marile magazine de electrocasnice) ori in cuptorul electric, reglat la maximum 50 de grade Celsius. Uscarea trebuie sa fie suficient de rapida pentru ca fructele sa nu intre in fermentatie, dar la o temperatura care sa nu distruga principiile active. Prin deshidratare, afinele pierd practic toata apa pe care o contin, capatand aspectul si consistenta unei stafide, moment in care procesul de uscare s-a incheiat si fructele se pun in pungi de hartie, pastrate in locuri intunecoase si reci. Pulberea de afine (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a fructelor uscate) se administreaza ca atare, cate 4-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol.

Maceratul la rece

Intr-o cana (250 ml) se pun 2-3 lingurite de pulbere de afine uscate, restul completandu-se cu apa calduta, care nu trebuie sa depaseasca temperatura de 40 de grade Celsius. Amestecul se tine la macerat, la temperatura camerei, vreme de 8 ore, dupa care se consuma indulcit cu miere lichida.

Cel mai bine este sa se consume maceratul nefiltrat, inghitindu-se si resturile de fructe ramase pe fundul canii, resturi care sunt foarte bogate in principii active, extrem de utile in tratament.

Boli prevenite cu ajutorul afinelor

* Alzheimer - un studiu facut in 1999, de un colectiv de cercetatori americani de la Universitatea din Boston, Statele Unite, sub conducerea dr. J. A. Joseph, a aratat ca administrarea afinelor ajuta la prevenirea imbatranirii sistemului nervos si, de asemenea, ajuta la pastrarea unor functii cognitive si motorii. Un regim alimentar de mai multe saptamani in care 3-4% din portia alimentara zilnica era alcatuita din afine a dus chiar la cresterea capacitatii de invatare, la imbunatatirea memoriei si a coordonarii motorii. Aceste efecte se datoreaza actiunii antioxidante a principiilor active din afine, care impiedica procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.


* Dementa vasculara - mai multe studii facute in China, in anii 2005-2006, au aratat ca administrarea sistematica de afine ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange din creier, prevenind tulburarile cognitive.

Pentru a obtine aceste efecte, se tin cure de 1-3 luni pe an, timp in care se consuma cate 200 de grame de afine proaspete sau 25 de grame de afine uscate (sub forma de macerat la rece, care se consuma nefiltrat) pe zi. Alte alimente care previn dementa vasculara sunt spanacul, broccoli si alga numita spirulina.

 



In Romania, afinele "adevarate" se gasesc peste tot

* Degenerescenta maculara - continutul mare de pigmenti si de vitamine, in special vitamina C, din afine le recomanda ca pe un excelent mijloc de prevenire al acestei afectiuni degenerative. Un studiu publicat in revista americana "Archives of Ophthalmology" arata ca persoanele care consuma fructe de padure de culoare neagra-albastruie (ceea ce arata prezenta anumitor pigmenti), de macar 5 ori pe saptamana, au un risc de a face degenerescenta maculara cu 36% mai scazut decat persoanele care consuma foarte rar sau deloc aceste fructe.


* Boala canceroasa - o substanta continuta in afine, numita acid elagic, are un puternic efect antioxidant, impiedicand aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organismul uman. Se tin cure cu afine pe timpul verii, pe parcursul carora se consuma cate 300 de grame de fructe proaspete pe zi, vreme de macar trei saptamani. Alte fructe de padure care previn boala canceroasa si cu care se poate face cura in timpul sezonului estival sunt murele, fragii si coacazele negre, toate fiind bogate in acelasi principiu activ anti-tumoral - acidul elagic.


* Cancer gastric si intestinal - acelasi acid impreuna cu pigmentii antocianici si pectina din afine sunt un excelent protector al tubului digestiv in fata afectiunilor tumorale maligne, toate aceste substante avand efecte antimutagene si antitumorale. Pe timpul sezonului, se recomanda cura cu afine proaspete, cate 200-300 grame zilnic. In rest, se consuma maceratul la rece, cate 2-3 pahare zilnic.


* Artrita reumatoida - afinele sunt extraordinar de bogate in vitamina C, vitamina considerata printre cei mai puternici agenti de prevenire a bolii reumatice.



Un studiu facut pe un numar impresionant de persoane (peste 20.000 de subiecti) arata ca o suplimentare a vitaminei C din alimentatie atrage dupa sine o reducere la peste 40% a frecventei puseurilor reumatice. O portie mare de afine, adica de 400 grame consumate zilnic, asigura mai mult decat necesarul zilnic de vitamina C.


*
 Boala coronariana si infarctul miocardicnul rosu, numita resveratrol, face senzatie prin efectele sale extraordinare de prevenire a ischemiei cardiace si a infarctului. Ce se stie mai putin insa este ca o portie de 300 de grame de afine contine resveratrol mai mult decat un litru de vin rosu de cea mai buna calitate. Asadar, consumati afine cu incredere - nu va vor ameti deloc, in schimb vor preveni depunerea colesterolului si trigliceridelor pe artere, vor preveni formarea trombilor si blocarea irigarii cu sange a muschiului cardiac.

Tratamente interne cu afine

* Tulburari de memorie - daca ati observat de la o vreme ca uitati tot felul de informatii, daca memoria de scurta durata nu va mai ajuta sau, pur si simplu, vreti sa va imbunatatiti aceasta capacitate cognitiva, atunci consumati afine cat de des puteti. Cand le gasim proaspete, vom consuma minimum 200 de grame pe zi, iar din pulberea uscata vom lua cate 15 grame zilnic, in cure de 40-60 de zile. Pigmentii care dau culoare albastru-inchis afinelor sunt un excelent stimulent al memoriei.


* Oboseala oculara, scaderea acuitatii vizuale - se consuma pulberea de afine, cate 15-20 de grame pe zi, in cure de macar sase saptamani. Aceiasi pigmenti din afine care imbunatatesc memoria ajuta si la mentinerea acuitatii vizuale, protejand ochii si de o sumedenie de alte neplaceri, cum ar fi cataracta sau glaucomul. Nu in ultimul rand, administrarea afinelor mareste acuitatea vederii pe timp de noapte, actiune terapeutica verificata prin studiile facute pe pilotii militari din Marea Britanie.


Daca mergeti in drumetii pe munte cautati fructele albastrii

* Colesterol si trigliceride marite - o jumatate de kilogram de afine consumat zilnic asigura mai mult de 50% din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman si care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor din sange. La persoanele care consuma vreme de cateva saptamani afine in doze suficiente se produce o scadere a nivelului colesterolului total si al colesterolului negativ (LDL) in medie cu peste 10%.


* Adjuvant contra varicelor si fragilitatii capilare - substantele antioxidante din afine stopeaza formarea varicelor si a hemoroizilor, imbunatatesc circulatia venoasa si ajuta la vindecarea rapida a echimozelor produse de catre fragilitatea capilara. Se tin cure de minimum patru saptamani, timp in care se consuma maceratul la rece de afine, cate 3-4 pahare pe zi, consumate cu minimum 15 minute inainte de masa. Acest tratament este un bun adjuvant si in cazul ulcerelor varicoase.


* Reumatism - cercetatorii americani de la Universitatea de Medicina Harvard au facut un studiu gigant pe nu mai putin de 27.000 de femei, pentru a vedea impactul alimentatiei asupra afectiunilor articulare. Conform acestui studiu, afinele si murele (cele doua contin pigmenti similari) sunt printre cele mai bune antireumatice. Pentru tratarea artritei reumatoide, a artrozei, a bolilor reumatice, in general, se recomanda cura de afine sau mure, in care se consuma minimum 300 de grame de fructe pe zi, pe o perioada de minimum 4 saptamani.


* Guta - se consuma cate 300 de grame de afine proaspete zilnic, pe o perioada de timp de minimum 30 de zile. Daca nu mai gasim afine proaspete, putem consuma maceratul la rece obtinut din aceste fructe uscate, cate un litru pe zi. Este o cura simpla, dar care mobilizeaza puternic sarurile acidului uric din tesuturi si ajuta la eliminarea lor prin urina, ajuta la rarirea pana la eliminare a crizelor de guta, la redobandirea aspectului normal si a mobilitatii articulatiilor afectate.



* Constipatie, diaree - da, ati citit bine, aceste fructe pur si simplu trateaza ambele afectiuni ale tranzitului intestinal. Contra constipatiei, se consuma afinele proaspete, cate 300 de grame in fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol. Enzimele, fibrele si acizii organici din afinele proaspete accelereaza tranzitul intestinal si curata intreg colonul de reziduuri. In cazul diareei, se recomanda afinele uscate (minimum 10 grame zilnic) sau remediul romanesc pe baza de afine, numit "Eridiarom", despre care vom vorbi detaliat in acest articol, intrucat merita din plin toata atentia cititorilor nostri.


* Adjuvant in cancerul intestinal - un studiu american a aratat ca administrarea interna de afine inhiba proliferarea cancerului de colon si induce apoptoza (moartea programata a celulelor canceroase). Ca adjuvant in tratarea acestei forme de cancer, se administreaza zilnic 300 de grame de afine proaspete (pot fi folosite si fructele decongelate).


* Adjuvant in cancerul ovarian - chempferolul, o flavonoida continuta in abundenta de catre afine, este foarte activa in prevenirea si in combaterea bolii canceroase cu aceasta localizare. Un studiu facut intre 1984 si 2002 pe un numar de 66.940 de femei a aratat ca cele care consuma cantitati mai mari de chempferol au un risc de a dezvolta aceasta boala cu 40% mai redus. De asemenea, aceasta substanta, administrata bolnavelor cu cancer ovarian, incetineste evolutia bolii si imbunatateste starea generala. Se recomanda curele cu afine proaspete, din care se consuma cate 300 de grame, pe o perioada cat mai lunga de timp. Alte alimente bogate in chempferol sunt ceapa, spanacul, broccoli, varza creata, prazul.


* Viroza respiratorie, viroze in general - curele cu afine proaspete sau uscate intaresc membrana celulara, prevenind infectarea celulei, imbunatatesc imunitatea in fata agresiunilor virale, cresc rezistenta organismului la accesele de febra. Pentru prevenirea si pentru combaterea afectiunilor virale se recomanda curele de vara, in care se consuma cate 250-300 de grame de afine pe zi, vreme de macar 3 saptamani. Pe timpul iernii, se consuma maceratul la rece, cate 500-1000 ml pe zi, in cure de 20-30 de zile.


* Infectie urinara - atat fructele, cat si frunzele afinului au o puternica actiune antibacteriana, mai ales contra E. Coli, care este principala vinovata pentru majoritatea cistitelor. Mai mult, afinele au efecte cicatrizante si protective asupra epiteliilor reno-urinare, afectate de catre infectie. Se recomanda afinele proaspete, cate 250 de grame pe zi, in cure de minimum doua saptamani. Pe timpul sezonului rece, se consuma maceratul la rece, din care se bea cate un litru zilnic.
 
Pe toate marginile de drum din zonele cu paduri sunt oameni care vand afine

* Adjuvant in diabet - se consuma cate 300 de grame de afine zilnic, pe o perioada cat mai lunga de timp. Inca nu se stie exact de ce, dar acest tratament simplu ajuta la stabilizarea valorilor glicemiei - un element de maxima importanta la diabetici, mai ales la cei insulino-dependenti. Mai mult, cura cu afine previne bolile cardiovasculare, care sunt principala si cea mai periculoasa complicatie a diabeticului.


* Imbatranirea prematura - mai multe studii facute in Statele Unite ale Americii indica aceste fructe ca fiind printre cele mai puternice alimente pentru stoparea si chiar pentru "inversarea" proceselor de imbatranire. In principal, afinele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos, protejand in special memoria. Apoi, ele ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor si a vaselor de sange, precum si a tonusului muscular. Pe timpul sezonului de vara, se tin tratamente de pana la patru saptamani, timp in care se consuma jumatate de kilogram de afine pe zi.


* Avitaminoza C - o doza de doar 300 de grame de afine asigura aproximativ 110% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din aceasta vitamina vor consuma minimum 4500 de grame de afine, vreme de doua saptamani. Aceasta "supradoza" de vitamina C este extrem de favorabila in afectiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afectiunile insotite de febra si de inflamatie, in general.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu afine

Principala precautie la tratamentele interne cu afine uscate este pentru constipatie, caz in care administrarea acestor fructe se va face cu prudenta, in cantitati mici la inceput, pentru a nu incetini sau bloca tranzitul intestinal. Exista si un medicament pe baza de afine la care acest neajuns al constipatiei nu exista. Numele sau este "Eridiarom" si vom vorbi despre el in continuare.


Un remediu romanesc exceptional obtinut din afine:
ERIDIAROM

Eridiaromul este descoperirea prof. dr. ROMAN MORAR, de la Universitatea din Cluj, fiind un concentrat natural total, obtinut din afine culese din flora spontana a Muntilor Apuseni. Este realizat dupa procedee originale, care pastreaza principalele principii active ale afinelor, la care se adauga glucoza, amidon si lactoza, pentru tabletare. In compozitia Eridiaromului exista principii active de exceptie: antocianozide, vitamine, saruri minerale, fitoncide, acizi vegetali, pectine etc.
 

Eridiarom este lipsit de toxicitate, nu creeaza dependenta si, important, nu constipa. Prin actiunea principiilor active componente, Eridiarom micsoreaza peristaltismul intestinal, este astringent al mucoasei gastro-intestinale, bacteriostatic, antiseptic, antihistaminic, antiparazitar si hipoglicemiant. Regleaza permeabilitatea vasculara si tranzitul intestinal, fiind absorbant si protector al mucoasei, pe care o reface. Restabileste rezistenta vasculara si tonifica sistemul venos, marind acuitatea vizuala. Iata si cateva recomandari pentru acest produs extraordinar:


* Diaree - in forma acuta se vor administra 9 comprimate pe zi, cate 3 comprimate inainte de mesele principale, timp de 3-5 zile. In mod normal, Eridiarom trebuie luat in momentul in care bolnavul simte primele crampe abdominale (actioneaza in circa 7 minute). Daca diareea debuteaza cu crampe puternice, insuportabile, se pot lua 9 tablete deodata si dupa aceea cate 2-3 la fiecare doua ore, timp de 3-5 zile. Pentru a trata diareea in forma cronica, se vor lua cate 6-9 comprimate pe zi, timp de 20 de zile pe luna.


* Diaree la sugari - se vor administra in fiecare zi cate 3-4 comprimate, dizolvate in putin ceai caldut de musetel sau de fenicul. Tratamentul dureaza 3-5 zile.


* Colita de fermentatie - daca afectiunea este in faza acuta, se incepe cu o doza de soc de 9-12 comprimate pe zi, cate 3-4 comprimate inainte de mesele principale, timp de 3-5 zile. Apoi se continua cu un tratament de intretinere, in care se vor lua cate 6 comprimate pe zi, douazeci de zile pe luna.


* Rectocolita ulcero-hemoragica - in aceasta afectiune au fost obtinute rezultate mai bune cu Eridiaromul, decat cu antibioticele cele mai sofisticate. La debutul tratamentului, daca boala este insotita de diaree puternica si de dureri intense, insuportabile, se pot lua 9 tablete deodata si dupa aceea cate 2-3 la fiecare doua ore, timp de 3-5 zile. Apoi tratamentul se va continua, luand cate 6-9 comprimate pe zi, timp de 20 de zile pe luna, pana la vindecare.

 

* Diabet - produsul Eridiarom se poate asocia cu insulinoterapia, determinand reducerea cantitatii de insulina injectabila. Pe langa reducerea cantitatii de insulina administrata zilnic, tratamentul cu Eridiarom ajuta la prevenirea efectelor secundare devastatoare ale diabetului, prevenind cardiopatiile, arteriopatiile, chiar orbirea cauzata de aceasta afectiune. Se iau cate 6 comprimate pe zi, timp de 20 de zile pe luna.


* Adjuvant in arteriopatii (arterite ale membrelor inferioare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, sechele dupa infarct miocardic, coronarite, tulburari vasculare de senescenta) - se iau cate 6-9 comprimate pe zi, timp de 20 de zile pe luna. Acest tratament previne depunerea placilor de aterom pe artere, scade usor tensiunea arteriala, ajuta la refacerea miocardului dupa infarct.


* Adjuvant in radioterapia folosita in boala canceroasa - acest produs pe baza de afine are rol protector in timpul iradierilor terapeutice, care dau de multe ori efecte secundare, in special diaree. Se iau cate 6 comprimate pe zi, timp de 20 de zile pe luna. Este un tratament care ajuta in toate formele bolii canceroase, datorita efectelor antioxidante ale principiilor active din afine 

152275

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei