Cum recunoști roșiile coapte forțat, cu hormoni și erbicide. Sunt extrem de periculoase pentru sănătate și pot determina apariția diabetului sau cancerului!
Dimensiune font:
În disperarea de a fi primii pe tarabe cu roșii de grădină, mulți legumicultori din România găsesc soluţii pentru coacerea lor forțată. Folosesc, astfel, chimicale, care nu doar distrug valorile nutriționale ale roșiei, dar o transformă într-un inamic periculos pentru sănătate și poate chiar determina apariția cancerului.
Goana după bani îi transformă pe unii dintre fermieri în monștri, care își îmbolnăvesc cu bună știință consumatorii.
Legumicultorii din Buzău spun că perioada naturală de coacere a tomatelor este iunie şi susţin că au motive întemeiate să creadă că la noi, pentru a avea roşii timpurii, se folosesc substanţe controversate, precum hormonul de creştere Ethrel sau erbicidul 2,4D, interzise prin lege, potrivit adevarul.ro.
Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroşirea tomatei să se obţină în numai câteva ore. Efectele pot fi însă foarte riscante pentru consumatori, spun specialiştii.
„Tomata pierde calităţile nutriţionale iar, în timp, toate aceste substanţe de forţare se acumulează în organismul uman, care n-are capacitatea să le descifreze pentru că nu le are în codexul său interior, le depozitează şi astfel apare riscul dezvoltării unor boli precum diabetul sau cancerul”, spune Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea legumicolă Buzău.
Cum recunoști roșiile coapte forțat, cu hormoni și erbicide. Sunt extrem de periculoase pentru sănătate și pot determina apariția diabetului sau cancerului!Cum recunoști roșiile coapte forțat, cu hormoni și erbicide. Sunt extrem de periculoase pentru sănătate și pot determina apariția diabetului sau cancerului!
Cum recunoaştem roşiile coapte forțat
Nu sunt puţini clienţii care au cumpărat din supermarket şi din pieţe roşii fără gust şi care, odată tăiate, au un aspect ciudat. Specialiştii în horticultură spun că, cel mai probabil, tulpinile acestor tomate au fost stropite cu erbicide sau hormoni de creştere.
„Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a `cârmit` planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare”, explică Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău, citat de antena3.ro.
O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.
Valeria Tudor, consilier tehnic în cadrul companiei Seminis, vorbește despre semnele care indică o roșie coaptă prea devreme și nenatural.
'O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovada că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D (un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor – n.r.). Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează'
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau