Durerile de spate - de ce apar şi cum pot fi tratate?

spate

Dimensiune font:

| 25-10-2024 14:11

Durerile de spate - de ce apar şi cum pot fi tratate?


Durerea de spate se numara printre cele mai comune motive pentru care oamenii merg la medic si una dintre cauzele principale ale dizabilitatii la nivel mondial. Majoritatea oamenilor se confrunta cu dureri de spate cel putin o data pe parcursul vietii.

Durerile de spate sunt dureri localizate in orice regiune a spatelui. Sunt impartite in dureri de spate cervicale, toracice, dureri de spate inferioare (lombare) sau dureri in zona sacrala. Zona lombara este cea mai comuna zona pentru durere, deoarece sustine cea mai mare parte a greutatii din partea superioara a corpului. Episoadele durerii de spate pot fi acute, sub-acute sau cronice, in functie de durata.


Simptomele durerilor de spate


Principalul simptom al durerii de spate este, dupa cum sugereaza si numele, o durere oriunde pe spate si, uneori, pana la nivelul feselor si picioarelor. Unele probleme de spate pot provoca dureri in alte parti ale corpului, in functie de nervii afectati.

In majoritatea cazurilor, semnele si simptomele dispar de la sine intr-o perioada scurta de timp, dar daca durerile sunt insotite si de alte simptome ca: pierdere in greutate, febra, inflamatie, traume, amorteli, ar trebui vizitat medicul.


Cauzele durerilor de spate


Cauzele pentru durerile de spate sunt variate, incluzand factori asociati stilului de viata, traume la nivelul spatelui sau afectiuni dezvoltate in timp.
Durerile de spate pot sa apara brusc si sa dureze mai putin de sase saptamani (acute), atunci cand sunt cauzate de o cadere sau de ridicare greoaie. Durerile de spate se dezvolta adesea fara o cauza specifica, pe care medicul dumneavoastra o poate stabili cu un test sau prin realizarea unei radiografii.

Conditiile asociate frecvent durerilor de spate includ:

Muschi sau ligament dureros. Ridicarea cu regularitate a anumitor greutati, sau anumite miscari realizate brusc, pot cauza intinderea muschilor spatelui si a ligamentelor spinarii. Daca va aflati intr-o stare fizica precara, stresul constant pe spate poate provoca spasme musculare dureroase.
Umflarea sau ruptura discurilor. Discurile actioneaza ca perne intre oasele (vertebrele) din coloana vertebrala. Materialul moale din interiorul unui disc se poate indoi sau rupe, apasand astfel pe un nerv. Cu toate acestea, este posibil sa existe un disc infundat sau rupt, fara a avea dureri de spate.
Artrita. Osteoartrita poate afecta partea inferioara a spatelui. In unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la o ingustare a maduvei spinarii, o afectiune numita stenoza spinala.
Neregularitati scheletice. Durerile de spate pot aparea si in cazul in care coloana vertebrala se curbeaza anormal. Scolioza, o afectiune in care coloana vertebrala se curbeaza lateral, poate duce, de asemenea, la dureri de spate, dar, in general, numai daca scolioza este severa.
Osteoporoza. Vertebrele coloanei vertebrale pot dezvolta fracturi de compresie daca oasele devin poroase si fragile.


Cauze ce pot fi controlate prin schimbarea stilului de viata


Lipsa activitatii
In timp ce durerea face dificila miscarea, lipsa activitatii fizice poate agrava durerea, ducand la rigiditate, slabiciune si degradare. In cazul durerii legate de disc, sedentarismul va lipsi discul ranit de nutritia de care are nevoie si acest lucru poate duce la degenerare si durere.
In plus, exercitiul si activitatea sunt necesare pentru a ajuta la reducerea inflamatiei care apare in mod natural in tesuturile unui spate bolnav. Aceasta umflare poate irita in continuare nervii care sunt deja afectati.
Pozitia gresita a corpului la birou
Statul pe un scaun de birou pentru perioade lungi de timp, poate cauza dureri de spate sau agravarea unei probleme existente. Motivul principal al acestui lucru este ca statul pe un scaun este o pozitie care creste stresul in spate, umeri, brate si picioare si, in special, poate adauga cantitati mari de presiune supra muschilor din spate si discurilor spinale.

Atunci cand stati pe un scaun de birou pe o perioada lunga de timp, tendinta naturala a majoritatii oamenilor este sa se aplece sau sa se lase in jos pe scaun, iar aceasta postura poate extenua ligamentele vertebrale si poate stresa discurile si structurile din jur, in interiorul coloanei vertebrale. De-a lungul timpului, postura de sedere incorecta poate deteriora structurile coloanei vertebrale si poate contribui la agravarea durerii de spate.

Un scaun ergonomic de birou este un instrument care va poate ajuta sa maximizati sprijinul din spate si sa mentineti o pozitie buna, in timp ce stati. Pentru o utilizare corecta, este necesar sa adaptati scaunul de birou la proportiile corpului dumneavoastra, pentru a imbunatati confortul si pentru a reduce stresul la nivelul coloanei vertebrale.
Pozitia gresita a corpului in timpul mersului
Mersul gresit poate sa contribuie in timp la conditii precum sciatica, discurile infundate, durerile de disc si alte tulburari degenerative ale coloanei vertebrale. In timpul mersului, este important sa priviti spre inainte si sa va mentineti capul in linie cu pozitia verticala a coloanei vertebrale. Mai mult decat atat, evitati sa tineti umerii cazuti si asigurati-va ca aterizati pe calcaie, in urma fiecarui pas realizat pe suprafata solului.
Mersul pe tocuri sau folosirea incaltamintei nepotrivite
Durerile de spate pot incepe de la picioare, in special, din cauza pantofilor pe care ii purtati. Desi poate parea ca picioarele si pantofii cu toc nu au legatura cu spatele, acestea pot contribui la durere, la stres si oboseala. Durerile de spate si incaltamintea pot fi, de asemenea, conectate prin alegerea unor modele nepotrivite. De exemplu, tocurile inalte pot elimina alinierea, adaugand stres suplimentar si intindere pe spatele inferior. La cealalta extrema, papucii sunt atat de drepti, incat lipsa suportului poate duce la durere in arc, durere de calcai, durere la glezna sau durere la genunchi.

Salteaua nepotrivita, o cauza frecventa a durerilor de spate
Cu toate acestea, salteaua patului in care dormiti poate juca un rol determinant pentru modul in care va simtiti dimineata. In general, nu exista un tip specific sau o marca de saltea care sa fie mai buna decat alta. Salteaua perfecta este o chestiune de preferinta personala, dar trebuie sa existe unele proprietati innascute pentru ca salteaua sa fie sanatoasa pentru spatele delicat.

Supraponderabilitatea

Coloana vertebrala este conceputa pentru a transporta greutatea corpului si a distribui incarcaturile intalnite in timpul odihnei si activitatii. Atunci cand este supusa unei greutati excesive, coloana vertebrala este fortata sa asimileze sarcina, ceea ce poate duce la compromisuri structurale si deteriorari (ex: leziuni, sciatica). O regiune a coloanei vertebrale vulnerabila in fata efectelor obezitatii este partea inferioara - coloana vertebrala lombara.


Stresul si tensiunea musculara prelungita
Majoritatea episoadelor de dureri de spate sunt cauzate de deteriorarea tesuturilor moi care sustin coloana vertebrala inferioara, inclusiv muschii, tendoanele si ligamentele. Coloana inferioara, numita si coloana vertebrala lombara, depinde de aceste tesuturi moi, pentru a ajuta organismul sa stea in pozitie verticala si sa sustina greutatea din partea superioara a corpului. Daca sunt supuse stresului prea mult, muschii sau tesuturile moi din spate pot deveni dureroase.


Alte cauze controlabile ale durerilor de spate


Leziunile la ligamente, muschi si tendoane care sustin coloana vertebrala si articulatiile sale pot duce la dureri de spate. Acest lucru se intampla adesea atunci cand ridicati ceva si rasuciti in acelasi timp. Se poate intampla si din cauza accidentelor de masina si a vatamarilor sportive.
Spasme: Puteti sa le aveti atunci cand muschii si tendoanele sunt rupte in partea inferioara a spatelui. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand ridicati haltere sau practicati sporturi.
Stil de viata: Durerile de spate pot fi date de multi factori din viata de zi cu zi.

Cum se trateaza durerile de spate


Tratamentul pentru dureri de spate depinde, in general, daca durerea este acuta sau cronica. In general, interventia chirurgicala este recomandata numai daca exista dovezi de agravare a leziunilor nervoase si cand testele de diagnosticare indica modificari structurale, pentru care s-au dezvoltat proceduri chirurgicale corective.


Remedii pentru calmarea durerilor de spate usoare sau de scurta durata


Pachetele reci sau calde pot ajuta la usurarea durerii si la reducerea inflamatiei pentru persoanele cu durere acuta, subacuta sau cronica, permitand o mai mare mobilitate.
Activitate: Odihna la pat trebuie sa fie limitata. Persoanele cu probleme ar trebui sa inceapa exercitiile de intindere si sa reia activitatile zilnice normale cat mai curand posibil, evitand in acelasi timp miscarile care agraveaza durerea. Dovezi puternice arata ca persoanele care isi continua activitatile fara a se odihni la pat dupa declansarea durerii din spate par sa aiba o mai buna flexibilitate decat cei care stau prea mult in pat.
Exercitiile de intarire, dincolo de activitatile zilnice generale, nu sunt recomandate pentru durerea acuta lombara, dar pot fi o modalitate eficienta de a accelera recuperarea din cauza durerii cronice sau subacute. Mentinerea si cresterea puterii musculare este deosebit de importanta pentru persoanele cu neregularitati scheletice.


Pozitii ale corpului si exercitii pentru calmarea durerilor de spate


Dupa orice perioada de inactivitate prelungita, este recomandat un regim de exercitii cu impact redus. Mersul pe jos, inotul sau pedalatul pe bicicleta stationara timp de 30 de minute pe zi pot contribui la cresterea puterii musculare si a flexibilitatii. Yoga poate ajuta la intinderea si intarirea muschilor, precum si la imbunatatirea pozitiei.
Incalziti-va inainte de exercitii fizice sau de alte activitati fizice intense.

Nu va aplecati cand stati pe scaun sau in picioare. Spatele inferior poate sprijini greutatea unei persoane cu usurinta atunci cand curbura este redusa. Cand stati in picioare, mentineti greutatea echilibrata pe ambele picioare.

La domiciliu sau la serviciu, asigurati-va ca suprafetele de lucru sunt la inaltime confortabila.

Asezati-va pe scaun cu un suport lombar bun si pozitia si inaltimea corespunzatoare pentru sarcina. Tineti umerii inapoi. Schimbati pozitiile de sedere frecvent si plimbati-va periodic in jurul biroului sau intindeti usor muschii pentru a usura tensiunea. In timpul perioadelor lungi de sedere, ridicati picioarele pe un scaun mic sau un teanc de carti.

Dormitul pe o parte cu genunchii trasi in pozitie fetala poate ajuta la deschiderea articulatiilor in coloana vertebrala si la scaderea presiunii prin reducerea curburii coloanei vertebrale. Intotdeauna dormiti pe o suprafata ferma.

Nu incercati sa ridicati obiecte prea grele. Ridicati din genunchi, trageti muschii stomacului si mentineti capul in jos si in linie cu spatele drept. Cand va ridicati, pastrati obiectele aproape de corp. Nu va rasuciti atunci cand ridicati greutate.

Tratamente naturiste pentru calmarea durerilor de spate


Unele dintre cele mai bune alternative naturale pentru ameliorarea durerii de spate includ ingrijirea chiropractica, exercitiile fizice, reducerea stresului si terapia cu laser K.

Alte optiuni eficiente de ameliorare a durerii includ acupunctura, masajul, terapia comportamentala si fizica si adoptarea posturii adecvate.

Kinetoterapia, o solutie pentru eliminarea durerilor de spate
Kinetoterapia va poate ajuta sa depasiti un episod de dureri de spate. Scopul sesiunilor de kinetoterapie este de a restabili miscarea fara durere si de a va ajuta sa mentineti aceasta imbunatatire pe termen lung. Kinetoterapeutii folosesc o serie de modalitati pentru a atinge aceste obiective. Acestea pot include lucruri cum ar fi tratamente de tip masaj, exercitii terapeutice sau stimulari electrice.


Sfaturi pentru prevenirea durerilor de spate


Prin imbunatatirea comportamentelor de zi cu zi, aveti mai multe sanse de a preveni durerile de spate, indiferent de natura acestora. Sportul, renuntarea la anumite obiceiuri incompatibile cu un stil de viata sanatos, precum si respectarea sfaturilor medicului specialist, sunt doar cateva dintre acestea:
Construirea unui regim alimentar potrivit
Mentineti o alimentatie si o dieta adecvata pentru a reduce si a preveni cresterea in greutate excesiva, in special in jurul taliei, care solicita muschii spatelui. O dieta cu un aport zilnic suficient de calciu, fosfor si vitamina D ajuta la promovarea cresterii osoase.
Renuntarea la fumat
Fumatul reduce fluxul sanguin la nivelul coloanei vertebrale inferioare, ceea ce poate contribui la degenerarea discului vertebral. De asemenea, fumatul creste riscul de osteoporoza si impiedica vindecarea. Tusea din cauza fumatului greu poate provoca dureri de spate.
Intarirea musculaturii pentru prevenirea durerilor de spate
Atunci cand se fac intr-un mod controlat, progresiv, exercitiile pentru ameliorarea durerii de spate au multe beneficii. Consolidarea muschilor care sustin coloana vertebrala elimina presiunea din discurile spinarii si articulatii..
Corectarea factorilor cauzatori ce tin de postura si greutatea corpului
Obezitatea sau supraponderabilitatea sunt asociate unui risc mai mare de a dezvolta dureri de spate, comparativ cu persoanele care au o greutate cuprinsa in limitele normale (raportate la varsta si inaltime).

Atunci cand stati pe scaun incercati sa va pastrati genunchii si soldurile echilibrate si tineti talpile drepte pe podea - daca nu puteti, utilizati un scaun de picioare.

Nu ignorati semnele timpurii ale oricarei afectiuni. Cu cat ajungeti la medic mai rapid, cu atat sansele de vindecare sau control al afectiunii cresc exponential.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Fructul surprinzător care ameliorează constipația. Medic specialist: ”Este la fel de eficient ca laxativele”
21/12/2024 12:46

 Nu este un secret că prunele pot ajuta la stimularea sistemului digestiv. Dar există un alt fruct mai putin cunoscut, care ar putea fi la fel de eficient, conform unui medic specialist in sănătatea di ...

A fost stabilit câștigătorul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași! Din asociere face parte o firmă ieșeană
20/12/2024 18:34

 O asociere de firme romanesti a castigat licitatia pentru construirea Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi. Potrivit surselor ZDI, licitatia a fost adjudecată de asocierea Bog’Art – Con ...

Județul Vâlcea este la un pas de a rămâne fără medici de familie
20/12/2024 14:15

Criza medicilor de familie din judeţul Valcea se adanceşte, mai mult de jumătate dintre ei fiind la varsta de pensionare, avertizează reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), care ...

Suplimentele alimentare: prieten sau dușman?
20/12/2024 14:09

Iei suplimente alimentare fara sfatul medicului, cu gandul ca acestea sunt, oricum, naturale si necesare organismului? Unele trebuie administrate cu precautie sau complet evitate. Aceste produse contin o v ...

Cafeaua crește speranța de viață cu aproape doi ani – studiu. Cantitatea recomandată
20/12/2024 12:18

 Dacă te numeri printre cei care nici nu concep să-si inceapă ziua fără o cească de cafea, cercetătorii au vesti bune. Această licoare te ajută să trăiesti cu aproape doi ani mai mult si are rol ...

Crăciunul a devenit o sărbătoare foarte periculoasă. În ultimii ani a crescut spectaculos numărul atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale
20/12/2024 11:02

Numărul atacurilor de cord si al accidentelor vasculare cerebrale creste semnificativ in ultimele două săptămani ale lunii decembrie, iar ziua de Crăciun inregistrează cele mai multe cazuri din intregul a ...

Ce înseamnă când îți curge sânge din nas din senin. Află ce băuturi cresc riscul de hemoragie nazală
19/12/2024 19:04

Trebuie să stii ce inseamnă cand iti curge sange din nas din senin, pentru că in majoritatea cazurilor dacă apar fără nicio cauză, de vină sunt răcelile, aerul uscat si alergiile. Mai rar, hemorogia na ...

Inspectorii sanitari veterinari au retras de la comercializare peste 10 tone de produse alimentare şi aproape şase milioane de ouă
19/12/2024 16:16

  Inspectorii sanitari veterinari au retras de pe piată peste 10 tone de produse alimentare şi aproape şase milioane de ouă in urma unor nereguli depistate, a anuntat Autoritatea Natională Sanitară ...

Vitamina D - ce este şi care sunt semnele deficitului vitaminei D din organism
19/12/2024 13:43

Vitamina D este un micronutrient solubil in grasimi si face parte din numărul celor 24 de micronutrienti esentiali pentru functionarea corectă a organismului, alături de alte vitamine (A, B, C, D, E si K), m ...

Ce este de făcut atunci când ai dureri sub coasta stângă în față
18/12/2024 12:47

Multe persoane se alarmează atunci cand au dureri sub coasta stangă in fată din cauza proximitătii fată de inimii, astfel că se tem de ce este mai rău, si anume un atac de cord. Totusi, durerile sunt un ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei