Durerile de spate - de ce apar şi cum pot fi tratate?

Dimensiune font:

| 25-10-2024 14:11

Durerile de spate - de ce apar şi cum pot fi tratate?


Durerea de spate se numara printre cele mai comune motive pentru care oamenii merg la medic si una dintre cauzele principale ale dizabilitatii la nivel mondial. Majoritatea oamenilor se confrunta cu dureri de spate cel putin o data pe parcursul vietii.

Durerile de spate sunt dureri localizate in orice regiune a spatelui. Sunt impartite in dureri de spate cervicale, toracice, dureri de spate inferioare (lombare) sau dureri in zona sacrala. Zona lombara este cea mai comuna zona pentru durere, deoarece sustine cea mai mare parte a greutatii din partea superioara a corpului. Episoadele durerii de spate pot fi acute, sub-acute sau cronice, in functie de durata.


Simptomele durerilor de spate


Principalul simptom al durerii de spate este, dupa cum sugereaza si numele, o durere oriunde pe spate si, uneori, pana la nivelul feselor si picioarelor. Unele probleme de spate pot provoca dureri in alte parti ale corpului, in functie de nervii afectati.

In majoritatea cazurilor, semnele si simptomele dispar de la sine intr-o perioada scurta de timp, dar daca durerile sunt insotite si de alte simptome ca: pierdere in greutate, febra, inflamatie, traume, amorteli, ar trebui vizitat medicul.


Cauzele durerilor de spate


Cauzele pentru durerile de spate sunt variate, incluzand factori asociati stilului de viata, traume la nivelul spatelui sau afectiuni dezvoltate in timp.
Durerile de spate pot sa apara brusc si sa dureze mai putin de sase saptamani (acute), atunci cand sunt cauzate de o cadere sau de ridicare greoaie. Durerile de spate se dezvolta adesea fara o cauza specifica, pe care medicul dumneavoastra o poate stabili cu un test sau prin realizarea unei radiografii.

Conditiile asociate frecvent durerilor de spate includ:

Muschi sau ligament dureros. Ridicarea cu regularitate a anumitor greutati, sau anumite miscari realizate brusc, pot cauza intinderea muschilor spatelui si a ligamentelor spinarii. Daca va aflati intr-o stare fizica precara, stresul constant pe spate poate provoca spasme musculare dureroase.
Umflarea sau ruptura discurilor. Discurile actioneaza ca perne intre oasele (vertebrele) din coloana vertebrala. Materialul moale din interiorul unui disc se poate indoi sau rupe, apasand astfel pe un nerv. Cu toate acestea, este posibil sa existe un disc infundat sau rupt, fara a avea dureri de spate.
Artrita. Osteoartrita poate afecta partea inferioara a spatelui. In unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la o ingustare a maduvei spinarii, o afectiune numita stenoza spinala.
Neregularitati scheletice. Durerile de spate pot aparea si in cazul in care coloana vertebrala se curbeaza anormal. Scolioza, o afectiune in care coloana vertebrala se curbeaza lateral, poate duce, de asemenea, la dureri de spate, dar, in general, numai daca scolioza este severa.
Osteoporoza. Vertebrele coloanei vertebrale pot dezvolta fracturi de compresie daca oasele devin poroase si fragile.


Cauze ce pot fi controlate prin schimbarea stilului de viata


Lipsa activitatii
In timp ce durerea face dificila miscarea, lipsa activitatii fizice poate agrava durerea, ducand la rigiditate, slabiciune si degradare. In cazul durerii legate de disc, sedentarismul va lipsi discul ranit de nutritia de care are nevoie si acest lucru poate duce la degenerare si durere.
In plus, exercitiul si activitatea sunt necesare pentru a ajuta la reducerea inflamatiei care apare in mod natural in tesuturile unui spate bolnav. Aceasta umflare poate irita in continuare nervii care sunt deja afectati.
Pozitia gresita a corpului la birou
Statul pe un scaun de birou pentru perioade lungi de timp, poate cauza dureri de spate sau agravarea unei probleme existente. Motivul principal al acestui lucru este ca statul pe un scaun este o pozitie care creste stresul in spate, umeri, brate si picioare si, in special, poate adauga cantitati mari de presiune supra muschilor din spate si discurilor spinale.

Atunci cand stati pe un scaun de birou pe o perioada lunga de timp, tendinta naturala a majoritatii oamenilor este sa se aplece sau sa se lase in jos pe scaun, iar aceasta postura poate extenua ligamentele vertebrale si poate stresa discurile si structurile din jur, in interiorul coloanei vertebrale. De-a lungul timpului, postura de sedere incorecta poate deteriora structurile coloanei vertebrale si poate contribui la agravarea durerii de spate.

Un scaun ergonomic de birou este un instrument care va poate ajuta sa maximizati sprijinul din spate si sa mentineti o pozitie buna, in timp ce stati. Pentru o utilizare corecta, este necesar sa adaptati scaunul de birou la proportiile corpului dumneavoastra, pentru a imbunatati confortul si pentru a reduce stresul la nivelul coloanei vertebrale.
Pozitia gresita a corpului in timpul mersului
Mersul gresit poate sa contribuie in timp la conditii precum sciatica, discurile infundate, durerile de disc si alte tulburari degenerative ale coloanei vertebrale. In timpul mersului, este important sa priviti spre inainte si sa va mentineti capul in linie cu pozitia verticala a coloanei vertebrale. Mai mult decat atat, evitati sa tineti umerii cazuti si asigurati-va ca aterizati pe calcaie, in urma fiecarui pas realizat pe suprafata solului.
Mersul pe tocuri sau folosirea incaltamintei nepotrivite
Durerile de spate pot incepe de la picioare, in special, din cauza pantofilor pe care ii purtati. Desi poate parea ca picioarele si pantofii cu toc nu au legatura cu spatele, acestea pot contribui la durere, la stres si oboseala. Durerile de spate si incaltamintea pot fi, de asemenea, conectate prin alegerea unor modele nepotrivite. De exemplu, tocurile inalte pot elimina alinierea, adaugand stres suplimentar si intindere pe spatele inferior. La cealalta extrema, papucii sunt atat de drepti, incat lipsa suportului poate duce la durere in arc, durere de calcai, durere la glezna sau durere la genunchi.

Salteaua nepotrivita, o cauza frecventa a durerilor de spate
Cu toate acestea, salteaua patului in care dormiti poate juca un rol determinant pentru modul in care va simtiti dimineata. In general, nu exista un tip specific sau o marca de saltea care sa fie mai buna decat alta. Salteaua perfecta este o chestiune de preferinta personala, dar trebuie sa existe unele proprietati innascute pentru ca salteaua sa fie sanatoasa pentru spatele delicat.

Supraponderabilitatea

Coloana vertebrala este conceputa pentru a transporta greutatea corpului si a distribui incarcaturile intalnite in timpul odihnei si activitatii. Atunci cand este supusa unei greutati excesive, coloana vertebrala este fortata sa asimileze sarcina, ceea ce poate duce la compromisuri structurale si deteriorari (ex: leziuni, sciatica). O regiune a coloanei vertebrale vulnerabila in fata efectelor obezitatii este partea inferioara - coloana vertebrala lombara.


Stresul si tensiunea musculara prelungita
Majoritatea episoadelor de dureri de spate sunt cauzate de deteriorarea tesuturilor moi care sustin coloana vertebrala inferioara, inclusiv muschii, tendoanele si ligamentele. Coloana inferioara, numita si coloana vertebrala lombara, depinde de aceste tesuturi moi, pentru a ajuta organismul sa stea in pozitie verticala si sa sustina greutatea din partea superioara a corpului. Daca sunt supuse stresului prea mult, muschii sau tesuturile moi din spate pot deveni dureroase.


Alte cauze controlabile ale durerilor de spate


Leziunile la ligamente, muschi si tendoane care sustin coloana vertebrala si articulatiile sale pot duce la dureri de spate. Acest lucru se intampla adesea atunci cand ridicati ceva si rasuciti in acelasi timp. Se poate intampla si din cauza accidentelor de masina si a vatamarilor sportive.
Spasme: Puteti sa le aveti atunci cand muschii si tendoanele sunt rupte in partea inferioara a spatelui. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand ridicati haltere sau practicati sporturi.
Stil de viata: Durerile de spate pot fi date de multi factori din viata de zi cu zi.

Cum se trateaza durerile de spate


Tratamentul pentru dureri de spate depinde, in general, daca durerea este acuta sau cronica. In general, interventia chirurgicala este recomandata numai daca exista dovezi de agravare a leziunilor nervoase si cand testele de diagnosticare indica modificari structurale, pentru care s-au dezvoltat proceduri chirurgicale corective.


Remedii pentru calmarea durerilor de spate usoare sau de scurta durata


Pachetele reci sau calde pot ajuta la usurarea durerii si la reducerea inflamatiei pentru persoanele cu durere acuta, subacuta sau cronica, permitand o mai mare mobilitate.
Activitate: Odihna la pat trebuie sa fie limitata. Persoanele cu probleme ar trebui sa inceapa exercitiile de intindere si sa reia activitatile zilnice normale cat mai curand posibil, evitand in acelasi timp miscarile care agraveaza durerea. Dovezi puternice arata ca persoanele care isi continua activitatile fara a se odihni la pat dupa declansarea durerii din spate par sa aiba o mai buna flexibilitate decat cei care stau prea mult in pat.
Exercitiile de intarire, dincolo de activitatile zilnice generale, nu sunt recomandate pentru durerea acuta lombara, dar pot fi o modalitate eficienta de a accelera recuperarea din cauza durerii cronice sau subacute. Mentinerea si cresterea puterii musculare este deosebit de importanta pentru persoanele cu neregularitati scheletice.


Pozitii ale corpului si exercitii pentru calmarea durerilor de spate


Dupa orice perioada de inactivitate prelungita, este recomandat un regim de exercitii cu impact redus. Mersul pe jos, inotul sau pedalatul pe bicicleta stationara timp de 30 de minute pe zi pot contribui la cresterea puterii musculare si a flexibilitatii. Yoga poate ajuta la intinderea si intarirea muschilor, precum si la imbunatatirea pozitiei.
Incalziti-va inainte de exercitii fizice sau de alte activitati fizice intense.

Nu va aplecati cand stati pe scaun sau in picioare. Spatele inferior poate sprijini greutatea unei persoane cu usurinta atunci cand curbura este redusa. Cand stati in picioare, mentineti greutatea echilibrata pe ambele picioare.

La domiciliu sau la serviciu, asigurati-va ca suprafetele de lucru sunt la inaltime confortabila.

Asezati-va pe scaun cu un suport lombar bun si pozitia si inaltimea corespunzatoare pentru sarcina. Tineti umerii inapoi. Schimbati pozitiile de sedere frecvent si plimbati-va periodic in jurul biroului sau intindeti usor muschii pentru a usura tensiunea. In timpul perioadelor lungi de sedere, ridicati picioarele pe un scaun mic sau un teanc de carti.

Dormitul pe o parte cu genunchii trasi in pozitie fetala poate ajuta la deschiderea articulatiilor in coloana vertebrala si la scaderea presiunii prin reducerea curburii coloanei vertebrale. Intotdeauna dormiti pe o suprafata ferma.

Nu incercati sa ridicati obiecte prea grele. Ridicati din genunchi, trageti muschii stomacului si mentineti capul in jos si in linie cu spatele drept. Cand va ridicati, pastrati obiectele aproape de corp. Nu va rasuciti atunci cand ridicati greutate.

Tratamente naturiste pentru calmarea durerilor de spate


Unele dintre cele mai bune alternative naturale pentru ameliorarea durerii de spate includ ingrijirea chiropractica, exercitiile fizice, reducerea stresului si terapia cu laser K.

Alte optiuni eficiente de ameliorare a durerii includ acupunctura, masajul, terapia comportamentala si fizica si adoptarea posturii adecvate.

Kinetoterapia, o solutie pentru eliminarea durerilor de spate
Kinetoterapia va poate ajuta sa depasiti un episod de dureri de spate. Scopul sesiunilor de kinetoterapie este de a restabili miscarea fara durere si de a va ajuta sa mentineti aceasta imbunatatire pe termen lung. Kinetoterapeutii folosesc o serie de modalitati pentru a atinge aceste obiective. Acestea pot include lucruri cum ar fi tratamente de tip masaj, exercitii terapeutice sau stimulari electrice.


Sfaturi pentru prevenirea durerilor de spate


Prin imbunatatirea comportamentelor de zi cu zi, aveti mai multe sanse de a preveni durerile de spate, indiferent de natura acestora. Sportul, renuntarea la anumite obiceiuri incompatibile cu un stil de viata sanatos, precum si respectarea sfaturilor medicului specialist, sunt doar cateva dintre acestea:
Construirea unui regim alimentar potrivit
Mentineti o alimentatie si o dieta adecvata pentru a reduce si a preveni cresterea in greutate excesiva, in special in jurul taliei, care solicita muschii spatelui. O dieta cu un aport zilnic suficient de calciu, fosfor si vitamina D ajuta la promovarea cresterii osoase.
Renuntarea la fumat
Fumatul reduce fluxul sanguin la nivelul coloanei vertebrale inferioare, ceea ce poate contribui la degenerarea discului vertebral. De asemenea, fumatul creste riscul de osteoporoza si impiedica vindecarea. Tusea din cauza fumatului greu poate provoca dureri de spate.
Intarirea musculaturii pentru prevenirea durerilor de spate
Atunci cand se fac intr-un mod controlat, progresiv, exercitiile pentru ameliorarea durerii de spate au multe beneficii. Consolidarea muschilor care sustin coloana vertebrala elimina presiunea din discurile spinarii si articulatii..
Corectarea factorilor cauzatori ce tin de postura si greutatea corpului
Obezitatea sau supraponderabilitatea sunt asociate unui risc mai mare de a dezvolta dureri de spate, comparativ cu persoanele care au o greutate cuprinsa in limitele normale (raportate la varsta si inaltime).

Atunci cand stati pe scaun incercati sa va pastrati genunchii si soldurile echilibrate si tineti talpile drepte pe podea - daca nu puteti, utilizati un scaun de picioare.

Nu ignorati semnele timpurii ale oricarei afectiuni. Cu cat ajungeti la medic mai rapid, cu atat sansele de vindecare sau control al afectiunii cresc exponential.
 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Antibiotice Iași lansează 3 produse inovative la Conferința Națională de Fitoterapie Practică și Nutraceutice
09/05/2025 13:58

 În anul aniversar ce marchează 70 de ani de activitate, Antibiotice Iasi lansează trei suplimente alimentare inovative in cadrul celei de-a VII-a editii a Conferintei Nationale de Fitoterapie Prac ...

Cancerul tiroidian: cauze, simptome, diagnostic și tratament
09/05/2025 11:45

Cancerul tiroidian: cauze, simptome, diagnostic si tratament Cancerul tiroidian este o afectiune oncologică manifestată prin dezvoltarea unor celule cu functii morfo-structurale anormale, la nivelul glande ...

O singură întrebare i-a schimbat complet viața unui român plecat în Elveția: „Mulţi nu înţeleg ce înseamnă asta”
09/05/2025 05:59

De-a lungul anilor, nenumărati romani au plecat dincolo de hotare, in căutarea unui trai mai bun. Iar una dintre cele mai atractive destinatii din lume a fost, si rămane in continuare, Elvetia. Acum, un roma ...

Planta pe care trebuie să o pui în apa puilor de găină pentru a-i feri de boli. Soluția naturală care le stimulează producția de ouă în viitor
09/05/2025 05:58

Desi tot mai multi gospodari caută alternative naturale pentru ingrijirea animalelor de curte, o practică traditională rămane esentială: utilizarea pelinului pentru mentinerea sănătătii puilor. Această ...

8 mai, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Ovarian
08/05/2025 09:23

În fiecare an, pe 8 mai, este marcată Ziua Mondială de Luptă impotriva Cancerului Ovarian, o initiativă globală menită să crească gradul de informare si constientizare cu privire la această boal� ...

SOS, moțiune simplă împotriva ministrului interimar al Sănătății. Acuzațiile pe care i le aduce partidul Dianei Șoșoacă lui Alexandru Rafila
08/05/2025 05:52

SOS Romania, partidul Dianei Sosoacă, a initiat o motiune simplă impotriva ministrului interimar al Sănătătii, Alexandru Rafila, si sustine că sub mandatul social-democratului tara „s-a transformat intr ...

Pericole de sezon: viespi, albine, furnici, purici, păianjeni.   Sfatul medicului: la ce să fim atenți
06/05/2025 19:28

Pe măsură ce vine căldura, autoritătile medicale avertizează asupra riscului crescut de intepături si muscături de insecte, mai ales in zonele turistice si de agrement, cum ar fi Delta Dunării. Desi Rom ...

Bolile cardiovasculare îi ucid pe români
05/05/2025 12:00

Pe 6 mai este marcată anual Ziua Europeană de Constientizare a Insuficientei Cardiace, o initiativă dedicată informării si educării populatiei cu privire la una dintre cele mai frecvente si grave afectiun ...

Vaccinul anti-acnee, aproape de realitate. Ce promite și când ar putea apărea
04/05/2025 15:45

Un nou vaccin experimental destinat tratării acneei este testat in prezent de compania farmaceutică Sanofi, intr-un studiu clinic de fază I/II lansat in aprilie 2024. Dacă va trece cu succes toate etapele d ...

Cum crești un copil fără E-uri și fără stres? Ghidul părinților care aleg hrana adevărată
04/05/2025 14:04

Să cresti un copil „fără E-uri” nu inseamnă să te temi de orice ambalaj, ci să fii un adult curios, care citeste etichetele, alege simplu si refuză să pună in farfurie produse care contin c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei