Hormonii umani se schimbă odată cu anotimpurile. Studiu pe 3,5 milioane de oameni
Dimensiune font:
O analiză a milioane de teste de sânge a arătat cum o serie întreagă de hormoni umani se modifică în funcție de anotimp, deși aceste fluctuații sunt de mică amploare.
Potrivit studiului, hormonii din glanda pituitară, care ajută la controlul reproducerii, metabolismului, stresului și alăptării, s-au dovedit a atinge maximul la sfârșitul verii. Organele periferice aflate sub controlul hipofizei, precum cele care produc hormonii noștri sexuali sau hormonul tiroidian, au prezentat, de asemenea, sezonalitate. În loc să atingă vârful în timpul verii, însă, acești hormoni își se modifică iarna.
În același timp, testosteronul, estradiolul și progesteronul, de exemplu, și-au atins apogeul la sfârșitul iernii sau primăvara. Descoperirile oferă cele mai puternice dovezi că oamenii dețin un ceas sezonier intern, care ne afectează cumva hormonii într-un mod care se aliniază anotimpurilor.
Mecanismul de bază care conduce acest ceas circanual este încă necunoscut, dar autorii sugerează că există un circuit de feedback natural, pe tot parcursul unui an, între glanda pituitară și glandele periferice din corp. Hormonii hipofizari, care sunt reglați în mod unic la lumina soarelui, ar putea hrăni aceste alte organe pe parcursul unui an, permițându-le să crească în masă funcțională într-un mod care se aliniază anotimpurilor.
Astfel, oamenii pot prezenta puncte stabilite sezoniere coordonate cu un vârf de iarnă-primăvară în axele de creștere, stres, metabolism și reproducere, potrivit autorilor. După cum menționează lucrarea, nu este prea diferit de ceea ce găsim la alte mamifere, unde fluctuațiile anumitor hormoni duc la modificări sezoniere în reproducerea, activitatea, creșterea, pigmentarea sau migrația unui animal.
Majoritatea seturilor de date care au fost analizate până acum nu sunt foarte mari și nu acoperă toți hormonii umani, ceea ce face ca tragerea concluziilor să fie foarte dificilă. Studiile au examinat fie doar hormoni sexuali umani, fie s-au concentrat pe stres și hormoni metabolici. Rezultatele au fost, de asemenea, destul de variate și inconsistente, precizează ScienceAlert.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau