Magneziul și beneficiile sale pentru sănătate
Dimensiune font:
Ce tipuri de magneziu sunt şi care sunt beneficiile fiecăruia
Magneziul este un mineral implicat în peste 300 de procese vitale în organismul nostru. El este cel care ne echilibrează sistemul nervos, ne face mai rezistenţi la stres, ne protejează inima şi ne menţine rezistenţa oaselor. Ne protejează de diabet şi de zeci de alte boli, iar în absenţa unui astfel de mineral constitutiv, intrăm, efectiv, în colaps, asta, bineînţeles, după o perioadă de timp.
Întrucât magneziul este deficitar la una din nouă persoane testate, mineralul a fost transformat în supliment, fiind obţinut atât prin extracţie naturală, cât şi prin procese de sinteză. Din fericire, există tipuri de magneziu diferite, pentru necesităţi diferite, unele fiind utile în corectarea deficitului, în timp ce altele pot contribui la gestionarea unor afecţiuni.
Gradul de absorbţie al mineralului diferă şi el de la o formulă la alta, astfel că este important să cunoaştem indicaţiile tipurilor de magneziu disponibile, pentru a lua o decizie informată.
Citrat de magneziu
Citratul de magneziu, printre cele mai utilizate tipuri cu absorbţie foarte bună în organism, este o formă a mineralului care se asociază cu acidul citric. Acest acid se gaseşte în mod natural în fructele citrice, conferindu-le acea aromă acră.
Se numără printre cele mai biodisponibile forme de magneziu, ceea ce înseamnă că este mai uşor absorbit în tractul digestiv decât alte variante. Datorită efectului său laxativ natural, citratul de magneziu este, de asemenea, folosit uneori în doze mai mari pentru a trata constipaţia. Ocazional, poate fi administrat ca adjuvant/calmant pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu depresia şi anxietatea.
Oxid de magneziu
Oxidul de magneziu este o sare care combină magneziul şi oxigenul. Acest tip nu este, de obicei, folosit pentru a preveni sau trata deficienţele de magneziu, deoarece este mai slab absorbit de tractul digestiv.
În schimb, îl putem administra, mai degrabă, pentru a ameliora simptomele digestive deranjante, cum ar fi arsurile la stomac, indigestia şi constipaţia.
Clorura de magneziu
Clorura de magneziu este o sare de magneziu care include clorul - un element instabil care se leagă bine de alte elemente, inclusiv sodiu şi magneziu, pentru a forma săruri.
Este considerată printre cele mai bine tipuri de magneziu absorbite în tractul digestiv, reprezentând un supliment multifuncţional excelent. O putem utiliza pentru a trata nivelurile scăzute de magneziu, adăugând-o în mancare sau în apa pentru băi terapeutice (cu efect relaxant asupra muşchilor şi detoxifiant asupra pielii).
Administrată ca supliment alimentar, clorura de magneziu poate trata deficitul de magneziu, arsurile gastrice şi constipaţia. În loţiuni şi creme, are efect antiinflamator şi alină durerile musculare, în timp ce proprietăţile emoliente calmează iritaţiile pielii.
Lactat de magneziu
Lactatul de magneziu este sarea formată atunci când magneziul se leagă de acidul lactic. Acest acid este produs de muşchi şi celulele sanguine şi este fabricat ca şi conservant şi agent de aromatizare (aditiv alimentar) - pentru a regla aciditatea şi păstra alimentele şi băuturile.
Capsulele cu eliberare lentă de lactat de magneziu prezintă mai puţine efecte secundare digestive, ajutând la tratarea stresului şi anxietăţii.
Malat de magneziu
Malatul de magneziu include acidul malic, produs în mod natural în alimente precum fructele şi vinul. Acest acid are un gust acru şi este adesea adăugat în alimente pentru un plus de aromă sau aciditate.
Malatul de magneziu este foarte bine absorbit în tractul digestiv, făcându-l o opţiune excelentă pentru refacerea nivelului de magneziu, prezentând efecte laxative mai blânde comparativ cu alte tipuri de magneziu.
Această formă este recomandată ocazional pentru a trata fibromialgia (durerile musculo-scheletice) şi simptomele sindromului de oboseală cronică, crescând nivelul de energie.
Taurat de magneziu
Tauratul de magneziu contine aminoacidul taurină. În organismul uman, taurina transportă magneziul în şi din celule prin membrana celulară, creşte nivelurile concentraţiilor de magneziu în celulele esenţiale formării oaselor, menţinând un nivel optim de magneziu pentru celelalte funcţii vitale din corp.
Un aport adecvat de taurină şi magneziu joacă un rol important în reglarea glicemiei. Astfel, această formă poate promova niveluri sănătoase de zahăr în sânge. Tauratul de magneziu poate reduce tensiunea arterială, această formă susţinând sănătatea inimii.
Sulfat de magneziu
Sulfatul de magneziu, cunoscut sub denumirea de sare Epsom, se formează prin combinarea magneziului, sulfului şi oxigenului. Are o nuanţă albă şi o textură similară cu cea a sării de masă.
Poate fi administrat ca tratament împotriva constipaţiei - sub formă de capsule - sau dizolvat, sub formă de pulbere, în apă, are un gust neplăcut. Tratamentul intern se urmează doar la recomandarea specialistului, întrucât consumul în exces poate fi periculos!
Putem dizolva sulfatul de magneziu în apa de baie pentru a calma durerile musculare şi pentru a uşura stresul.
L-treonatul de magneziu
Îmbunătăţeşte funcţia cerebrală. Deoarece L-treonatul de magneziu poate creşte cu uşurintă nivelurile de magneziu din creier, are potenţialul de a îmbunătăţi funcţia cognitivă, ajută la protejarea împotriva morţii celulelor cerebrale şi la menţinerea funcţiei cognitive, creşte cu succes magneziul în lichidul cefalorahidian şi protejează împotriva deficitelor motorii şi a pierderii neuronilor dopaminergici în boala Parkinson.
Glicinatul de magneziu
Având în vedere că glicinatul de magneziu este una dintre formele de magneziu cu cea mai bună biodisponibilitate, este foarte eficient în reglarea deficitului de magneziu.
Îmbunătăţeşte calitatea somnului. Magneziul pare să joace un rol important în reglarea somnului şi poate ajuta la relaxarea musculară, la reducerea crampelor şi a spasmelor musculare, la reducerea tensiunii şi a anxietăţii şi la combaterea durerii.
Reduce anxietatea şi depresia. Atât magneziul, cât şi glicina au calităţi calmante, ceea ce înseamnă că împreună efectele lor pot fi şi mai puternice. Acesta este unul dintre motivele pentru care glicinatul de magneziu este recomandat persoanelor care se simt tensionate sau au probleme cu somnul.
Reduce durerile de cap/migrenele. Deficitul de magneziu poate creşte tensiunea musculară, poate modifica eliberarea neurotransmiţătorilor, poate interfera cu tensiunea arterială şi poate modifica agregarea trombocitelor. Suplimentele de magneziu s-au dovedit a fi utile atât în dureri de cap acute, dar şi preventiv.
Reglează tensiunea arterială. Magneziul funcţionează împreuna cu calciul pentru a susţine nivelul adecvat al tensiunii arteriale şi pentru a preveni hipertensiunea arterială, utilizarea de glicinat de magneziu poate ajuta la normalizarea bătăilor neregulate ale inimii care provoacă dureri în piept şi sentimente de anxietate.
Orotatul de magneziu
Orotatul de magneziu include acid orotic, o substanţă naturală implicată în sinteza materialului genetic, inclusiv a ADN-ului. Se absoarbe uşor şi nu are efectele laxative puternice caracteristice altor forme. Îmbunătăţeşte sănătatea cardio-vasculară datorită rolului unic al acidului orotic în producerea energiei la nivelul inimii şi la nivelul vaselor de sânge. Este utilizat de sportivii de competiţie şi pasionaţii de fitness, dar poate ajuta şi persoanele care suferă de boli de inimă.
Aspartatul de magneziu
Aspartatul de magneziu este o sare de magneziu a acidului aspartic. Prezintă biodisponibilitate orală ridicată şi solubilitate bună în apă . Reduce simptomele în Sindromul de oboseală cronică. Combinaţia de aspartat de potasiu şi aspartat de magneziu a demonstrat beneficii pentru persoanele cu simptome de Sindrom de oboseală cronică.
Sursa foto: toppr.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau