Și dacă ai gustat fără să știi? Ce spun biologii și antreprenorii despre greierii pe care Daea vrea să-i protejeze de români, în timp ce Comisia Europeană ne recomandă să-i mâncăm

Dimensiune font:

| 28-08-2022 12:13

 O cercetătoare de la Muzeul „Grigore Antipa” din București și un antreprenor din HORECA explică pentru HotNews.ro care este, de fapt, realitatea în ceea ce privește greierii de casă, pe care Comisia Europeană i-a aprobat pentru consum la începutul anului, dar pe care ministrul Agriculturii Petre Daea ne îndeamnă să nu-i mâncăm.

Ferma de greieri comestibili in Olanda 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a dat din nou dovadă că afirmațiile sale, făcute în calitate de demnitar al statului român, trebuie luate cu foarte multe rezerve. Și asta pentru că este foarte posibil să ne inducă în eroare. Sau, mai rău, să dea apă la moară conspiraționiștilor.

  Recent, ministrul Agriculturii i-a îndemnat pe românii să nu mănânce greieri, aceste insecte fiind printre cele mai recente aprobate de Comisia Europeană pentru consumul uman.

„Mă, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greieri? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt. Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceți un asemenea efort”,a spus Petre Daea.

Afirmațiile ministrului se referă la aprobarea de către Comisia Europeană (de fapt, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) a greierului de casă sau „acheta domesticus” pentru consumul alimentar.

 

Acest lucru s-a întâmplat încă din luna februarie, deci știrea nu este nouă, și mai trebuie precizat că aprobarea s-a făcut la cererea unei companii care și-a făcut cunoscută intenția de a comercializa pe piața europeană greieri sub formă de „pulbere sau uscați”, pentru a fi folosiți „ca gustări sau ca ingrediente într-o serie de produse alimentare”.

Mai trebuie spus că greierii nu sunt singurele alimente „exotice” aprobate de UE: mai există și viermii de făină, lăcuste etc.

Pot fi mâncați doar greierii din crescătorii, nu și cei capturați de pe câmp

 
 

Fermă greieri din Olanda.  

Pentru a afla mai multe detalii despre aceste insecte, am stat de vorbă cu Elena Iulia Iorgu - cercetător, entomolog specializat în studiul odonatelor și ortopterelor în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București.

Ea ne spune că, într-adevăr, această sursă de hrană e una foarte hrănitoare, iar procesul de aprobare pentru consum a fost unul complex:

„Greierele de casă, Acheta domesticus, a fost aprobat spre consum ca hrană inovativă („novel food”) de către Comisia Europeană la data de 22 februarie 2022. Fiecare aliment inovativ trece printr-un proces întreg de evaluare înainte de a fi aprobat spre consum.

După ce un producător depune aplicația de submitere a unui aliment inovativ pentru consum către Comisia Europeană, aceasta este verificată, validată și este adusă la cunoștință către toate țările membre.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) este obligată să furnizeze o evaluare științifică a siguranței alimentare pentru acel aliment în decurs de nouă luni de la depunerea aplicației.

Bazându-se pe această evaluare, autorizația comercializării este acordată sau nu. Evaluarea științifică a insectelor propuse ca alimente inovative acoperă aspecte privind potențialele riscuri alergene și de mediu, precum și pericolele chimice și biologice legate de factori externi, cum ar fi metodele utilizate pentru producerea lor, substratele pe care se cresc și stadiul de viață la care sunt recoltate.

EFSA a concluzionat că, atâta timp cât insectele sunt hrănite cu furaje permise în prezent, este de așteptat ca potențiala apariție a unor astfel de pericole (alergeni, toxicitate etc.) să fie similară cu cea a altor surse de proteine utilizate în prezent (diverse ferme de animale).

Asta înseamnă că insectele pot fi crescute în siguranță numai pe substraturi de origine vegetală sau pe materiale specifice de origine animală permise, prevenind posibilitatea utilizării substraturilor care conțin gunoi de grajd și alte deșeuri.

Este aprobat consumul greierilor de casă sub formă uscată, congelată sau sub formă de făină. Acestea pot fi adăugate în diferite preparate procesate în cantități bine specificate (de ex. în pâine poate fi adăugată o cantitate de până la 10 g de făină de greieri/ greieri uscați, la 100 de g de produs).

În general s-a constatat că în funcție de materialul cu care sunt hrăniți greierii din crescătorii, cantitatea de proteine diferă, totuși făina de greieri reprezintă o importantă sursă de proteine și aminoacizi esențiali, conținutul acestora atingând cote între 50% și 70%, iar conținutul de grăsimi ajungând în jur de 20%.

De asemenea, reprezintă o sursă bună de minerale cum ar fi cupru, seleniu, magneziu, zinc și vitamine cum sunt riboflavina și acidul folic”, ne spune Elena Iulia Iorgu.

  •  

Experta ne lămurește că greierii de casă propuși ca aliment inovativ pentru consum nu vor fi culeși de pe câmp, ci vor proveni din ferme autorizate și crescuți pe substrat vegetal aprobat. Cei capturați direct din natură nu sunt aprobați pentru consum și nu se recomandă mâncarea lor.

În plus ea ne mai spune că preparatele din făină de greieri constituie deja hrană pentru alte animale, fiind utilizate ca aditivi proteici în hrana pentru pești sau chiar pentru pui și porci.

Având în vedere încălzirea globală pe care o resimțim cu toții din ce în ce mai mult, consumul de greieri în detrimentul cărnii sau consumului de ouă, chiar merită efortul din plin.

„Un alt aspect pozitiv, este faptul că fermele de greieri au o amprentă de carbon mai scăzută, producând puține ape uzate și emisii de carbon scăzute. Când sunt crescuți pe deșeuri vegetale, greierii pot converti 60% din biomasă în uleiuri și grăsimi (utilizate pentru biodiesel), proteine pentru alimente, hrană pentru animale, precum și produși noi precum chitosanul”, ne spune Elena Iulia Iorgu.

Cu toate acestea, va mai dura ceva până când românii vor fi deschiși să înlocuiască cu insecte carnea sau ouăle, chiar dacă acestea le-ar aduce chiar mai multe proteine de calitate în dietă. În mare parte, și mesajele unor oameni precum Petre Daea contribuie la acest lucru.

Insecte deshidratate, servite ca snacksuri în baruri din București și batoane proteice în magazine

Batoane proteice făcute din insecte.  

Insecte comestibile au existat în supermarketuri din România în trecut, brandul Microdelices având produse la raft într-unul dintre lanțurile de supermarketuri din România.

De asemenea, există chiar și în momentul de față produse precum făina de greieri, bogată în proteine, disponibilă pe site-uri pentru nutriție și alimentație destinată sportivilor din România.

Insecte deshidratate au fost servite ca snackuri chiar și într-unul din cocktail barurile din București. Adrian Cărădeanu, partener la Exquisite Bar Solutions, ne spune că au avut la un moment dat „ceva lăcuste prăjite/uscate” ca snackuri pe barul de la Flair Angel.

„Ne-au rămas de la un seminar făcut de un tip din Londra, și noi nu le-am folosit ca și decor la băuturi, deoarece oamenii nu sunt confortabili la noi cu chestia asta, dar în baruri din Europa se oferă sub formă de snacks la băuturi. Noi le povesteam despre ele și dacă voiau le dădeam să guste”, ne mărturisește Adrian.

O întreb și pe Elena Iulia Iorgu dacă ea a încercat sau ar încerca să includă greieri în dietă.

„Eu am încercat din curiozitate batoane proteice făcute din făină de greieri. Acestea aveau aromă de cacao și mărturisesc că nu am detectat nicio diferență față de un baton proteic obișnuit. Totuși, este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu.

Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii. Un studiu recent a făcut o sinteză și a arătat că în lume sunt consumate aproximativ 2000 de specii de insecte în peste 100 de țări!

Acestea reprezintă o sursă alternativă de proteină animală pe fondul unei creșteri accentuate a populației de pe Glob și a unei cereri în creștere implicite de consum de carne/proteină animală în alimentație”.

Tot ea ne spune și că mai sunt și alte insecte care ar urma să fie declarate comestibile de către Comisia Europeană în viitorul apropiat.

„Am citit că au mai fost depuse documentații pentru autorizații de consum și pentru alte insecte cum sunt albina meliferă, o altă specie de greier și câteva specii de diptere și coleoptere.”

Încheiem cu niște curiozități despre greieri, dezvăluite tot de către Elena Iulia Iorgu.

„Greierele de casă, sau pe numele său științific Acheta domestica, este o insectă care face parte din ordinul Ortoptera, care mai cuprinde lăcuste, coropișnițe și cosași. Aceste insecte sunt faimoase pentru cântecele pe care le produc. Cine nu a auzit primăvara târziu țârâitul dulce al greierilor de câmp, rudă a greierului de casă.

Greierii produc acest cântec prin frecarea ritmică a aripilor anterioare una de alta. Această fricțiune ritmică se numește științific stridulație și este prezentă și la alte grupe de insecte (ex. la gândacii croitor, la cicade), dar și la păianjeni, șerpi sau pești.

Stridulația greierilor este unică pentru o specie. Ea este realizată în general doar de masculi și este folosită în atragerea și curtarea partenerei sau în întrecerea cu alți masculi. Greierele de casă este o insectă originară din Asia care s-a răspândit în Europa odată cu migrațiile popoarelor.

În Europa specia este sinantropă, trăind doar în locuințele oamenilor. În sec. XX ea a fost utilizată intens ca hrană pentru animale de companie precum șerpi sau amfibieni. Este o specie omnivoră, hrănindu-se cu o gamă largă de alimente de la plante (flori, semințe, fructe, legume), până la produse animale.

Greierii de casă sunt ei înșiși ținuți ca animale de companie în țări din Asia, precum China și Japonia, unde se presupun că aduc noroc.”

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Celulita, boala care duce la izolare socială
12/05/2025 11:50

Într-o lume care valorizează aparenta mai presus de structură, celulita a fost ani de zile redusă la un detaliu cosmetic neglijabil sau ironizat. În realitate, insă, celulita este o afectiune cr ...

Care sunt primele semne de diabet, boală ce afectează 11% dintre români
12/05/2025 11:36

 Sete intensă, urinări frecvente si oboseală neobisnuită pot fi primele semne ale diabetului, afectiunea care perturbă metabolismul zahărului in organism. Cu cat sunt observate mai devreme, cu atat r ...

Dialog cu dr. Gheorghe Bălan jr., „Să schimbi starea de spirit a pacientului face, uneori, cât toate tratamentele din lume”
11/05/2025 18:11

 * dialog cu dr. Gheorghe Bălan jr., desemnat „Cel mai bun tanăr medic al anului 2024” Dr. Gheorghe Bălan jr., specialist in gastroenterologie si sef de lucrări la Universitatea de Me ...

Antibiotice Iași lansează 3 produse inovative la Conferința Națională de Fitoterapie Practică și Nutraceutice
09/05/2025 13:58

 În anul aniversar ce marchează 70 de ani de activitate, Antibiotice Iasi lansează trei suplimente alimentare inovative in cadrul celei de-a VII-a editii a Conferintei Nationale de Fitoterapie Prac ...

Cancerul tiroidian: cauze, simptome, diagnostic și tratament
09/05/2025 11:45

Cancerul tiroidian: cauze, simptome, diagnostic si tratament Cancerul tiroidian este o afectiune oncologică manifestată prin dezvoltarea unor celule cu functii morfo-structurale anormale, la nivelul glande ...

O singură întrebare i-a schimbat complet viața unui român plecat în Elveția: „Mulţi nu înţeleg ce înseamnă asta”
09/05/2025 05:59

De-a lungul anilor, nenumărati romani au plecat dincolo de hotare, in căutarea unui trai mai bun. Iar una dintre cele mai atractive destinatii din lume a fost, si rămane in continuare, Elvetia. Acum, un roma ...

Planta pe care trebuie să o pui în apa puilor de găină pentru a-i feri de boli. Soluția naturală care le stimulează producția de ouă în viitor
09/05/2025 05:58

Desi tot mai multi gospodari caută alternative naturale pentru ingrijirea animalelor de curte, o practică traditională rămane esentială: utilizarea pelinului pentru mentinerea sănătătii puilor. Această ...

8 mai, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Ovarian
08/05/2025 09:23

În fiecare an, pe 8 mai, este marcată Ziua Mondială de Luptă impotriva Cancerului Ovarian, o initiativă globală menită să crească gradul de informare si constientizare cu privire la această boal� ...

SOS, moțiune simplă împotriva ministrului interimar al Sănătății. Acuzațiile pe care i le aduce partidul Dianei Șoșoacă lui Alexandru Rafila
08/05/2025 05:52

SOS Romania, partidul Dianei Sosoacă, a initiat o motiune simplă impotriva ministrului interimar al Sănătătii, Alexandru Rafila, si sustine că sub mandatul social-democratului tara „s-a transformat intr ...

Pericole de sezon: viespi, albine, furnici, purici, păianjeni.   Sfatul medicului: la ce să fim atenți
06/05/2025 19:28

Pe măsură ce vine căldura, autoritătile medicale avertizează asupra riscului crescut de intepături si muscături de insecte, mai ales in zonele turistice si de agrement, cum ar fi Delta Dunării. Desi Rom ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei