Și dacă ai gustat fără să știi? Ce spun biologii și antreprenorii despre greierii pe care Daea vrea să-i protejeze de români, în timp ce Comisia Europeană ne recomandă să-i mâncăm

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 28-08-2022 12:13

 O cercetătoare de la Muzeul „Grigore Antipa” din București și un antreprenor din HORECA explică pentru HotNews.ro care este, de fapt, realitatea în ceea ce privește greierii de casă, pe care Comisia Europeană i-a aprobat pentru consum la începutul anului, dar pe care ministrul Agriculturii Petre Daea ne îndeamnă să nu-i mâncăm.

Ferma de greieri comestibili in Olanda 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a dat din nou dovadă că afirmațiile sale, făcute în calitate de demnitar al statului român, trebuie luate cu foarte multe rezerve. Și asta pentru că este foarte posibil să ne inducă în eroare. Sau, mai rău, să dea apă la moară conspiraționiștilor.

  Recent, ministrul Agriculturii i-a îndemnat pe românii să nu mănânce greieri, aceste insecte fiind printre cele mai recente aprobate de Comisia Europeană pentru consumul uman.

„Mă, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greieri? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt. Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceți un asemenea efort”,a spus Petre Daea.

Afirmațiile ministrului se referă la aprobarea de către Comisia Europeană (de fapt, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) a greierului de casă sau „acheta domesticus” pentru consumul alimentar.

 

Acest lucru s-a întâmplat încă din luna februarie, deci știrea nu este nouă, și mai trebuie precizat că aprobarea s-a făcut la cererea unei companii care și-a făcut cunoscută intenția de a comercializa pe piața europeană greieri sub formă de „pulbere sau uscați”, pentru a fi folosiți „ca gustări sau ca ingrediente într-o serie de produse alimentare”.

Mai trebuie spus că greierii nu sunt singurele alimente „exotice” aprobate de UE: mai există și viermii de făină, lăcuste etc.

Pot fi mâncați doar greierii din crescătorii, nu și cei capturați de pe câmp

 
 

Fermă greieri din Olanda.  

Pentru a afla mai multe detalii despre aceste insecte, am stat de vorbă cu Elena Iulia Iorgu - cercetător, entomolog specializat în studiul odonatelor și ortopterelor în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București.

Ea ne spune că, într-adevăr, această sursă de hrană e una foarte hrănitoare, iar procesul de aprobare pentru consum a fost unul complex:

„Greierele de casă, Acheta domesticus, a fost aprobat spre consum ca hrană inovativă („novel food”) de către Comisia Europeană la data de 22 februarie 2022. Fiecare aliment inovativ trece printr-un proces întreg de evaluare înainte de a fi aprobat spre consum.

După ce un producător depune aplicația de submitere a unui aliment inovativ pentru consum către Comisia Europeană, aceasta este verificată, validată și este adusă la cunoștință către toate țările membre.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) este obligată să furnizeze o evaluare științifică a siguranței alimentare pentru acel aliment în decurs de nouă luni de la depunerea aplicației.

Bazându-se pe această evaluare, autorizația comercializării este acordată sau nu. Evaluarea științifică a insectelor propuse ca alimente inovative acoperă aspecte privind potențialele riscuri alergene și de mediu, precum și pericolele chimice și biologice legate de factori externi, cum ar fi metodele utilizate pentru producerea lor, substratele pe care se cresc și stadiul de viață la care sunt recoltate.

EFSA a concluzionat că, atâta timp cât insectele sunt hrănite cu furaje permise în prezent, este de așteptat ca potențiala apariție a unor astfel de pericole (alergeni, toxicitate etc.) să fie similară cu cea a altor surse de proteine utilizate în prezent (diverse ferme de animale).

Asta înseamnă că insectele pot fi crescute în siguranță numai pe substraturi de origine vegetală sau pe materiale specifice de origine animală permise, prevenind posibilitatea utilizării substraturilor care conțin gunoi de grajd și alte deșeuri.

Este aprobat consumul greierilor de casă sub formă uscată, congelată sau sub formă de făină. Acestea pot fi adăugate în diferite preparate procesate în cantități bine specificate (de ex. în pâine poate fi adăugată o cantitate de până la 10 g de făină de greieri/ greieri uscați, la 100 de g de produs).

În general s-a constatat că în funcție de materialul cu care sunt hrăniți greierii din crescătorii, cantitatea de proteine diferă, totuși făina de greieri reprezintă o importantă sursă de proteine și aminoacizi esențiali, conținutul acestora atingând cote între 50% și 70%, iar conținutul de grăsimi ajungând în jur de 20%.

De asemenea, reprezintă o sursă bună de minerale cum ar fi cupru, seleniu, magneziu, zinc și vitamine cum sunt riboflavina și acidul folic”, ne spune Elena Iulia Iorgu.

  •  

Experta ne lămurește că greierii de casă propuși ca aliment inovativ pentru consum nu vor fi culeși de pe câmp, ci vor proveni din ferme autorizate și crescuți pe substrat vegetal aprobat. Cei capturați direct din natură nu sunt aprobați pentru consum și nu se recomandă mâncarea lor.

În plus ea ne mai spune că preparatele din făină de greieri constituie deja hrană pentru alte animale, fiind utilizate ca aditivi proteici în hrana pentru pești sau chiar pentru pui și porci.

Având în vedere încălzirea globală pe care o resimțim cu toții din ce în ce mai mult, consumul de greieri în detrimentul cărnii sau consumului de ouă, chiar merită efortul din plin.

„Un alt aspect pozitiv, este faptul că fermele de greieri au o amprentă de carbon mai scăzută, producând puține ape uzate și emisii de carbon scăzute. Când sunt crescuți pe deșeuri vegetale, greierii pot converti 60% din biomasă în uleiuri și grăsimi (utilizate pentru biodiesel), proteine pentru alimente, hrană pentru animale, precum și produși noi precum chitosanul”, ne spune Elena Iulia Iorgu.

Cu toate acestea, va mai dura ceva până când românii vor fi deschiși să înlocuiască cu insecte carnea sau ouăle, chiar dacă acestea le-ar aduce chiar mai multe proteine de calitate în dietă. În mare parte, și mesajele unor oameni precum Petre Daea contribuie la acest lucru.

Insecte deshidratate, servite ca snacksuri în baruri din București și batoane proteice în magazine

Batoane proteice făcute din insecte.  

Insecte comestibile au existat în supermarketuri din România în trecut, brandul Microdelices având produse la raft într-unul dintre lanțurile de supermarketuri din România.

De asemenea, există chiar și în momentul de față produse precum făina de greieri, bogată în proteine, disponibilă pe site-uri pentru nutriție și alimentație destinată sportivilor din România.

Insecte deshidratate au fost servite ca snackuri chiar și într-unul din cocktail barurile din București. Adrian Cărădeanu, partener la Exquisite Bar Solutions, ne spune că au avut la un moment dat „ceva lăcuste prăjite/uscate” ca snackuri pe barul de la Flair Angel.

„Ne-au rămas de la un seminar făcut de un tip din Londra, și noi nu le-am folosit ca și decor la băuturi, deoarece oamenii nu sunt confortabili la noi cu chestia asta, dar în baruri din Europa se oferă sub formă de snacks la băuturi. Noi le povesteam despre ele și dacă voiau le dădeam să guste”, ne mărturisește Adrian.

O întreb și pe Elena Iulia Iorgu dacă ea a încercat sau ar încerca să includă greieri în dietă.

„Eu am încercat din curiozitate batoane proteice făcute din făină de greieri. Acestea aveau aromă de cacao și mărturisesc că nu am detectat nicio diferență față de un baton proteic obișnuit. Totuși, este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu.

Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii. Un studiu recent a făcut o sinteză și a arătat că în lume sunt consumate aproximativ 2000 de specii de insecte în peste 100 de țări!

Acestea reprezintă o sursă alternativă de proteină animală pe fondul unei creșteri accentuate a populației de pe Glob și a unei cereri în creștere implicite de consum de carne/proteină animală în alimentație”.

Tot ea ne spune și că mai sunt și alte insecte care ar urma să fie declarate comestibile de către Comisia Europeană în viitorul apropiat.

„Am citit că au mai fost depuse documentații pentru autorizații de consum și pentru alte insecte cum sunt albina meliferă, o altă specie de greier și câteva specii de diptere și coleoptere.”

Încheiem cu niște curiozități despre greieri, dezvăluite tot de către Elena Iulia Iorgu.

„Greierele de casă, sau pe numele său științific Acheta domestica, este o insectă care face parte din ordinul Ortoptera, care mai cuprinde lăcuste, coropișnițe și cosași. Aceste insecte sunt faimoase pentru cântecele pe care le produc. Cine nu a auzit primăvara târziu țârâitul dulce al greierilor de câmp, rudă a greierului de casă.

Greierii produc acest cântec prin frecarea ritmică a aripilor anterioare una de alta. Această fricțiune ritmică se numește științific stridulație și este prezentă și la alte grupe de insecte (ex. la gândacii croitor, la cicade), dar și la păianjeni, șerpi sau pești.

Stridulația greierilor este unică pentru o specie. Ea este realizată în general doar de masculi și este folosită în atragerea și curtarea partenerei sau în întrecerea cu alți masculi. Greierele de casă este o insectă originară din Asia care s-a răspândit în Europa odată cu migrațiile popoarelor.

În Europa specia este sinantropă, trăind doar în locuințele oamenilor. În sec. XX ea a fost utilizată intens ca hrană pentru animale de companie precum șerpi sau amfibieni. Este o specie omnivoră, hrănindu-se cu o gamă largă de alimente de la plante (flori, semințe, fructe, legume), până la produse animale.

Greierii de casă sunt ei înșiși ținuți ca animale de companie în țări din Asia, precum China și Japonia, unde se presupun că aduc noroc.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei