Un vaccin experimental ar putea salva bolnavii de cancer pancreatic
Dimensiune font:
Siguranța și potențiala eficacitate a unui vaccin experimental împotriva cancerului pancreatic, dezvoltat de Roche și BioNTech, au fost evaluate într-un studiu clinic aflat în fază incipientă. Cercetătorii au anunțat că jumătate dintre pacienții care au primit acest vaccin după o intervenție chirurgicală erau încă în viață după mai bine de trei ani, majoritatea fără semne de recidivă a bolii.
În mod obișnuit, supraviețuitorii pe termen lung ai cancerului pancreatic au un sistem imunitar capabil să recunoască și să atace proteinele mutante (neoantigene) din celulele tumorale. Vaccinul terapeutic pe bază de ARN mesager, Autogene cevumeran, a reușit să declanșeze un astfel de răspuns imun la opt dintre cei 16 pacienți incluși în studiu, conform rezultatelor anterioare raportate de oamenii de știință.
Publicate în revista Nature, concluziile cercetării nu explică de ce doar o parte dintre pacienți au răspuns la vaccin. Acesta a fost conceput pentru a livra instrucțiuni personalizate sistemului imunitar, ajutându-l să recunoască și să atace celulele canceroase specifice fiecărui pacient. Protocolul de tratament a inclus mai întâi intervenția chirurgicală, urmată de administrarea vaccinului și a imunoterapiei Tecentriq (atezolizumab) de la Roche, iar în final chimioterapie.
După o monitorizare medie de 3,2 ani, șase dintre cei opt pacienți care au răspuns la vaccin nu prezentau semne de recidivă. În schimb, ceilalți doi pacienți au avut recidive, iar analizele au indicat un răspuns imun mai slab în cazul lor. Dintre cei opt pacienți care nu au răspuns la vaccin, șapte au avut recidive la o medie de 13,4 luni după operație.
Deși studiile timpurii sunt axate pe siguranța tratamentului mai degrabă decât pe eficacitate, cercetătorii subliniază că rezultatele preliminare sunt promițătoare. Un studiu de fază intermediară, aflat în desfășurare, va oferi date suplimentare privind impactul vaccinului asupra evoluției bolii.
„Pentru pacienții cu cancer pancreatic, aceste rezultate susțin în continuare utilizarea vaccinurilor personalizate pe bază de ARN mesager pentru a viza neoantigenele tumorale”, a declarat dr. Vinod Balachandran, conducătorul studiului, de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York.
Nicoleta ZANCU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau