Echipa de handbal CSM Iași 2020 se întoarce în eșalonul secund
Dimensiune font:
* speranțele clubului ieșean de a rămâne în prima ligă prin neînscrierea formației Măgura Cisnădie în campionatul 2025–2026 nu se vor împlini, deoarece regulamentul de organizare a Ligii Florilor nu permite asta
Noua structură a handbalului feminin ieșean, înființată după mulți ani în cadrul CSM Iași 2020, n-a rezistat decât un sezon competițional în Liga Națională. După opt luni și jumătate, bilanțul jucătoarelor, antrenorilor și al staffului administrativ este unul dezastruos, atât din punct de vedere al punctelor acumulate în competiție, cât și al banilor cheltuiți pe salariile și transferurile jucătoarelor, precum și pe compensațiile celor trei antrenori principali care s-au succedat pe banca tehnică.
CSM Iași 2020 a jucat 25 de partide în prima ligă, câștigând una, în ultima etapă, și pierzând 24. În clasament, meciurile din tur ale formației HC Buzău, retrasă din campionat, au fost anulate, rămânând evidențiate doar 23 de înfrângeri. Clasată la finalul sezonului pe locul 13, gruparea de la clubul finanțat de Consiliul Local și Primărie a retrogradat direct în Divizia A, eșalonul secund al handbalului național.
Speranțele clubului ieșean de a rămâne în prima ligă prin neînscrierea formației Măgura Cisnădie în campionatul 2025–2026 nu se vor împlini, deoarece regulamentul de organizare a Ligii Florilor prevede și următorul articol: „2.2. Barajul pentru promovare în Liga Națională se va desfășura în perioada 29–31.05.2025, pe teren neutru: La barajul de promovare, echipele vor juca în sistem turneu, ‘fiecare cu fiecare’. Ordinea jocurilor va fi stabilită prin tragere la sorți. Primele două clasate la turneul de baraj vor promova / rămâne în Liga Națională. Ocupantele locurilor 3 și 4 ale turneului de baraj, precum și ocupantele locurilor 3 și 4 ale Diviziei A (în ordinea – cea mai bine clasată) au dreptul să se înscrie în Liga Națională, în cazul în care una sau mai multe echipe nu se înscriu.”
Așadar, ne vom revedea cu handbalistele de la CSM Iași 2020 în toamnă, în Divizia A. Cum s-a ajuns aici? Multe dintre motive le-am prezentat la momentul respectiv, altele ar trebui explicate de conducerea clubului, din respect pentru ieșeni. Dar ne îndoim că se va întâmpla acest lucru.
Cu un lot foarte numeros, care în anumite perioade a ajuns și la 28–29 de jucătoare, în condițiile în care pe foaia de joc pot fi înscrise doar 16, CSM Iași 2020 n-a găsit formula victoriei decât în ultima etapă, când nu se mai putea salva de la retrogradare. Multe jucătoare și-au limitat efortul în ultimele etape, când șansele de salvare se epuizaseră, aflându-se la final de contract.
Cum se pare că din lotul de senioare vor rămâne puține jucătoare și cum, din toamnă, clubul nu va mai avea obligația de a avea și echipă de tineret – deși acolo sunt câteva elemente valoroase – ar fi un bun prilej ca antrenorul Iulian Stamate să clădească o echipă competitivă cu acestea. Rămâne de văzut dacă secția de handbal a CSM Iași 2020 va dori acest lucru sau va continua să fie, în continuare, o sursă de cheltuire nesăbuită a fondurilor.
Daniel CRUDU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau