Gimnastica ritmică ieşeană are un prezent, dar şi un viitor frumos
Dimensiune font:
La Iaşi, Sala de sport din cartierul Bularga, care aparţine acum de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii, poate fi considerată un „sanctuar” al gimnasticii ritmice româneşti. În cei peste 35 de ani de când a primit această destinaţie, sala a găzduit pregătirea a aproape 1000 de fetiţe şi adolescente dornice de a descoperi tainele unei discipline în care graţia, ritmul şi armonia sunt principalele caracteristici. Aici s-au antrenat medaliate olimpice şi europene, campioane naţionale, sportive care au reprezentat la un înalt nivel Iaşul şi România. Niciodată grupele prof. Constantin Radu şi ale colaboratoarelor sale n-au dus lipsă de talente pentru sportul de performanţă.
La o zi doar după încheierea competiţiei internaţionale „Cupa Irina Deleanu” de la Bucureşti, micuţele gimnaste ieşene, legitimate la C.S.Ş. Unirea Iaşi şi care au evoluat acolo, au revenit în sală. Ele au învăţat încă de la cei 8-9 ani pe care îi au că fără antrenamente zilnice nu poţi ajunge pe podium.
Ilinca Lucaci, elevă în clasa I la Şcoala „George Călinescu”, s-a întors de la Bucureşti cu două medalii: „argint” la cerc şi „bronz” la fară obiect. Micuţa sportivă îmi spune că între şcoală şi gimnastică are puţin timp liber pentru jocul cu păpuşile. Şi colega ei de generaţie Ioana Catrinescu a venit cu o medalie de la Bucureşti: „argint” la cerc, fapt care o va bucura şi pe doamna ei învăţătoare de la Liceul „Garabet Ibrăileanu”. Ioana are şi pasiune pentru lectură, povestea „Capra cu trei iezi” fiind una favorită.
Mai mare cu un an, Elisabeta Corduneanu Elisabeta, Elisa cum îi spun cei apropiaţi, s-a clasat a II-a la panglică. Când are vreme se joacă cu fraţii ei. Gimnastica o atrage foarte mult, dar şcoala se află pe primul plan, fiind elevă la Şcoala „Gh.Mârzescu”. Tot la competiţia internaţională de la Bucureşti, Bianca Răutu (11 ani) a ocupat locul 7 minge și măciuci, dar eleva Şcolii nr.10 „Gh.I.Brătianu” şi antrenorii ei ştiu că poate mai mult şi se va pregăti mai bine pentru viitor. Acum citeşte o carte cu putere de exemplu „Povestea lui Didi. Fetiţa cu o punga de medalii”, o carte autobiografică a medaliatei olimpice şi europene la gimnastică artistică Diana Bulimar. Antonia Bălan, elevă şi ea la Şcoala „George Călinescu”, se pregăteşte pentru Campionatul Naţional de copii cu ambiţie, pentru a urca pe podium.Obiectul ei preferat este cercul, obiect cu care speră să aibă succes.
Graţioasele fetiţe aflate la început de drum în sport sunt motivate şi de faptul că se pregătesc alături de cunoscutele gimnaste de nivel internaţional Andreea Verdeş şi Laura Aniţei. Andreea Verdeş se află la un pas de calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokio, pas pe care îl poate face la sfârşitul acestei săptămâni la etapa de Cupă Mondială de la Pesaro (Italia). Împreună cu antrenorii ei Cătălina Radu şi Constantin Radu, Andreea a făcut ultimele retuşuri la exerciţiile pe care le va prezenta şi porneşte cu optimism în cursa pentru Japonia, iar Ilinca, Ioana, Elisabeta, Bianca şi Antonia i-au urat succes pentru calificarea la Olimpiadă.
Cele mici o privesc cu admiraţie şi bucurie pe Andreea. Ele nu înţeleg prea bine ce înseamnă dificultatea, tensiunea, unei competiţii cu cele mai bune gimnaste din lume la seniori, dar îşi doresc să ajungă şi ele, într-o zi, acolo. Şi părinţii visează, ca orice părinte, ca fiicele lor să-şi valorifice talentul şi să ajungă la performanţe, la succese. Alături de antrenori şi părinţi, un rol important în asigurarea condiţiilor care au dus la obţinerea primelor succese l-a avut conducerea C.S.Ş. „Unirea” Iaşi (director, prof.Viorel Hudac). Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau