Alpaca, un animal de companie mai deosebit

alpaca

Dimensiune font:

| 21-10-2024 11:54

Alpaca, un animal de companie mai deosebit


Până acum câțiva ani, era aproape necunoscută în România. Era confundată cu lama, numele îi era pocit, iar când venea vorba despre plural, se foloseau tot felul de variante. Alpaca este un animal simpatic, iubitor, docil, cam nebunatic, dar categoric plăcut să îl ai în preajmă. De ce l-ar crește cineva? Pentru companie, reproducere, lână sau chiar pază.
Alpaca este legală în România, nu ai nevoie de autorizație, îți poți face o fermă sau poți lua unul pentru companie, în loc de cățel. Alpacalele sunt animale de turmă sociale, deci este o idee bună să creșteți mai mult de unul - de preferință două sau trei, dacă nu chiar mai multe. Alpaca are o înălțime de 3 metri la umăr și cântărește între 100 și 200 de kilograme.


Alpaca este loială, ca un câine
O alpaca este prietenoasă, ușor de dresat și de manevrat, poate fi purtată în lesă. De asemenea, este extrem de loială. Poate fi distantă la început, deoarece noul animal de companie se află într-un mediu necunoscut, înconjurat de fețe curioase. Odată ce le-ai câștigat încrederea și alpacalele văd că nu au de ce să se teamă, ele îți vor permite să te apropii. Odată ce vă împrieteniți, vor fi suficient de blânde pentru a vă permite să le mângâiați, să le hrăniți manual și chiar să vă jucați cu ele. Alpaca este extrem de jucăușă în preajma copiilor - mai ales atunci când este socializată de la o vârstă fragedă.


Lâna lor este căutată
Chiar dacă principalul motiv pentru care achiziționați o alpaca este ca animal de companie, puteți avea beneficii de pe urma lânei lor frumoase. Dacă ați mângâiat vreodată o alpaca, ați simțit cât de moale este lâna lor. În plus, este și ignifugă, dar și impermeabilă. Fibrele care formează lâna sunt extrem de rezistente la foc și la apă. Lâna de alpaca este, de asemenea, hipoalergenică, ceea ce înseamnă că nu vă va declanșa alergii. Poate fi folosit pentru a face pulovere sau pături.


Alpacalele sunt ființe sociabile
Majoritatea alpacalelor sunt extrem de jucăușe și curiose, dar acest lucru nu este valabil întotdeauna. Animalele de companie alpaca seamănă foarte mult cu oamenii, au personalități unice. Unele sunt mai curioase, altele sunt timide și supărăcioase.
Unul dintre principalele motive pentru care alpaca este populară este datorită faptului că este ușor de dresat. De obicei, acestea răspund bine la recompensele alimentare și pot fi chiar învățate lucruri, cum ar fi cum să stea, să meargă în lesă, să vină când este chemată. În plus, sunt animale teritoriale, se atașează de un loc și îl apără. În unele țări, alpaca este obișnuită să transporte genti și echipamente de camping, similar cu modul în care sunt folosiți caii.


Ce mănâncă o alpaca
Apacalele sunt 100% erbivore, mănâncă doar plante și adoră iarba, care reprezintă cea mai mare parte a dietei lor naturale. De asemenea, se bucură de frunze, fân, lemn, scoarță și tulpini, pe care le digeră cu ușurință datorită stomacului lor cu trei camere, foarte asemănător bovinelor și ovinelor. Fac ravagii în florile din ghivece și nu refuză nici fucte sau legume. Îi plac în special morcovii, merele, tulpinile de broccoli, sfecla de zahăr și napii, dar trebuie să le tăiați în bucăți mici pentru a împiedica animalele să se sufoce..


Alpaca nu este greu de îngrijit
Spre deosebire de bovine, cai, porci, capre și chiar lame, alpaca este foarte silențioasă. Scoate un țipăt strident de alarmă pe care îl puteți auzi când turma este amenințată de un prădător.
Apaca este relativ ușor de îngrijit. Nu sunt distructive pentru mediul înconjurător, deoarece obiceiurile lor de pășunat se înclină mai mult spre ronțăit decât pășunatul intensiv. În plus, picioarele lor moi nu sfâșie pământul. Apacalele sunt diferite de capre și oi, de exemplu, alpaca nu are limba lungă. Acesta este motivul pentru care alpacele nu dezbracă pășunile. Caprele și oile pot scoate plantele din pământ din rădăcini. Alpaca pur și simplu ciugulește vârfurile.


Alpaca scuipă
Alpacasele scuipa ocazional, pe alte alpacale sau pe oameni. De exemplu, dacă o alpaca încearcă să fure mâncarea de la alta, s-ar putea să fie scuipată. Va scuipa foarte rar și pe oameni, dacă sunt silite să facă ceva ce nu vor.


Stă foarte bine în țarcuri
Alpaca nu sare garduri, așa că poate fi ținută într-un loc printr-un gard relativ mic. Cu toate astea, amintiti-vă că trebuie să le protejați și de prădătorii de afară, așa că puteți investi într-un gard mai înalt, mai ales în zonele în care sunt prădători precum urșii, lupii sau câinii maidanezi.


Concluzie
Să crești o alpaca poate fi o încântare. Au ochii mari, zâmbetul larg și personalitatea aparte și pot face viața la fermă mai frumoasă.

 Sursa foto: reddit.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Un film de Crăciun, primul în topul încasărilor din week-end. BIletele au adunat aproape 35 de milioane de dolari
18/11/2024 11:51

„Red One”, o comedie de acţiune de Crăciun cu Dwayne „The Rock” Johnson in rolul şefului securităţii lui Moş Crăciun, a obţinut incasări de 34,1 milioane de dolari in cinematogr ...

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani în jurul lumii pentru a „scăpa” de politică și de noul preşedinte
18/11/2024 10:16

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani in jurul lumii pentru a „scăpa” de politică si de noul preşedinte Compania de croazieră Villa Vie Residences a oferit rezidentilor americani ...

VIDEO Daneza Victoria Kjaer Theilvig a câștigat Miss Universe 2024. Cine a reprezentat România
17/11/2024 11:13

      Victoria Kjaer Theilvig   Victoria Kjaer Theilvig din Danemarca a fost incoronată sambătă seară Miss Universe 2024. Este prima daneză din istorie care caşt ...

Cum arată vestiarul naționalei din Kosovo, după ce echipa a părăsit Arena Națională. Imagini
16/11/2024 10:51

    Vestiarul jucătorilor din Kosovo arată dezolant, după ce jucătorii au părăsit Arena Natională. Reamintim că jucătorii kosovari au iesit de pe teren la indemnul căpitanului Amir R ...

Un covrig cu cașcaval, la originea unei povești care-l va băga pe un ieșean la închisoare
15/11/2024 18:35

 Un iesean va ajunge după gratii pentru că nu si-a putut păstra calmul la o coadă la covrigi. Cele două palme aplicate altui cumpărător, in urma unui conflict minor, il vor costa doi ani si jumătat ...

Cum protejăm patrupezii în sezonul rece. Șapte lucruri bine de știut pentru confortul și sănătatea animalelor de companie pe timp de frig
15/11/2024 16:17

Cum protejăm patrupezii in sezonul rece. Sapte lucruri bine de stiut pentru confortul si sănătatea animalelor de companie pe timp de frig Iată că intrăm treptat in sezonul rece al anului, iar dacă noi ...

S-a castigat marele premiu la Loto 6/49 in valoare de peste 9,58 milioane de euro
15/11/2024 09:30

La tragerea Loto 6/49 din 14.11.2024, s-a castigat premiul de categoria I in valoare de 47.703.321,40 de lei (peste 9,58 milioane de euro).Biletul norocos a fost jucat la agentia 17 034 din Galati si a fost com ...

O petiţie semnată de peste 40.000 de persoane împotriva bradului de Crăciun de la Vatican
14/11/2024 12:52

 Peste 40.000 de oameni au semnat o petitie pentru a interzice tăierea unui brad care ar urma să fie plasat la Vatican. După cum spune traditia, bradul de Crăciun găsit in Vatican provine din orasu ...

Românii sunt obligați să prezinte buletinul când fac asta!
14/11/2024 11:32

 Romanii sunt obligati să prezinte buletinul cand fac asta! Este vorba despre cetătenii care se duc la casele de schimb valutar. Cei care nu prezintă un act de identitate nu pot schimba banii. Iată mot ...

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei
13/11/2024 15:16

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei Gutuile se numără printre fructele preferate din sezonul de toamnă. Culoarea galben-pai, aroma subtilă pe care o simti cand o adulmeci, pulpa crocantă si gustul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei