Alpaca, un animal de companie mai deosebit
Dimensiune font:
Alpaca, un animal de companie mai deosebit
Până acum câțiva ani, era aproape necunoscută în România. Era confundată cu lama, numele îi era pocit, iar când venea vorba despre plural, se foloseau tot felul de variante. Alpaca este un animal simpatic, iubitor, docil, cam nebunatic, dar categoric plăcut să îl ai în preajmă. De ce l-ar crește cineva? Pentru companie, reproducere, lână sau chiar pază.
Alpaca este legală în România, nu ai nevoie de autorizație, îți poți face o fermă sau poți lua unul pentru companie, în loc de cățel. Alpacalele sunt animale de turmă sociale, deci este o idee bună să creșteți mai mult de unul - de preferință două sau trei, dacă nu chiar mai multe. Alpaca are o înălțime de 3 metri la umăr și cântărește între 100 și 200 de kilograme.
Alpaca este loială, ca un câine
O alpaca este prietenoasă, ușor de dresat și de manevrat, poate fi purtată în lesă. De asemenea, este extrem de loială. Poate fi distantă la început, deoarece noul animal de companie se află într-un mediu necunoscut, înconjurat de fețe curioase. Odată ce le-ai câștigat încrederea și alpacalele văd că nu au de ce să se teamă, ele îți vor permite să te apropii. Odată ce vă împrieteniți, vor fi suficient de blânde pentru a vă permite să le mângâiați, să le hrăniți manual și chiar să vă jucați cu ele. Alpaca este extrem de jucăușă în preajma copiilor - mai ales atunci când este socializată de la o vârstă fragedă.
Lâna lor este căutată
Chiar dacă principalul motiv pentru care achiziționați o alpaca este ca animal de companie, puteți avea beneficii de pe urma lânei lor frumoase. Dacă ați mângâiat vreodată o alpaca, ați simțit cât de moale este lâna lor. În plus, este și ignifugă, dar și impermeabilă. Fibrele care formează lâna sunt extrem de rezistente la foc și la apă. Lâna de alpaca este, de asemenea, hipoalergenică, ceea ce înseamnă că nu vă va declanșa alergii. Poate fi folosit pentru a face pulovere sau pături.
Alpacalele sunt ființe sociabile
Majoritatea alpacalelor sunt extrem de jucăușe și curiose, dar acest lucru nu este valabil întotdeauna. Animalele de companie alpaca seamănă foarte mult cu oamenii, au personalități unice. Unele sunt mai curioase, altele sunt timide și supărăcioase.
Unul dintre principalele motive pentru care alpaca este populară este datorită faptului că este ușor de dresat. De obicei, acestea răspund bine la recompensele alimentare și pot fi chiar învățate lucruri, cum ar fi cum să stea, să meargă în lesă, să vină când este chemată. În plus, sunt animale teritoriale, se atașează de un loc și îl apără. În unele țări, alpaca este obișnuită să transporte genti și echipamente de camping, similar cu modul în care sunt folosiți caii.
Ce mănâncă o alpaca
Apacalele sunt 100% erbivore, mănâncă doar plante și adoră iarba, care reprezintă cea mai mare parte a dietei lor naturale. De asemenea, se bucură de frunze, fân, lemn, scoarță și tulpini, pe care le digeră cu ușurință datorită stomacului lor cu trei camere, foarte asemănător bovinelor și ovinelor. Fac ravagii în florile din ghivece și nu refuză nici fucte sau legume. Îi plac în special morcovii, merele, tulpinile de broccoli, sfecla de zahăr și napii, dar trebuie să le tăiați în bucăți mici pentru a împiedica animalele să se sufoce..
Alpaca nu este greu de îngrijit
Spre deosebire de bovine, cai, porci, capre și chiar lame, alpaca este foarte silențioasă. Scoate un țipăt strident de alarmă pe care îl puteți auzi când turma este amenințată de un prădător.
Apaca este relativ ușor de îngrijit. Nu sunt distructive pentru mediul înconjurător, deoarece obiceiurile lor de pășunat se înclină mai mult spre ronțăit decât pășunatul intensiv. În plus, picioarele lor moi nu sfâșie pământul. Apacalele sunt diferite de capre și oi, de exemplu, alpaca nu are limba lungă. Acesta este motivul pentru care alpacele nu dezbracă pășunile. Caprele și oile pot scoate plantele din pământ din rădăcini. Alpaca pur și simplu ciugulește vârfurile.
Alpaca scuipă
Alpacasele scuipa ocazional, pe alte alpacale sau pe oameni. De exemplu, dacă o alpaca încearcă să fure mâncarea de la alta, s-ar putea să fie scuipată. Va scuipa foarte rar și pe oameni, dacă sunt silite să facă ceva ce nu vor.
Stă foarte bine în țarcuri
Alpaca nu sare garduri, așa că poate fi ținută într-un loc printr-un gard relativ mic. Cu toate astea, amintiti-vă că trebuie să le protejați și de prădătorii de afară, așa că puteți investi într-un gard mai înalt, mai ales în zonele în care sunt prădători precum urșii, lupii sau câinii maidanezi.
Concluzie
Să crești o alpaca poate fi o încântare. Au ochii mari, zâmbetul larg și personalitatea aparte și pot face viața la fermă mai frumoasă.
Sursa foto: reddit.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau