Cum protejăm patrupezii în sezonul rece. Șapte lucruri bine de știut pentru confortul și sănătatea animalelor de companie pe timp de frig

catei_optimized

Dimensiune font:

| 15-11-2024 16:17

Cum protejăm patrupezii în sezonul rece. Șapte lucruri bine de știut pentru confortul și sănătatea animalelor de companie pe timp de frig


Iată că intrăm treptat în sezonul rece al anului, iar dacă noi, oamenii, ne pregătim pentru acesta cu ajutorul hainelor groase și a altor accesorii utile pentru o viață confortabilă pe timp de frig, animalele de companie au nevoie de implicarea și responsabilitatea noastră.


Așadar, iată câteva lucruri bine de știut, care te vor ajuta să-i asiguri confortul animalului tău de companie pe perioada sezonului rece, dar și te vor ajuta să fii informat(ă) în legătură cu eventuale riscuri și pericole pentru sănătatea acestuia în această perioadă a anului.

Gestionează proporțiile de hrană al animalului tău de companie
La fel ca oamenii, animalele de companie au nevoie calorii pentru energie, iar alimentele furnizează caloriile pentru a alimenta activitățile care ajută la menținerea căldurii patrupezilor, cum ar fi activitatea fizică.
În funcție de greutatea animalului de companie și de tipul de blană, numărul de calorii de care are nevoie variază. Câinii și pisicile cu grăsime corporală scăzută și o blană subțire sau fără păr pot avea nevoie de mai multe calorii în timpul iernii pentru a-și menține căldura corporală. Pe cealaltă parte, animalele de companie cu o densitate mai mare a grăsimilor și o blană groasă pot avea nevoie de mai puține calorii iarna, deoarece sunt mai bine protejate de frig și nu au nevoie să cheltuiască atât de multă energie.
Așadar, consultă-te cu medicul veterinar pentru a calcula eficient cantitatea de mâncare de care are nevoie animalul tău de companie în sezonul rece.

Protejează lăbuțele animalului de companie atunci când îl scoți la plimbare
Chiar și în plină iarnă, câinii trebuie să petreacă ceva timp în aer liber pentru exercițiile zilnice și rutina fiziologică. În cele mai reci perioade, aceasta înseamnă plimbarea pe trotuarele înghețate și aspre, acoperite cu sare gemă și substanțe chimice pentru dezghețare.
Există diverse soluții și geluri protectoare pentru labele animalelor de companie care creează o barieră între acestea și suprafețele tratate cu sare sau reci. Pe lângă faptul că previn deteriorarea și formarea rănilor, astfel de remedii restabilesc umiditatea labelelor uscate sau crăpate.
Poți chiar să îi iei niște papuci pentru o protecție suplimentară, însă asigură-te că sunt confortabili pentru prietenul tău pufos!
Odată ce ați revenit de la plimbare, șterge bine labele animalului de companie pentru a îndepărta eventualele substanțe chimice sau rămășițele acestora.

Nu uita de îngrijirea și coafura patrupedului
Este posibil să fii tentat(ă) să lași în voia sorții blana animalului de companie în pace în lunile reci, dat fiind faptul că aceasta nu mai cade atât de abundent ca în perioada caldă a anului, iar din cauza plimbărilor de durată mai scurtă, etse mai mică probabilitatea să li se încâlcească tot felul de chestiii în blană.
Dar îngrijirea acesteia pe timp de iarnă este de fapt foarte importantă. Pieptănă blana animăluțului tău în mod regulat și nu-i permite să formeze scame și încurcături, fiindcă așteptarea primăverii va face pieptănarea mai dificilă pentru tine și dureroasă pentru animalul tău de companie.
În plus, tunderea părului de pe labele animalului de companie poate ajuta la prevenirea blocării sării sau a substanțelor chimice. Deoarece baia regulată ajută la prevenirea uscarii pielii animăluțului, este important să ții pasul cu regimul scăldatului acestuia.

Învață-ți patrupedul să-și facă treburile într-un loc amenajat din casă
Deși mulți câini sunt dresați să meargă la baie în aer liber, satisfacerea nevoilor fiziologice în interiorul casei poate fi o abiilitate necesară în zilele grele de iarnă. Păstrarea unor suporturi de antrenament la îndemână (a unor pelinci sau materiale absorbante) este deosebit de utilă atunci când vremea este mult prea dură.
Pune-le într-o parte caldă a casei și antrenează-ți patrupedul să cunoască acest loc și să-l utilizeze corespunzător.
De asemenea, pisicile au nevoie de un loc cald predestinat litierei pe vreme rece. Chiar dacă mulți stăpâni preferă să localizeze litiera departe de vedere, în locuri mai izolate sau îndepărtate, aceste locuri pot fi prea reci pentru pisici în timpul iernii. Se recomandă să o muți într-o zonă caldă a casei pe care pisicuța ta o poate accesa ușor și confortabil.

Cunoaște semnele degerăturii și a hipotermiei
Deși rare, degerăturile și hipotermia pot fi fatale pentru animalele de companie care sunt expuse la vreme foarte rece. Limitați timpul petrecut de câinele sau pisica în aer liber și aveți grijă la semne și simptome.
Degerături apar atunci când animalele de companie sunt umede, iar frigul extrem dăunează direct pielii. Semnele includ culoarea albastră sau gri acolo unde pielea este afectată, umflături, porțiuni de „piele moartă”, vezicule și răceală pielii.
Hipotermie este condiția medicală care apare atunci când animalele de companie prezintă temperaturi corporale mult mai scăzute decât ar trebui să aibă în mod normal. Simptomele includ dificultăți de respirație, rigiditate musculară, slăbiciune și chiar comă.
Dacă bănuiești că animalul tău de companie are semne de degerături sau hipotermie, mută-l într-o zonă caldă și uscată și contactează imediat medicul veterinar.

Utilizează responsabil antigelul
Folosirea responsabilă a antigelului este una dintre cele mai importante modalități de a menține animalele de companie în siguranță iarna. Deoarece antigelul conține un compus organic numit etilenglicol, este foarte periculos pentru animalele de companie dacă este consumat de către acestea.
Doar o lingură de antigel poate provoca insuficiență renală la câini, iar o linguriță poate fi fatală pentru pisici.
Simptomele ingerării de antigel includ salivare, convulsii, sete excesivă, urinare și vomă. Asigură-te că animalul tăi de companie nu se apropie de zonele în care utilizezi antigelul și curăță bine eventualele scurgeri ale acestuia. Contactează imediat medicul veterinar dacă bănuiești că animalul tău de companie a ingerat antigel.

Verifică sub mașină înainte de a porni la drum
Pisicile, în special, pot considera mașina ta drept un loc cald și confortabil pentru a se ghemui acolo. De fapt, multe pisici sunt deseori identificate sub capotă, deasupra roților și în alte spații restrânse ale vehiculelor.
Verifică sub mașină și lovește capota, pentru ca potențiala pisică care și-a găsit adăpostul acolo să tresară sau să dea semne de viață. Acesta este un sfat actual pentru siguranța animalelor, chiar dacă nu ai o pisică.


Totuși, nu tot ceea ce ține de sezonul rece prezintă risc și pericol. Iarna oferă oportunități de a te juca în zăpadă, de a explora peisajele de poveste și de a te distra într-un alt mod alături de prietenul tău pufos. Menținerea animalului de companie în siguranță pe vreme rece este esențială, dar nu va fi dificil dacă ești informat(ă) și echipat(ă) cu toate cele necesare.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
S-a castigat marele premiu la Loto 6/49 in valoare de peste 9,58 milioane de euro
15/11/2024 09:30

La tragerea Loto 6/49 din 14.11.2024, s-a castigat premiul de categoria I in valoare de 47.703.321,40 de lei (peste 9,58 milioane de euro).Biletul norocos a fost jucat la agentia 17 034 din Galati si a fost com ...

O petiţie semnată de peste 40.000 de persoane împotriva bradului de Crăciun de la Vatican
14/11/2024 12:52

 Peste 40.000 de oameni au semnat o petitie pentru a interzice tăierea unui brad care ar urma să fie plasat la Vatican. După cum spune traditia, bradul de Crăciun găsit in Vatican provine din orasu ...

Românii sunt obligați să prezinte buletinul când fac asta!
14/11/2024 11:32

 Romanii sunt obligati să prezinte buletinul cand fac asta! Este vorba despre cetătenii care se duc la casele de schimb valutar. Cei care nu prezintă un act de identitate nu pot schimba banii. Iată mot ...

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei
13/11/2024 15:16

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei Gutuile se numără printre fructele preferate din sezonul de toamnă. Culoarea galben-pai, aroma subtilă pe care o simti cand o adulmeci, pulpa crocantă si gustul ...

Testamentul lui Silviu Prigoană / Cine primește averea omului de afaceri - Nevasta nu ia nimic
13/11/2024 10:53

  Silviu Prigoană a murit marti, 12 noiembrie 2024, la varsta de 60 de ani. În urmă cu ceva vreme, omul de afaceri vorbise despre testament. De-a lungul anilor, Silviu Prigoană a strans ...

Scărlătescu, exasperat de procesul cu Antena 1:
12/11/2024 11:35

 "Mă lătrau cainii cand ajungeam acasă", a spus Cătălin Scărlătescu, referindu-se la faptul că era extenuat de orele de productie pe care le realiza la Antena 1. Chef Scărlătescu spune ...

Ai pus prea multă sare în ciorbă? Un truc te ajută să salvezi întreaga oală cu mâncare
12/11/2024 11:25

 Chiar si cei mai buni bucătari adaugă uneori prea multă sare la o retetă, insă acest lucru nu inseamnă că mancarea trebuie aruncată. Bucătarul Wolfgang Puck a impărtăsit un truc prin care poti ...

Trovanţii, enigma pietrelor vii din România
11/11/2024 16:45

Trovanţii, enigma pietrelor vii din Romania Romania găzduieste unul dintre cele mai misterioase fenomene de pe Pămant: Pietrele Vii. Pietrele vii, numite si trovanti, pot creste de la cativa milimetri pană ...

Jaful de Crăciun: primarul Pamfil a cumpărat la Holboca sănii de tablă cu 5.000 de euro bucata și a dat 600.000 de lei pe decorațiuni
11/11/2024 13:40

  Preturile sunt aberante: o sanie de 2,5 m lungime, din cateva tevi sudate costă cat o masină la mana a doua Firmă de confectii metalice: „Pretul real al unei asemenea sănii este max ...

Expoziție de Artă realizată de adolescenți și adulți cu autism
11/11/2024 13:33

Expozitie de Artă realizată de adolescenti si adulti cu autism Asociatia Natională pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) – Filiala Iasi organizează o expozitie unică de artă, marcan ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei