INEDIT O nouă metodă de înșelăciune în mediul de shopping online - Polițiștii din Capitală au reținut deja două persoane care au inventat `metoda paralela`
Dimensiune font:
O nouă metodă de înșelăciune în mediul online prinde contur și vizează o breșă în mecanismul de livrare a unor produse la cumpărarea acestora online de pe platforme precum OLX sau altele de acest gen, care au opțiune de „cumpărare cu livrare„.
Concret, este vorba despre o interpunere a unui al doilea curier față de curierul inițial care este alocat de platformele de gen pentru ridicarea comenzii.
Potrivit celui mai nou caz instrumentat de ofițerii de investigații criminale a Secției 4 Poliție din Capitală doi tineri din Lehliu gară au gândit și dezvoltat „metoda paralela„ prin care ar fi reușit în peste 20 de ocazii înșelarea vânzătorilor de bună credință.
Mai precis, aceștia „comandau cu livrare„ produse electronice de pe platforma de vânzări și schimburi online OLX.
Potrivit politicii platformei la momentul activării acestei opțiuni platforma emite automat un cod AWB. Ulterior un angajat al firmei de curierat Fan Curier, firmă agreată conform politicilor OLX, pentru ridicarea coletelor comandate astfel, se prezintă la ușa vânzătorului pentru a prelua coletul.
Metoda paralela dezvoltată în „laboratoarele„ din Lehliu Gară presupunea interpunerea unui al doilea curier, respectiv o nouă comandă, făcută distinct de comanda generată de platforma OLX.
În vreme ce în cazul comenzii cu livrare de pe platforma menționată serviciul de curierat stabilește automat drept ramburs suma de vânzare a obiectului comandat, prin interpunerea celui de al doilea curier, comandat de autori, rambursul dispare, pentru că nu este menționat de către aceștia iar autorii plătesc modic doar contravaloarea transportului coletului.
Este de menționat că de regulă imediat după ce autorii ce folosesc această metodă schimbă destinația de livrare a coletului preluat de cel de-al doilea serviciu de curierat în opțiunea de livrare la un easy box sau easy point.
Cazul care a dat alarma
Poliția Capitalei are în vizor această nouă metodă de înșelăciune a populației după ce investigatorii de la Secția 4 Poliție din Capitală, au prins, miercuri, în flagrant delict, doi tineri elevi, ce au ridicat de la un easy-point un colet folosind această metodă.
Mai precis, unul dintre aceștia a comandat un bun valoric de aproximativ 4500 de lei, iar imediat după plasarea comenzii a mai făcut o comandă de ridicare colet pe un alt site.
La ușa celui înselat s-a prezentat un al doilea curier care a ridicat coletul pentru care nu era prevăzută plata ramburs a sumei cerute de victimă pe platforma de vânzări și schimburi online.
Cazul a prins contur după ce victima a confruntat codurile AWB generate de platforma OLX și cel primit de la curierul ajuns la ușa sa. Aceasta a alertat imediat compania a cărui livrator a preluat pachetul și pe polițiștii secției 4.
În decurs de nici 24 de ore, în urma unei operațiuni blitz executate la noul punct de ridicarea a coletului stabilit de cei doi autori ai metodei „paralela„ ofițerii de la investigații criminale de la Secția 4 Poliție din Capitală au reușit prinderea acestora în flagrant delict.
Cei doi au fost duși la audieri unde au recunoscut pe rând comiterea faptei în cauză și au explicat anchetatorilor că ar fi păcălit zeci de persoane în acest fel.
Cei doi au fost reținuți de către anchetatori și plasați în Arestul Central al Poliției Capitalei, urmând ca, joi, un procuror de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 să stabilească măsurile preventive ce se impun a fi luate.
Acum investigatorii au centralizat datele și se caută noi victime ale acestor tineri ce au fost înșelate prin această nouă și subtilă metodă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau