Bula imobiliară se sparge! „În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”
Dimensiune font:
* „În perioada 2020-2023 am avut o anomalie economică. Dobânzile de referință ale băncilor centrale au fost aproape de zero la sută. Acest lucru a dus la scumpirea apartamentelor, deoarece mulți oameni au licitat pe baza creditelor bancare. Bula imobiliară a crescut accelerat, iar acum dobânzile sunt la valori ridicate. Puțini oameni mai pot cumpăra apartamente. Bula imobiliară se sparge, iar primele afectate sunt firmele din imobiliare. Toate fondurile de investiții și-au vândut acțiunile din firmele imobiliare. Știu oameni care au pierdut în 2 ani 50% din banii investiți în imobiliare”, precizează economistul Radu Georgescu
Unul dintre economiștii „la modă” în România, Radu Georgescu, prevestește o criză imobiliară uriașă, mai precis, o reașezare pe baze reale a prețurilor în domeniu. De fapt, o corecție fiscală și monetară, care va însemna „un ac și mai mare pentru piața imobiliară, cu scăderi de 50% la prețurile apartamentelor”. „În ultimii 3 ani am recomandat clienților CFO Network și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale să stea departe de imobiliare. Am explicat că este un moment prost să cumperi apartamente, contrar youtuberilor și tiktokerilor care recomandau investițiile imobiliare. Am explicat că va urma o scădere a prețurilor de până la 50%. Am spus aceste lucruri din perspectiva unui tip care lucrează de 20 de ani în departamente financiare și a văzut sute de executări silite de apartamente. Am văzut sute de familii care au avut mari probleme financiare din cauza creditelor imobiliare, am văzut zeci de falimente de firme generate de investițiile imobiliare. Ca persoană fizică, singurul lucru care te poate băga în faliment este creditul imobiliar. Dacă nu mă crezi, încearcă să nu plătești 2-3 rate la bancă... De asemenea, cele mai mari falimente de firme pe care le-am văzut au fost provocate de investițiile în imobiliare”, susține economistul Radu Georgescu.
„Cei care au avut răbdare vor putea cumpăra apartamente la prețurile din anii 2015-2018”
Acesta prezintă, în sprijinul afirmațiilor sale, un grafic, „să înțelegem în ce stadiu este piața imobiliară din România”.
În imaginea grafică se află evoluțiile acțiunilor pentru 3 companii listate la bursa de la București. O companie este un dezvoltator imobiliar, alta este o firmă care costruiește apartamente și apoi le închiriază, iar a treia este o firmă care cumpară apartamente în faza de proiect și le vinde ulterior. „Am atașat evoluția acțiunilor pe ultimii 5 ani. În ultimii 2 ani, acțiunile sunt în picaj. Toate au scăderi de peste 50%! Explic ce s-a întâmplat. În perioada 2020-2023 a fost o anomalie economică. Dobânzile de referință ale băncilor centrale au fost aproape de zero la sută. Acest lucru a dus la scumpirea apartamentelor deoarece mulți oameni au licitat pe baza creditelor bancare. Bula imobiliară a crescut accelerat, iar acum dobânzile sunt la valori ridicate. Puțini oameni mai pot cumpăra apartamente. Bula imobiliară se sparge, iar primele afectate sunt firmele din imobiliare. Toate fondurile de investiții și-au vândut acțiunile din firmele imobiliare. Știu oameni care au pierdut în 2 ani 50% din banii investiți în imobiliare. Probabil au ascultat de youtuberii si tiktokerii care recomandau investițiile imobiliare. Acum, toată lumea înțelege că România va trece în următorii ani printr-o corecție fiscală și monetară. Acest lucru va însemna un ac și mai mare pentru piața imobiliară. În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”, preconizează economistul Radu Georgescu, precizând că „cei care au avut răbdare vor putea cumpăra apartamente la prețurile din anii 2015-2018”.
Băncile din top 5 nu mai finanțează proiecte imobiliare
„Cei care știu contabilitate au început să vândă acțiunile firmelor din imobiliare. Firmele din imobiliare au posibilitatea să înregistreze venituri chiar dacă nu au vândut niciun apartament. Magie? Am explicat de mai multe ori că la contabilitate jumătate este magie, jumătate este matematică! Deși firmele din imobiliare anunță profit, cei care știu contabilitate spun: Stai un pic. Acest profit vine de la magicianul din contabilitate. Cei care știu contabilitate citesc în detaliu rapoartele financiare. Iar rapoartele disponibile pe site-ul bursei arată că vânzările de apartamente în anul 2024 au scăzut cu peste 50%, comparat cu 2023. De aceea zambesc când aud comentarii că piața imobiliară duduie, iar toate proiectele sunt vândute”, menționează economistul Radu Georgescu.
Acesta precizează și faptul că băncile din top 5 nu mai finanțează proiecte imobiliare. „În banci sunt niște tipi și tipe care știu și ei contabilitate. Ei au mers la CEO și au spus: Este riscant să mai credităm zona imobiliară. Au crescut foarte mult dobânzile la credite. Firmele din imobiliare fac un proiect în 3-4 ani. Când au început proiectul, DAE era 4%, iar acum este 9%...”, amintește Radu Georgescu.
Daniel BACIU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau