Dialog cu dr. Gheorghe Bălan jr., „Să schimbi starea de spirit a pacientului face, uneori, cât toate tratamentele din lume”

Dimensiune font:

| 24-04-2025 09:11

 * dialog cu dr. Gheorghe Bălan jr., desemnat „Cel mai bun tânăr medic al anului 2024”

Dr. Gheorghe Bălan jr., specialist în gastroenterologie și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a fost desemnat de Filiala Iași a Colegiului Medicilor din România „Cel mai bun tânăr medic al anului 2024”. La 36 de ani, face parte dintr-o echipă dinamică a Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi, care implementează constant tehnici moderne, minim invazive, în beneficiul pacienților. Din anul 2023 este medic primar şi a dobândit competenţe în endoscopie digestivă terapeutică, ultrasonografie generală, și managementul serviciilor de sănătate. A efectuat stagii de pregătire la Spitalul Universitar Eppendorf, Hamburg, Germania, la AMC University Medical Center, Amsterdam, Olanda, în Spitalul Universitar din Montreal, Canada. În mai multe rânduri, a fost lector la diferite cursuri de specialitate în SUA și Canada. A realizat proceduri în premieră în Centrul Universitar Iași: colangioscopia cu litotriție biliară electrohidraulică, ampulectomia endoscopică, stentarea duodenală endoscopică, drenajul ghidat ecoendoscopic pentru colecții peripancreatice, necrozectima endoscopică pancreatică etc.

- Domnule doctor Gheorghe Bălan, ce reprezintă pentru dumneavoastră acest titlu, de „Cel mai bun tânăr medic al anului 2024”?

- A fost o surpriză plăcută. Când am aflat că mă aflu pe lista scurtă pentru acest premiu, m-am simțit în primul rând responsabilizat. Este o recunoaștere nu doar a muncii mele, ci a întregii echipe de gastroenterologi tineri de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași, care oferim astăzi servicii la un nivel care, până acum câțiva ani, părea greu de atins în România.

- Care credeți că au fost criteriile care au stat la baza selecției?

Nu cunosc exact metodologia. Știu că a fost vorba despre o comisie a Colegiului Medicilor din Iași. Poate că a contat volumul mare de pacienți, poate premierele terapeutice realizate în ultimii ani. Am reușit să introducem intervenții complexe, minim invazive, care substituie cu succes chirurgia clasică. Lunar, tratăm sute de pacienți, iar asta înseamnă o mare responsabilitate. Noi suntem o echipă care ne-am străduit să implementăm tehnici noi, să oferim pacienților noștri alternative de diagnostic și tratament de ultimă oră. Și, probabil, acest premiu este o recunoaștere a muncii noastre.

 

„Gastroenterologia ieșeană e un reper la nivel național. Implementăm tehnici moderne, endoscopice, care reduc nevoia de intervenții chirurgicale invasive”.

 

Ați menționat echipa. Cum se conturează gastroenterologia în Iași?

Avem astăzi o realitate de necontestat: gastroenterologia ieșeană e un reper la nivel național. Implementăm tehnici moderne, endoscopice, care reduc nevoia de intervenții chirurgicale invazive. Lucrăm în echipă, constant, pentru a oferi soluții de tratament rapide, eficiente și blânde cu pacientul.

Povestea numelui dumneavoastră se leagă inevitabil de tatăl dumneavoastră, un reputat gastroenterolog. Cum ați ales această cale?
- A fost, 
în mod surprinzător, o alegere personală, chiar dacă tradiția medicală în familie este veche. În clasa a XII-a eram indecis: drept sau medicină? Așa că am ales... amândouă. Am urmat în paralel Facultatea de Drept și Facultatea de Medicină. Mă atrăgea medicina legală, dar decizia de a deveni gastroenterolog s-a conturat mai târziu, în urma unei discuții decisive cu doamna profesor Diana Bulgaru Iliescu, actual director al Institutului de Medicină Legală din Iași, cu care aveam o colaborare plăcută și apropiată ca student.

Îmi doream să fiu medic legist pe parcursul studenției. Am colaborat cu distinsa specialistă în mai multe proiecte de cercetare și am discutat despre dilema mea în momentul în care îmi dădeam licența și urma să susțin rezidențiatul. Domnia sa mi-a dat un sfat foarte valoros, pe care, recunosc, l-am înțeles, l-am îmbrățișat și l-am transmis mai departe altora care mi-au cerut un sfat. Mi-a spus că medicina legală este o specialitate pe care o poți face oricând, ca a doua specialitate, dacă ai o dorință arzătoare de a te dedica acestui domeniu. Dar mi-a mai spus că gastroenterologia nu o poți practica mai târziu în viață, pentru că necesită o muncă importantă, o disponibilitate fizică și, desigur, emoțională, pe care nu o ai decât la începutul carierei. În condițiile în care nu mă voi regăsi în gastroenterologie, așa cum mă regăseam atunci în medicina legală, voi putea face și medicina legală ca a doua specialitate.

Acest sfat mi-a influențat cariera decisiv, aș spune, și îi mulțumesc tare mult doamnei profesor pentru un sfat înțelept, pe care, repet, și eu îl dau acum celor care mi-l cer.

Am urmat la zi cursurile celor două facultăți. Mi-a plăcut foarte mult dreptul. M-am regăsit în conceptele organizaționale din sistemul juridic. Mi-a plăcut colectivul de acolo. M-am simțit foarte atras. Și am spus că trebuie să fac ceva care să le îmbine pe amândouă. N-am crezut însă că îl voi urma pe tatăl meu în profesia de gastroenterolog. Un domeniu extrem de complex – unii spun de nișă –, dar este o „nișă” importantă a medicinii contemporane.

 

„Suntem datori față de noi înșine, dar și față de pacienții noștri, să fim în fiecare zi mai buni. Asta se realizează învățând continuu”…

 

- Care sunt lecțiile cele mai importante pe care le-ați învățat de la tatăl dumneavoastră, profesorul universitar Gheorghe Bălan senior?

Cea mai importantă lecție, fundamentală pentru practica noastră, a fost munca susținută și asiduă. Am crescut cu tatăl meu care era mereu în spital, mereu de gardă. Fac o paranteză: se vorbește astăzi despre cât de multe gărzi fac medicii. Trebuie să le spunem celor care nu cunosc contextul că, în vremea când eu eram copil, tatăl meu făcea de gardă la două zile. Așa încât am fost obișnuit cu acest concept al muncii asidue, al desăvârșirii profesionale prin muncă.

A doua lecție, foarte importantă, este cea a permanentei autodescoperiri și autoperfecționări. Suntem datori față de noi înșine, dar și față de pacienții noștri, să fim în fiecare zi mai buni. Asta se realizează învățând continuu. Învățarea în medicină nu se face doar în bibliotecă sau în fața unei cărți. Se face practicând medicina, iar în fiecare moment, atunci când ai o curiozitate, trebuie să cauți în literatură și să vezi ce se întâmplă.

Probabil că a treia lecție importantă este cea a smereniei și modestiei. Atât în fața bolii, cât și în fața pacientului, și mai ales în fața societății și a colegilor. E foarte important să pășim întotdeauna cu cunoașterea limitelor, cu recunoașterea a ceea ce putem și a ceea ce nu putem face, și cu spirit de măsură în toate.

- Gastroenterologia este o specialitate tot mai complexă. Care sunt provocările ei actuale?

Este poate cea mai dinamică ramură desprinsă din medicina internă. În ultimii 20 de ani, gastroenterologia s-a transformat într-o specialitate de graniță între medicina internă și chirurgie. Ne confruntăm cu o incidență uriașă: se estimează că 80% din populație are, la un moment dat, simptome digestive. Nevoia de diagnostic precis și tratamente minim invazive este în continuă creștere. Asta înseamnă că trebuie să inovăm permanent, să învățăm mereu, să ne adaptăm la cerințele vremii.

E o povară constantă, cu o încărcătură mare de pacienți, dar medicii gastroenterologi de astăzi fac mai mult decât medicină internă. Ei creează o punte între patologia internă și patologia chirurgicală, găsind soluții minim invazive prin endoscopia digestivă, care îi feresc pe pacienți de intervenții chirurgicale și îi tratează într-o secție de medicină clinică internă. Gastroenterologia – și mă bucur să spun asta – a reprezentat și reprezintă un exemplu și pentru celelalte ramuri desprinse din medicina internă. Mă refer la nefrologie, pneumologie, cardiologie, unde s-au dezvoltat și se dezvoltă continuu subdiscipline de medicină intervențională, medicină minim invazivă.

 

„ Să oferim tratamente moderne, minim invazive, în fiecare colț al țării. Aceasta este datoria generației mele”.

 

- Ce rol joacă pacientul în prevenirea bolilor digestive?

Unul major, deși nu exclusiv. Avem factori de risc modificabili – alimentație, fumat, consum de alcool, sedentarism –, dar și factori independenți de voința noastră: genetica, microbiota intestinală, hazardul. Ca medici, avem datoria de a face educație sanitară. Să învățăm societatea că prevenția e mai ieftină și mai eficientă decât tratamentul.

- Sunteți și cadru didactic. De ce ați ales și această direcție?

Am crescut într-o familie de dascăli și am fost atras de partea academică încă din copilărie. Mi se pare firesc să formezi și să inspiri. Mă bucur de fiecare dată când văd un rezident pe care l-am format făcând o procedură la fel de bine ca mine – sau chiar mai bine. Cu studenții este provocator, dar și foarte frumos. Mă simt conectat la generația lor, chiar dacă valorile și stilurile diferă.

Cum vă percep pacienții? Tinerii medici au uneori de depășit bariere de încredere.

Se întâmplă des ca pacienții să se mire de vârsta mea. „Mă așteptam să fiți mai în vârstă...” – mi se spune frecvent. Dar până la finalul consultației, lucrurile se schimbă. O stare de bine, un zâmbet, o energie tânără pot însemna foarte mult pentru un pacient aflat în suferință. Mă bucur că pot arăta că și medicii tineri sunt profesioniști dedicați și bine pregătiți.

Ați avut oportunitatea de a pleca în străinătate?

Da. Am fost invitat să lucrez în New York, ceea ce a fost o mare onoare. Dar am ales să rămân. Familia este pe primul loc. Și, da, iubesc Iașul și România. Cred sincer că putem face aici lucruri extraordinare. România este o țară în plină schimbare, iar medicina românească progresează rapid. Avem resurse, avem oameni, avem energie.

Care este cea mai profundă aspirație profesională a dumneavoastră?

Să las în urmă o generație de gastroenterologi și endoscopiști care să trateze pacienții la același nivel ca orice mare centru internațional. Vreau ca munca noastră să nu fie o excepție în câteva centre mari, ci o regulă națională. Să oferim tratamente moderne, minim invazive, în fiecare colț al țării. Aceasta este datoria generației mele.

Dacă ar fi să definiți, în câteva cuvinte, ce înseamnă „un medic bun”...

Un medic bun e cel care reușește, chiar și atunci când nu poate vindeca, să schimbe starea de spirit a pacientului. Asta face, uneori, cât toate tratamentele din lume. Apoi, un medic bun formează alți medici, inovează, caută soluții și nu uită niciodată să fie om.

Vasile ARHIRE

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
Pericole de sezon: viespi, albine, furnici, purici, păianjeni.   Sfatul medicului: la ce să fim atenți
06/05/2025 19:28

Pe măsură ce vine căldura, autoritătile medicale avertizează asupra riscului crescut de intepături si muscături de insecte, mai ales in zonele turistice si de agrement, cum ar fi Delta Dunării. Desi Rom ...

Apel pentru viața copiilor născuți cu complicații medicale
06/05/2025 15:51

Apel pentru viata copiilor născuti cu complicatii medicale   Medicii de la Spitalul Universitar de Urgentă Bucuresti au apelat la mecanismul de sprijin pentru dotarea unitătilor medicale al Organizati ...

Bolile cardiovasculare îi ucid pe români
05/05/2025 12:00

Pe 6 mai este marcată anual Ziua Europeană de Constientizare a Insuficientei Cardiace, o initiativă dedicată informării si educării populatiei cu privire la una dintre cele mai frecvente si grave afectiun ...

Vaccinul anti-acnee, aproape de realitate. Ce promite și când ar putea apărea
04/05/2025 15:45

Un nou vaccin experimental destinat tratării acneei este testat in prezent de compania farmaceutică Sanofi, intr-un studiu clinic de fază I/II lansat in aprilie 2024. Dacă va trece cu succes toate etapele d ...

Cum crești un copil fără E-uri și fără stres? Ghidul părinților care aleg hrana adevărată
04/05/2025 14:04

Să cresti un copil „fără E-uri” nu inseamnă să te temi de orice ambalaj, ci să fii un adult curios, care citeste etichetele, alege simplu si refuză să pună in farfurie produse care contin c ...

Ce lungime trebuie să aibă un penis normal și cât contează pentru femei mărimea?
04/05/2025 13:40

 Bărbaţii sunt obsedaţi de lungimea penisului şi adesea, se gandesc că penisul lor este mai mic decat media Adevărul legat de lungimea organului genital masculin şi circumferinţa sa s-ar putea s ...

Slăbește 10 kg și recâștigă-ți energia chiar dacă ai diabet, Hashimoto și oboseală cronică. Strategia care dă rezultate fără înfometare
04/05/2025 09:30

Tot mai multe persoane caută o cale reală de slăbire blandă in boli autoimune, fără să-si saboteze sănătatea. Diagnosticele precum diabetul de tip 2, oboseala cronică si tiroidita Hashimoto sunt tot m ...

Un studiu german evidențiază impactul diferențiat al somnului insuficient asupra creierului
03/05/2025 20:47

  Tulburările de somn afectează diferit creierul: ce spun studiile recente Tulburările de somn si lipsa temporară de somn influentează in mod diferit structurile cerebrale, afectand o proportie se ...

„Inflamația tăcută”, boala care ne obosește, ne balonează și ne fură pofta de viață. Cum o oprim prin alimentație
02/05/2025 13:01

Putini stiu că oboseala persistentă, balonarea fără motiv, durerile difuze, anxietatea si ceata mentală pot avea o cauză comună: inflamatia din organism. Nu vorbim despre inflamatia acută – cea ca ...

Alimente periculoase pentru sănătate: ce trebuie să scoți din dietă
02/05/2025 12:45

  Alimentele nesănătoase: atractie periculoasă pentru sănătatea ta Desi ambalajele colorate si gusturile intense le fac greu de refuzat, alimentele nesănătoase pot afecta grav sănătatea. Sunt ad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei