Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care fac ţuică. Ce trebuie să ştii înainte de a te apuca de treabă
Dimensiune font:
Mulți dintre românii obișnuiesc când vine toamna să își facă în propriile gospodării câteva sticle de țuică, fie din prunele culese din grădină, fie din boasca rămasă de la făcutul vinului. Statul nu este de acord, astfel că se dau amenzi de 5.000 de lei pentru românii care fac ţuică. Ce trebuie să ştii înainte de a te apuca de treabă.
10000 de lei amenzi pentru români care fac țuică și nu o declară. Guvernul vrea să umble la sancțiuni
Sunt vești proaste pentru românii care obișnuiau să își facă propria țuică. Guvernul și-a propus să dubleze amenzile pentru persoanele care fac rachiu sau țuică acasă, fără să anunțe.
Sancțiunile vor ajunge la valori uriașe dacă Guvernul va lua această decizie, în contextul în care amenzile erau foarte mari.
Chiar dacă este o activitate tradițională, pusă în practică de mulți ani, cu excepția comunismului când era strict interzisă, este important de știut că există câteva legi în acest sens. Astfel, una dintre reguluile pe care oamenii trebuie să le respecte este să anunțe statul despre ceea ce urmează să facă.
Cazanul de țuică se ”înmatriculează”
Nimic nu trebuie făcut fără știrea autorităților. Așadar, legea prevede ca orice gospodărie care deține o astfel de instalație, de făcut țuică, trebuie să o întregistreze la o autoritate vamală. Acest lucru nu este de ajuns pentru a continua procesul de producție al țuicii.
Românii trebuie să-și declare în scris intenția de a face țuică la autoritatea vamală, precizând ce cantitate urmează să facă și ce materie primă va fi folosită pentru asta.
Asta nu este totul. După ce țuica sau rachiul au fost pregparate și tot procesul de producție s-a terminat, cei care fac țuică trebuie să declare cantitatea pe care au făcut-o la autoritatea vamală. Apoi, autroritatea vamală va calcula valoarea accizelor pe care producătorul trebuie să le plătească.
Guvernul intenționează să dubleze amenzile
Acest lucru înseamnă că cei care vor face țuică fără știința statului vor fi sancționați cu sume între 2.000 și 10.000 lei. Pe de altă parte, în anul 2021, contribuția industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de 850 milioane lei, potrivit datelor ANAF.
Această sumă a reprezentat o creștere de 48% față de 2020 (575.77 mil. lei în 2020). De asemenea, în acest an, acciza la alcool a crescut cu 6% de la 1 ianuarie, asta însemnând o scumpire de cel puțin 2 lei la litruul de alcool.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau