Americanii negociază direct cu Rusia: vor să cumpere 'țeava de gaz' a Europei. Panică mare în Germania
Dimensiune font:
Se pare că un investitor american vrea să cumpere gazoductul „Nord Stream” din Marea Baltică, care merge din Rusia până în Germania. Ce înseamnă acest lucru în lumina relațiilor de încălzire dintre SUA și Rusia și cum va reacționa Germania?
Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că refacerea gazoductului „Nord Stream” a fost discutată în cadrul discuțiilor cu SUA privind Ucraina. Anterior, germanul „Handelsblatt” a raportat că un investitor american a solicitat guvernului SUA să cumpere conducta.
Deputatul CDU Thomas Barais a salutat ideea într-o postare lungă pe LinkedIn, menționând „cât de întreprinzători sunt prietenii noștri americani”. „Când pacea va fi restabilită și armele dintre Rusia și Ucraina vor tăce (și să sperăm că se va întâmpla în curând), relațiile se vor normaliza, embargoul va fi ridicat mai devreme sau mai târziu și, desigur, gazul va putea curge din nou, poate de data aceasta într-o conductă aflată sub controlul SUA”, a scris el.
El a fost susținut de Jan Heinisch, membru al grupului de lucru pentru energie al CDU în discuțiile de coaliție cu Partidul Social Democrat (SPD). „Dacă într-o zi se ajunge la o pace justă și sigură, ar trebui să ni se permită să vorbim despre cumpărarea gazului rusesc din nou”, a declarat Heinisch pentru Politico.
Ce este „Nord Stream”?
„Nord Stream” este de fapt două conducte de gaz, fiecare cu două tuburi, care merg din nord-vestul Rusiei până la coasta de nord-est a Germaniei. În timp ce Nord Stream 2, finalizat în 2021, nu a fost niciodată pus în funcțiune, Nord Stream 1 a fost deschis în 2011 și a livrat gaz rusesc în toată Europa printr-un consorțiu care include Gazprom din Rusia și diverse companii germane, franceze și olandeze.
Nord Stream 1 a fost suspendat de Rusia la 1 septembrie 2022. sub pretextul că sancțiunile Uniunii Europene făcuseră imposibilă din punct de vedere tehnic menținerea lui în funcțiune (acest lucru a fost negat de compania germană de tehnologie Siemens, care a întreținut turbinele). Câteva săptămâni mai târziu, pe 26 septembrie 2022, trei dintre cele patru conducte Nord Stream au fost distruse în aparent sabotaj.
Deși reconstrucția gazoductului este considerată fezabilă din punct de vedere tehnic - conform estimărilor preliminare, costul acesteia se ridică la 500 de milioane de dolari - compania elvețiană „Nord Stream” se află în prezent în negocieri de faliment, ceea ce înseamnă că conducta ar putea fi vândută la un preț mic.
Însă orice cumpărător va conta pe un acord de pace cu Ucraina care ar duce la relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei, iar încercările Europei de a trece la energie regenerabilă rămân prea lente.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau