Bucureștiul ar putea deveni stațiune balneară - Dr.Adina Alberts vorbește de `COMOARA tămăduitoare` de la Casa Presei: Un secret

Dimensiune font:

| 27-06-2020 22:21

Medicul Adina Alberts vorbește despre o adevărată comoară care se găsește în Nordul Capitalei în zona Casa Presei (Piața Scânteii). Ea dă amănunte pe pagina personală de Facebook despre o descoperire mai puțin cunoscută astăzi din zonă – un izvor de apă termală de cea mai bună calitate:

 



„Misterul” de la Piața Presei Libere ar putea sălta turismul.

Una dintre cele mai eficiente terapii de recuperare este tratamentul balnear. Apa termală are proprietăți vindecătoare dovedite, iar locurile în care se găsesc astfel de resurse naturale sunt realmente rare și prețioase, bogății din toate punctele de vedere!

Vă împărtășesc “un secret” despre care nu mulți știu: la Piața Presei Libere din Sectorul 1 există un izvor de apă termală- SONDA 2641. Aceste resurse naturale au fost descoperite în urma unor foraje ce au avut loc între anii 1981-1982, la o adâncime de 3.249 m. „Apa vindecătoare” a fost analizată și s-a constatat că este „o apă sulfuroasă, clorurată, iodurată, slab bicarbonatată, sodică, termală, cu o temperatură de circa 42 de grade C. Sub aspect terapeutic, apa acestei sonde este recomandată în cura externă (cadă, bazin) în afecțiuni ale aparatului locomotor (afecțiuni reumatismale, posttraumatice) și ale sistemului nervos periferic.”, se arată în înscrisuri oficiale. Mai există și la Otopeni, chiar în incinta Aeroportului Otopeni, SONDA 2644, temperatura acestei ape fiind de 60 grade Celsius.

Așadar, zona de Nord a Capitalei are toate atuurile pentru a deveni un Areal Balnear! Prin realizarea unor centre balneofizioterapeutice, bucureștenii și nu numai, ar putea beneficia de această comoară tămăduitoare subterană!

Deci haideți să reamintim administrației de existența apelor termale și să le cerem forurilor implicate să le valorifice în beneficiul nostru, al tuturor!

Ar fi interesant să aflăm ce s-a întâmplat cu terenul pe care era/este amplasată această sondă...”, susține medicul pe pagina sa de socializare.

_

Capitala ascunde o adevarata sursa de sanatate, dar si o varianta pentru sisteme de incalzire: ape termale cu temperaturi cuprinse intre 40 si 80 de grade. Calitatile apelor din Bucuresti sint asemanatoare cu cele de la Herculane sau Baile Felix, numai ca nu sint exploatate.La o adIncime de 1.500-2.000 de metri, in subsolul Bucurestiului se afla mai multe izvoare termale. Calitatile, dar si temperaturile apei sint propice amenajarii de centre balneare, precum cele de la Herculane, Baile Felix sau Mangalia. Sondele au descoperit, inca din 1981, salba de rezervoare de apa geotermala cu temperaturi intre 40Az-80°C, dar apa este folosita in prezent doar la un strand si pentru cercetari.

Singurul strand care foloseste apele termale este amenajat in spatele Casei Presei Libere si este unic in Bucuresti. Pe masura ce inaintezi spre nord, spre Afumati, Balotesti, Moara Vlasiei, Caldarusani si Snagov, gradele apei cresc, la fel si calitatea ei. Este foarte posibil ca, in urmatorii ani, bucurestenii sa dispuna de bai termale la doar citiva kilometri de oras, in Snagov, unde apa are temperaturile cele mai ridicate, 90°C. A"Avem in vedere un complex hotelier, incalzit in intregime cu apa de adincime si, bineinteles, cu atractii balneareA", spune Mihai Sirbulescu, manager geotermal la Foradex SA, societate care apartine statului si care se ocupa cu exploatarea rezervelor de apa termala.

Efectele terapeutice ale apei din strand sint recunoscute de Institutul National de Balneologie si Balneoclimatologie. Apa poate trata bolnavii care au afectiuni reumatice, vasculare, locomotorii, astm bronsic, ischemie periferica, afectiuni dermatologice, afectiuni ginecologice.

In apa clorurata, bicarbonata, termala si hipotona nu poti sta mai mult de 20 de minute, existind riscul de convulsii si lesin. Pe linga bazinul cu apa geotermala curenta, la temperatura constanta de 35 de grade Celsius, complexul mai ofera si asistenta medicala, sali de gimnastica, sauna finlandeza uscata, cazi de baie pentru terapie individuala, teren pentru plaja si sala de tenis de masa. Mihai Sirbulescu spune ca statul nu a investit prea mult in acest centru. Pentru o zi de agrement balnear, bucuresteanul trebuie sa plateasca intre 130.000 si 250.000 de lei, in functie de serviciile pe care le solicita. Zilnic este vizitat de peste 200 de persoane, ceea ce-l face neincapator pentru doritori.

Apa calda din pamint, folosita la incalzirea casei

A"Apele geotermale nu sint bune doar cu scop balnear. Ele pot fi utilizate in incalzirea imobilelor, a serelor si in industrieA", mai spune Mihai Sirbulescu. Bucurestiul a folosit apa geotermala pentru incalzirea imobilelor, in perioada A'87-A'93, pentru un cartier intreg din zona Otopeni. Acum, apa termala din Bucuresti nu mai este folosita pentru incalzire, chiar daca exista o tehnica moderna de a aduce caldura in casa prin planseu. A"Pentru a folosi apa la incalzire este nevoie de o infrastructura noua, noi cartiere si planuri de urbanizare care sa ia in considerare aceasta variantaA", spune Mihai Sirbulescu. Gigacaloria obtinuta din centralele pe apa geotermala este de patru ori mai ieftina, total nepoluanta si este o sursa regenerabila. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Trump ia în calcul să participe în Turcia la negocierile dintre Rusia și Ucraina, de joi: „Trebuie să ducem asta la capăt”
12/05/2025 21:31

 Presedintele american Donald Trump a declarat luni, 12 mai, că ia in calcul să participe la discutiile dintre Rusia si Ucraina, programate joi in Turcia, notează Reuters. Liderul de la Casa Albă ...

Grecia declanșează revoluția transportului în weekend. Taxiuri subvenționate
12/05/2025 20:16

Într-o incercare ambitioasă de a reduce numărul tot mai mare de accidente rutiere cauzate de conducerea sub influenta alcoolului, Ministerul Transporturilor din Grecia pregăteste o initiativă fără p ...

Primul oraș din România care interzice total fumatul în spațiile publice deschise
12/05/2025 16:49

 Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat luni hotărarea privind interzicerea fumatului, inclusiv a tigărilor electronice, in statiile de transport public in comun, in parcurile si bazele sportive. ...

Kremlinul spune că propunerea lui Vladimir Putin pentru discuții directe cu Kievul pentru rezolvarea războiului are sprijin internațional
12/05/2025 16:24

 Abordarea presedintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina o modalitate de incheiere a războiului a primit sprijin si intelegere din partea liderilor multor tări, a declarat luni purtătorul de ...

Când scăpăm de frig? Meteorologii au făcut anunțul
12/05/2025 14:49

 În prima săptămană a intervalului de prognoză, valorile termice vor avea alternante de la o zi la alta si se vor situa cu mult sub mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, se vor inre ...

Ce riscă românii care își stropesc pomii fără să anunțe primăria! Se schimbă regulile pentru cei care au livadă
12/05/2025 10:53

Pentru cetătenii care locuiesc la curte si obisnuiesc să stropească pomii sau să aplice tratamente fitosanitare, legea impune o conditie esentială. Folosirea controlată a pesticidelor si protejarea albine ...

Motivele pentru care românii beau tot mai puţin vin. Producătorii încearcă să se adapteze:
12/05/2025 07:04

Romanii se infruptă tot mai puţin din băutura lui Bachus. Anul trecut, consumul de vinuri in ţara noastră a scăzut cu 11%. Vremea capricioasă şi seceta au scăzut şi producţia, cu 20%. Viticultorii au ...

Locul din România unde bujorii sălbatici colorează natura în roșu aprins. Cine îi culege riscă o amendă de 10.000 de lei
12/05/2025 07:02

Spectacol de culoare, zilele acestea, intr-o rezervaţie de bujori sălbatici din Dolj. Poienile din zonă sunt pictate cu mii de flori de un roşu sangeriu aparte. Sute de oameni vin să admire tabloul naturii ...

HARTA=Prognoza meteo: vreme deosebit de rece în România, în următoarele zile.
11/05/2025 17:06

 Vremea se mentine deosebit de rece pentru această perioadă in următoarele zile, in aproape toată tara, cu ploi si vant, lapovită si ninsoare in zona montană, in timp ce temperaturile minime vor cobo ...

Donald Trump solicită 20.000 de noi ofiţeri pentru a ajuta la expulzări
11/05/2025 13:50

 Donald Trump a ordonat Departamentului de Securitate Internă să adauge cel puţin 20 000 de ofiţeri pentru a pune in aplicare politicile sale de expulzare, relatează BBC.  Directiva a fost emis� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei