Ce n-o să găsești niciodată în pliantele de vacanță despre Egipt: realitatea din spatele poveștii pentru turiști

egipt  40400

Dimensiune font:

| 06-04-2021 09:12


Au trecut 10 ani de la Primăvara Arabă, care a început în Tunisia, când un om aflat în pragul disperării și-a dat foc...

În Libia și în Siria, protestele s-au transformat în războaie civile în lunile următoare.

Egiptul nu a avut însă aceeași soartă. Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere, locul fiindu-i luat de reprezentantul Frăției Musulmane, Morsi, și el înlăturat de la putere de către armată în 2013. Actualul șef de stat Fatah el-Sisi este deja recunoscut în lumea arabă ca o forță, drept care a și fost văzut de Erdoğan drept rival până la o timidă reluare a relațiilor diplomatice propusă de către guvernul turc la 12 martie.

Președintele turc, declarat susținător al lui Morsi, îl numise pe El-Sisi „tiran” și „lider ilegitim", atingând un punct extrem de sensibil, și anume legitimitatea, o mai veche obsesie a egiptenilor încă din vremea faraonilor.

Furia Egiptului s-a concretizat atunci prin intenția guvernului de la Cairo de a recunoaște genocidul contra armenilor, iar mai apoi, în 2016, prin oferta de azil politic făcută lui Fethullah Gülen.

Dar toate acestea par să aparțină deja trecutului. Ca parte a politicii din ce în ce mai agresive a Turciei de a cuceri Africa, Ankara încearcă o remediere a conflictelor deja istorice, revelate și în cazul războiului din Libia, în care cele două state s-au aflat iarăși pe fronturi opuse, Turcia susținând guvernul recunoscut la nivel internațional, iar Egiptul, pe generalul „rebel” Haftar.

Administrația de la Cairo nu e însă cunoscută pentru disponibilitatea de a face compromisuri, fiind conștientă de rolul pe care îl deține în rândul statelor MENA.

Egiptul este cea de-a treia economie din Africa, iar în ciuda pandemiei, a reușit să se mențină pe linia de plutire. Numeroase companii start-up au fost înființate în ultimul an, deși turismul, o importantă sursă de venit, s-a cam aflat în standby. În sectorul privat, alternativele de transport ca Uber, Swvl sau Careem au înregistrat succese surprinzătoare, alături de serviciile de livrare la domiciliu.

Fatah el-Sisi se bucură de o anumită popularitate, în ciuda nemulțumirii generale demonstrate încă din septembrie 2019, la protestele din Piața Tahrir din Cairo și din principalele orașe, stârnite de un fost „partener” al clasei politice, însă înăbușite în fașă... De la balconul hotelului meu din strada Talaat Harb am urmărit atunci grupurile ce se îndreptau spre Piața Tahrir, care făceau imediat cale întoarsă, îngrozite și urmărite de forțele de ordine, ce îi înghesuiau în dube pe cei care nu reușeau să scape destul de repede.

Poliția are în continuare o reputație de temut - la propriu: mi s-a spus că doar pentru turiști nu este periculoasă... cât despre localnici, ea este o forță omniprezentă: de la mașinile blindate din fața băncilor, la mini-tancurile din diversele puncte cheie ale orașelor; ca să nu mai vorbesc de punctele de control de pe drumurile naționale.

Într-adevăr, Egiptul este o forță și la nivel regional, una ce se dorește mediator între statele arabe: fie că vorbim de întrevederea din 11 martie cu reprezentanții Franței, Germaniei și Iordaniei pentru găsirea unei soluții în criza Israel-Palestina, în special pe fondul vaccinării, fie că vorbim de soluționarea disputei din cazul barajului de pe Nil construit de Etiopia.

 
Mai nou, Egiptul trimite ajutoare în Sudanul de Sud și Yemen: evident, concurența la hegemonie în cadrul statelor musulmane sunite continuă. Viziunea actualului lider este una de lungă durată, ca și al său New Cairo, un proiect ce nu are încă echivalent în Turcia lui Erdoğan. Criza blocării canalului Suez la final de martie și pierderile rezultate au dat un pic de furcă autorităților, problema fiind și inutilitatea canalului paralel (nordic) construit în 2014 de către El Sisi cu miliarde...

Viața cotidiană din Egipt arată însă altfel decât în telejurnalele ce îl evocă pe El Sisi drept un exemplu de diplomație în regiune și un urmaș al faraonilor. Plaga sărăciei a fost accentuată de criza covid, iar ultimele inițiative guvernamentale au țelul de a părea benefice nu doar pentru imaginea liderului, dar și pentru eventuala relansare a turismului.

În data de 3 aprilie s-a organizat „Parada aurită a Faraonului" cu ocazia transportarii a 22 mumii faraonice (printre care și 4 faraoane) spre noul Muzeu Egiptean... Bine ar fi dacă și în ziua de azi femeile s-ar bucura de cel puțin un 0,001% din prerogativele pe care le avea Hatschepsut, prima faraoană.

Guvernul se laudă cu diverse programe pentru susținerea femeilor, conform trendului de „empowerment” care, cel puțin la nivel de propagandă guvernamentală, a ajuns și în zona Magrebului. Ziarele controlate de guvern laudă oferta de cursuri (de reprofilare) pentru femeile care doresc să intre pe piața de muncă și numirea în premieră a unor judecătoare (!!) în Consiliul de Stat și Procuratură (inițiativa liderului cu ocazia Zilei de 8 martie), însă aceasta este doar o fațadă ce are prea puțin de-a face cu realitatea…

Recent, s-a aprobat o lege conform căreia este nevoie de consimțământul unui tutore de sex masculin pentru ca o femeie să se poată căsători, să poată înregistra nașterea unui copil sau călători în străinătate. Legea le acordă prioritate bărbaților în obținerea custodiei copiilor și le permite interzicerea călătoriei copiilor alături de mamă.

Cât despre căsătorie, tutorele de sex masculin este cel ce poate semna contractul de căsătorie, și nu femeia în cauză, el fiind tot cel ce are dreptul de a anula căsătoria într-un interval de 12 luni. Legea nu permite înregistrarea unui copil în afara unei căsătorii, așadar, în cazul unui viol, e necesară obținerea unei condamnări pentru a putea nota numele tatălui pe certificat. Căci o astfel de omisiune înseamnă o viață întreagă de probleme birocratice...

Activistele pentru Drepturile Femeilor au condamnat aspru legea, care reprezintă un regres de cel puțin 200 de ani… ele au apelat la social media în cadrul unei campanii numite #Guardianshipismyright, încurajând femeile să vorbească despre actele de discriminare și de hărțuire sexuală la care au fost supuse, însă care sunt văzute ca fiind vina lor... Toate acestea într-o țară în care 87% dintre femeile între 15 și 59 de ani știu din proprie experiență ce este „tradiționala” mutilare genitală.

Proiectul de lege nu a fost încă ratificat de către parlament și nici prezentat vreunui grup civic pentru feedback - trist a fost momentul în care am trecut pe lângă Consiliul pentru Drepturile Femeilor din Alexandria...

Dar ce se poate aștepta într-un stat sufocat de represiune politică dictatorială, controlat economic de armată, hrănit cu miturile trecutului și cu iluziile unui viitor improbabil?!…  

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cutremur în România, în ziua alegerilor prezidențiale
24/11/2024 08:42

Un cutremur de 4 grade s-a produs, duminică dimineata, chiar in ziua alegerilor prezidentiale. Seismul a avut loc in zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute. In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07 ...

De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
24/11/2024 00:08

Racheta rusească Oresnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei si Occidentului. Potrivit sursei citate, opinia este exprimată ...

Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
24/11/2024 00:06

Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei in 2022 se intorc la casele lor din Donbas sub ocupatia rusă, deoarece nu pot tine pasul cu costul vietii pe teritoriul controlat de Ucraina. 130.000 de ucraineni s- ...

Noua metodă prin care Vladimir Putin vrea să îngroașe rândurile armatei ruse pe frontul din Ucraina. A semnat decretul
24/11/2024 00:02

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe ...

CFR: Trenurile circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi şi a temperaturilor scăzute / Trei trenuri staţionează în gări
23/11/2024 14:45

 CFR SA anunţă că sambătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact ...

GAFĂ DE PROPORȚII a echipei de campanie a lui Geoană: Au transmis presei un mesaj de susținere care era pentru un suporter Farul Constanța
23/11/2024 11:52

Gafă de proportii a echipei de campanie a candidatului independent la prezidentiale Mircea Geoană: vineri seara a transmis un mesaj de sustinere pentru acesta din partea galeriei echipei de fotbal Farul Const ...

Cum se folosesc fermele de troli și boți pentru influențarea alegerilor din România
23/11/2024 11:22

Fermele de troli si boti au devenit arme digitale puternice in campaniile electorale din Romania. Aceste retele creează un flux constant de dezinformare si manipulare pe retelele sociale, influentand perceptia ...

Meteorologii ANM au emis mai multe coduri de vreme severă în jumătate de țară
23/11/2024 11:09

  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de vreme severă, valabilă in 23 de judeţe, pe parcursul zilei de sambătă. UPDATE 23 noiembrie, ora 10.15:& ...

Rusia: Baza NATO din Polonia este o țintă PRIORITARĂ. Polonia: Membrii UE să CONTRIBUIE mai mult la investițiile în apărare pe granița estică
23/11/2024 08:29

In timp ce Rusia amenintă că noua bază antirachetă a SUA din Redzikowo, Polonia, „este o tintă prioritară pentru o potentială neutralizare”, premierul polonez avertizează cu privire la „amenintare ...

Întâlnire crucială la Mar-a-Lago: Șeful NATO, în dialog cu Donald Trump
23/11/2024 08:27

Seful NATO, Mark Rutte, il vizitează pe presedintele ales al SUA, Donald Trump, la resedinta sa din Florida, a relatat vineri ziarul olandez De Telegraaf, citand surse. Rutte a zburat cu un avion guvernamenta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei