Ce n-o să găsești niciodată în pliantele de vacanță despre Egipt: realitatea din spatele poveștii pentru turiști

Dimensiune font:

| 06-04-2021 09:12


Au trecut 10 ani de la Primăvara Arabă, care a început în Tunisia, când un om aflat în pragul disperării și-a dat foc...

În Libia și în Siria, protestele s-au transformat în războaie civile în lunile următoare.

Egiptul nu a avut însă aceeași soartă. Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere, locul fiindu-i luat de reprezentantul Frăției Musulmane, Morsi, și el înlăturat de la putere de către armată în 2013. Actualul șef de stat Fatah el-Sisi este deja recunoscut în lumea arabă ca o forță, drept care a și fost văzut de Erdoğan drept rival până la o timidă reluare a relațiilor diplomatice propusă de către guvernul turc la 12 martie.

Președintele turc, declarat susținător al lui Morsi, îl numise pe El-Sisi „tiran” și „lider ilegitim", atingând un punct extrem de sensibil, și anume legitimitatea, o mai veche obsesie a egiptenilor încă din vremea faraonilor.

Furia Egiptului s-a concretizat atunci prin intenția guvernului de la Cairo de a recunoaște genocidul contra armenilor, iar mai apoi, în 2016, prin oferta de azil politic făcută lui Fethullah Gülen.

Dar toate acestea par să aparțină deja trecutului. Ca parte a politicii din ce în ce mai agresive a Turciei de a cuceri Africa, Ankara încearcă o remediere a conflictelor deja istorice, revelate și în cazul războiului din Libia, în care cele două state s-au aflat iarăși pe fronturi opuse, Turcia susținând guvernul recunoscut la nivel internațional, iar Egiptul, pe generalul „rebel” Haftar.

Administrația de la Cairo nu e însă cunoscută pentru disponibilitatea de a face compromisuri, fiind conștientă de rolul pe care îl deține în rândul statelor MENA.

Egiptul este cea de-a treia economie din Africa, iar în ciuda pandemiei, a reușit să se mențină pe linia de plutire. Numeroase companii start-up au fost înființate în ultimul an, deși turismul, o importantă sursă de venit, s-a cam aflat în standby. În sectorul privat, alternativele de transport ca Uber, Swvl sau Careem au înregistrat succese surprinzătoare, alături de serviciile de livrare la domiciliu.

Fatah el-Sisi se bucură de o anumită popularitate, în ciuda nemulțumirii generale demonstrate încă din septembrie 2019, la protestele din Piața Tahrir din Cairo și din principalele orașe, stârnite de un fost „partener” al clasei politice, însă înăbușite în fașă... De la balconul hotelului meu din strada Talaat Harb am urmărit atunci grupurile ce se îndreptau spre Piața Tahrir, care făceau imediat cale întoarsă, îngrozite și urmărite de forțele de ordine, ce îi înghesuiau în dube pe cei care nu reușeau să scape destul de repede.

Poliția are în continuare o reputație de temut - la propriu: mi s-a spus că doar pentru turiști nu este periculoasă... cât despre localnici, ea este o forță omniprezentă: de la mașinile blindate din fața băncilor, la mini-tancurile din diversele puncte cheie ale orașelor; ca să nu mai vorbesc de punctele de control de pe drumurile naționale.

Într-adevăr, Egiptul este o forță și la nivel regional, una ce se dorește mediator între statele arabe: fie că vorbim de întrevederea din 11 martie cu reprezentanții Franței, Germaniei și Iordaniei pentru găsirea unei soluții în criza Israel-Palestina, în special pe fondul vaccinării, fie că vorbim de soluționarea disputei din cazul barajului de pe Nil construit de Etiopia.

 
Mai nou, Egiptul trimite ajutoare în Sudanul de Sud și Yemen: evident, concurența la hegemonie în cadrul statelor musulmane sunite continuă. Viziunea actualului lider este una de lungă durată, ca și al său New Cairo, un proiect ce nu are încă echivalent în Turcia lui Erdoğan. Criza blocării canalului Suez la final de martie și pierderile rezultate au dat un pic de furcă autorităților, problema fiind și inutilitatea canalului paralel (nordic) construit în 2014 de către El Sisi cu miliarde...

Viața cotidiană din Egipt arată însă altfel decât în telejurnalele ce îl evocă pe El Sisi drept un exemplu de diplomație în regiune și un urmaș al faraonilor. Plaga sărăciei a fost accentuată de criza covid, iar ultimele inițiative guvernamentale au țelul de a părea benefice nu doar pentru imaginea liderului, dar și pentru eventuala relansare a turismului.

În data de 3 aprilie s-a organizat „Parada aurită a Faraonului" cu ocazia transportarii a 22 mumii faraonice (printre care și 4 faraoane) spre noul Muzeu Egiptean... Bine ar fi dacă și în ziua de azi femeile s-ar bucura de cel puțin un 0,001% din prerogativele pe care le avea Hatschepsut, prima faraoană.

Guvernul se laudă cu diverse programe pentru susținerea femeilor, conform trendului de „empowerment” care, cel puțin la nivel de propagandă guvernamentală, a ajuns și în zona Magrebului. Ziarele controlate de guvern laudă oferta de cursuri (de reprofilare) pentru femeile care doresc să intre pe piața de muncă și numirea în premieră a unor judecătoare (!!) în Consiliul de Stat și Procuratură (inițiativa liderului cu ocazia Zilei de 8 martie), însă aceasta este doar o fațadă ce are prea puțin de-a face cu realitatea…

Recent, s-a aprobat o lege conform căreia este nevoie de consimțământul unui tutore de sex masculin pentru ca o femeie să se poată căsători, să poată înregistra nașterea unui copil sau călători în străinătate. Legea le acordă prioritate bărbaților în obținerea custodiei copiilor și le permite interzicerea călătoriei copiilor alături de mamă.

Cât despre căsătorie, tutorele de sex masculin este cel ce poate semna contractul de căsătorie, și nu femeia în cauză, el fiind tot cel ce are dreptul de a anula căsătoria într-un interval de 12 luni. Legea nu permite înregistrarea unui copil în afara unei căsătorii, așadar, în cazul unui viol, e necesară obținerea unei condamnări pentru a putea nota numele tatălui pe certificat. Căci o astfel de omisiune înseamnă o viață întreagă de probleme birocratice...

Activistele pentru Drepturile Femeilor au condamnat aspru legea, care reprezintă un regres de cel puțin 200 de ani… ele au apelat la social media în cadrul unei campanii numite #Guardianshipismyright, încurajând femeile să vorbească despre actele de discriminare și de hărțuire sexuală la care au fost supuse, însă care sunt văzute ca fiind vina lor... Toate acestea într-o țară în care 87% dintre femeile între 15 și 59 de ani știu din proprie experiență ce este „tradiționala” mutilare genitală.

Proiectul de lege nu a fost încă ratificat de către parlament și nici prezentat vreunui grup civic pentru feedback - trist a fost momentul în care am trecut pe lângă Consiliul pentru Drepturile Femeilor din Alexandria...

Dar ce se poate aștepta într-un stat sufocat de represiune politică dictatorială, controlat economic de armată, hrănit cu miturile trecutului și cu iluziile unui viitor improbabil?!…  

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Trump ia în calcul să participe în Turcia la negocierile dintre Rusia și Ucraina, de joi: „Trebuie să ducem asta la capăt”
12/05/2025 21:31

 Presedintele american Donald Trump a declarat luni, 12 mai, că ia in calcul să participe la discutiile dintre Rusia si Ucraina, programate joi in Turcia, notează Reuters. Liderul de la Casa Albă ...

Grecia declanșează revoluția transportului în weekend. Taxiuri subvenționate
12/05/2025 20:16

Într-o incercare ambitioasă de a reduce numărul tot mai mare de accidente rutiere cauzate de conducerea sub influenta alcoolului, Ministerul Transporturilor din Grecia pregăteste o initiativă fără p ...

Primul oraș din România care interzice total fumatul în spațiile publice deschise
12/05/2025 16:49

 Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat luni hotărarea privind interzicerea fumatului, inclusiv a tigărilor electronice, in statiile de transport public in comun, in parcurile si bazele sportive. ...

Kremlinul spune că propunerea lui Vladimir Putin pentru discuții directe cu Kievul pentru rezolvarea războiului are sprijin internațional
12/05/2025 16:24

 Abordarea presedintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina o modalitate de incheiere a războiului a primit sprijin si intelegere din partea liderilor multor tări, a declarat luni purtătorul de ...

Când scăpăm de frig? Meteorologii au făcut anunțul
12/05/2025 14:49

 În prima săptămană a intervalului de prognoză, valorile termice vor avea alternante de la o zi la alta si se vor situa cu mult sub mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, se vor inre ...

Ce riscă românii care își stropesc pomii fără să anunțe primăria! Se schimbă regulile pentru cei care au livadă
12/05/2025 10:53

Pentru cetătenii care locuiesc la curte si obisnuiesc să stropească pomii sau să aplice tratamente fitosanitare, legea impune o conditie esentială. Folosirea controlată a pesticidelor si protejarea albine ...

Motivele pentru care românii beau tot mai puţin vin. Producătorii încearcă să se adapteze:
12/05/2025 07:04

Romanii se infruptă tot mai puţin din băutura lui Bachus. Anul trecut, consumul de vinuri in ţara noastră a scăzut cu 11%. Vremea capricioasă şi seceta au scăzut şi producţia, cu 20%. Viticultorii au ...

Locul din România unde bujorii sălbatici colorează natura în roșu aprins. Cine îi culege riscă o amendă de 10.000 de lei
12/05/2025 07:02

Spectacol de culoare, zilele acestea, intr-o rezervaţie de bujori sălbatici din Dolj. Poienile din zonă sunt pictate cu mii de flori de un roşu sangeriu aparte. Sute de oameni vin să admire tabloul naturii ...

HARTA=Prognoza meteo: vreme deosebit de rece în România, în următoarele zile.
11/05/2025 17:06

 Vremea se mentine deosebit de rece pentru această perioadă in următoarele zile, in aproape toată tara, cu ploi si vant, lapovită si ninsoare in zona montană, in timp ce temperaturile minime vor cobo ...

Donald Trump solicită 20.000 de noi ofiţeri pentru a ajuta la expulzări
11/05/2025 13:50

 Donald Trump a ordonat Departamentului de Securitate Internă să adauge cel puţin 20 000 de ofiţeri pentru a pune in aplicare politicile sale de expulzare, relatează BBC.  Directiva a fost emis� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei