România ar fi doborât drone rusești cu sistemul Gepard: Ce știe să facă acest autotun aerian
Dimensiune font:
Conform publicației Visegrad 24, specializată în problemele de răzoi, România ar fi doborât dronele rusești care au pătruns sau se apropiau periculos de mult de teritoriul țării noastre.
România ar fi utilizat sistemul Gepard pentru a doborî aceste drone ”rătăcite” ale Rusiei.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a confirmat, miercuri , că o parte din dronele lansate de Federaţia Rusă în noaptea de marţi spre miercuri către portul ucrainean Ismail, aflat la Dunăre, au căzut pe teritoriul ţării noastre.
"Menţionăm că, în ceea ce priveşte investigaţiile începute ieri, 24 iulie, de către specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, judeţul Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2 (Shahed). Cercetările vor continua şi astăzi (n.r. ieri), pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură".
Gepard (germană Ghepard) este un sistem antiaerian autopropulsat blindat, autonom, care poate acţiona în orice condiţii meteorologice, construit pe şasiul tancului Leopard 1. Proiectat la mijlocul anilor 1960 şi folosit începând cu anii 1970, sistemul a fost îmbunătăţit de câteva ori cu sisteme electronice de ultimă generaţie. Gepard a fost principalul sistem mobil de apărare antiaeriană al forţelor terestre germane, olandeze şi belgiene. Germania va înlocui autotunurile antiaeriene Gepard cu sistemul SysFla, începând cu anul 2010.
Vehiculul are la bază şasiul tancului Leopard 1, pe care este montată o turelă supradimensionată. Turela conţine armamentul, care constă în două tunuri automate de calibrul 35 mm Oerlikon KDA, şi cele două antene radar, unul de cercetare şi unul de urmărire. Telemetrul laser se află în partea din faţă a turelei, între cele două tunuri. Fiecare tun are o cadenţă de 550 de lovituri pe minut. Tunurile au o lungime de 3.15 metri, cu o viteză iniţială a proiectilului de 1,440 metri pe secundă (utilizând proiectilele FAPDS, lovitură subcalibru perforantă frangibilă cu sabot detaşabil) şi o bătaie eficace de 5500 de metri. Tunurile automate KDA pot folosi două tipuri de muniţie diferite, autotunul antiaerian fiind echipat de obicei cu 640 de proiectile antiaeriene şi 40 de proiectile pentru ţintele terestre. Trecerea de la un tip de muniţie la altul este automată. Turela este acţionată electric de către un generator de 40 kW. Pentru formarea tensiunii de alimentare, Gepard este dotat cu un motor auxiliar diesel de 90 cp Mercedes-Benz OM 314 de 3.8 litri şi patru cilindri.
Vehiculul dispune de un sistem de navigaţie propriu şi două telescoape panoramice. Radarul de cercetare are o rază de acţiune de 15 kilometri şi poate funcţiona din mişcare, datele fiind actualizate în fiecare secundă. Recunoaşterea amicului/inamicului este automată. Radarul de urmărire transmite automat datele referitoare la ţintă sistemului de conducere a focului. Acesta, având la bază un calculator analogic, orientează automat armamentul din dotare spre ţintă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau