Sprijinul pentru Ucraina „până la victorie” scade drastic în Europa de Vest, arată un sondaj

Dimensiune font:

| 26-12-2024 22:56

Un sondaj a arătat că o soluție negociată pentru încheierea războiului cu Rusia este opțiunea preferată de patru din șapte țări vest europene.

Disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut drastic în Europa de Vest, într-un moment critic pentru țară, sugerează un sondaj, pe măsură ce întoarcerea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă ridică întrebări cu privire la viitorul asistenței militare a SUA pentru Kiev.

Un sondaj realizat în decembrie de YouGov în Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia, Danemarca și Marea Britanie a arătat că dorința publicului de a sprijini Ucraina până la victorie – chiar dacă aceasta ar fi însemnat prelungirea războiului – a scăzut în toate cele șapte țări în ultimul an.

Sprijinul pentru o rezolvare alternativă a conflictului a crescut în fiecare țară

Sprijinul pentru o rezolvare alternativă a conflictului – un sfârșit negociat al luptei, chiar dacă aceasta ar lăsa Rusia în controlul unor părți din Ucraina – a crescut în fiecare țară, iar această opțiune a fost preferată în patru dintre ele, conform sondajului.

A existat nemulțumire față de ideea unei soluții impuse care ar implica cedarea de teritorii Ucrainei către Rusia, dar și o convingere răspândită că noul președinte al SUA va abandona Ucraina după învestitura sa din 20 ianuarie.

Trump s-a lăudat, fără a oferi detalii, că poate încheia războiul „în 24 de ore”, iar trimisul său pentru Ucraina, Keith Kellogg, urmează să călătorească în capitalele europene la începutul lunii ianuarie. Analiștii au exprimat îndoieli că președintele rus, Vladimir Putin, va intra în negocieri pe condiții care să fie acceptabile pentru Kiev.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat victoria lui Trump, în mijlocul exasperării față de strategia de „gestionare a escaladării” a administrației Biden în retragere.

Datele apar la aproape trei ani după invazia pe scară largă a lui Putin și într-un moment critic pentru Ucraina. Anul acesta, Rusia a avansat cu cea mai rapidă viteză de la primăvara anului 2022, când coloanele sale au făcut o încercare nereușită de a cuceri Kievul.

Trupele ruse au cucerit mai multe orașe și localități din regiunea Donbas din est, iar forțele armate ale Ucrainei se luptă să apere așezările urbane în fața lipsei de trupe pe linia frontului și a superiorității militare continue a Rusiei.

Kievul recunoaște că tacticile Kremlinului au fost eficiente, inclusiv utilizarea aviației pentru a viza pozițiile de apărare cu bombe zburătoare, urmate de bombardamente de artilerie și grupuri mici de infanterie. Rusia a fost, de asemenea, abilă în a identifica brigăzile ucrainene mai slabe.

Datele și cifrele sondajului - pace, susținerea Ucrainei, război, venirea lui Trump, ambițiile lui Putin

Sondajul a arătat că dorința de a sprijini Ucraina până când va înfrunta Rusia a rămas ridicată în Suedia (50%) și Danemarca (40%), cu Marea Britanie la 36%, dar aceste procente au scăzut cu până la 14 puncte față de datele din ianuarie, când erau 57%, 51% și, respectiv, 50%.

În aceeași perioadă, procentele celor care preferau o pace negociată au crescut la 55% față de 45% în Italia, 46% (38%) în Spania, 43% (35%) în Franța și 45% (38%) în Germania, înregistrându-se scăderi corespunzătoare ale disponibilității de a sprijini Ucraina până la victorie.

Nu era clar dacă schimbarea reflectă un interes în scădere sau o oboseală crescândă. În Franța, Germania și Suedia, proporțiile celor care își doresc victoria Ucrainei – și care contează pe acest lucru – au rămas stabile din începutul anului 2023, deși au scăzut în alte părți.

La mai puțin de o lună de la revenirea lui Trump, majoritățile din aproape toate țările, cu excepția uneia, considerau că este probabil ca președintele ales al SUA să oprească sprijinul pentru Ucraina: 62% dintre germani, 60% dintre spanioli, 56% dintre britanici, 52% dintre francezi și 48% dintre italieni.

Ei erau mai puțin siguri dacă Trump va retrage Statele Unite din alianța de apărare NATO, cu danezii, germanii, italienii, spaniolii și suedezii fiind mai înclinați să creadă că acest lucru nu se va întâmpla, în timp ce britanicii și francezii erau împărțiți în mod egal.

Oamenii erau, de asemenea, împărțiți în privința modului în care ar reacționa la o soluție de pace ce ar lăsa Rusia să controleze cel puțin câteva părți din Ucraina pe care le-a anexat ilegal de la invazia din februarie 2022, așa cum se presupune că ar putea plănui Trump.

Majoritățile din Suedia (57%), Danemarca (53%) și Marea Britanie (51%), și o minoritate semnificativă (43%) din Spania, au spus că s-ar simți foarte sau destul de negativ față de un astfel de acord, comparativ cu doar 37% în Franța și 31% în Germania și Italia.

Nu este clar cum ar putea fi realizat un acord privind Ucraina. Săptămâna trecută, Putin și-a reafirmat obiectivele maximaliste, inclusiv controlul Rusiei asupra Crimeei și a patru regiuni „anexate” ale Ucrainei, plus demilitarizarea Ucrainei și un drept de veto asupra aderării acesteia la NATO.

Zelenski refuză să cedeze teritorii ocupate Rusiei. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a criticat discuțiile din Occident despre un proces de pace ca fiind prematur, spunând că Ucraina ar trebui să primească ceea ce are nevoie pentru a opri câștigul lui Putin.

Sondajul a arătat că majoritatea europenilor din vest considerau că aliații Ucrainei nu au făcut suficient, atât în ceea ce privește sancțiunile economice împotriva Moscovei, cât și în privința asistenței militare și altor ajutoare pentru Kiev, pentru a preveni ca Rusia să câștige războiul.

Aproximativ 66% dintre danezi, 63% dintre suedezi și spanioli, 59% dintre britanici, 53% dintre germani și italieni și 52% dintre francezi au spus că ajutorul total acordat Ucrainei nu a fost suficient.

Minorități variind de la 29% în Suedia, până la 21% în Marea Britanie și Germania, 14% în Franța și doar 11% în Italia, considerau că guvernul lor ar trebui să crească ajutorul pentru Ucraina, cu proporții mai mari în fiecare țară spunând că ajutorul ar trebui fie menținut, fie redus.

În ceea ce privește măsurile specifice, cum ar fi creșterea sancțiunilor, trimiterea mai multor arme, trimiterea mai multor trupe pentru a sprijini statele membre NATO din estul Europei sau coordonarea loviturilor aeriene împotriva țintelor rusești din Ucraina, sprijinul a fost stabil sau mai scăzut decât înainte.

Întrebați care va fi situația peste un an, puțini europeni din vest considerau că Rusia sau Ucraina vor câștiga, majoritatea crezând că cele două țări vor continua să se lupte sau va fi negociată o pace.

Un acord a fost considerat mai probabil de către cei din Danemarca (47%), Germania (40%), Marea Britanie și Franța (38%) și Italia (36%), în timp ce continuarea luptei a fost văzută ca scenariul mai probabil de către cei din Spania (36%) și Suedia (35%)

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Trump ia în calcul să participe în Turcia la negocierile dintre Rusia și Ucraina, de joi: „Trebuie să ducem asta la capăt”
12/05/2025 21:31

 Presedintele american Donald Trump a declarat luni, 12 mai, că ia in calcul să participe la discutiile dintre Rusia si Ucraina, programate joi in Turcia, notează Reuters. Liderul de la Casa Albă ...

Grecia declanșează revoluția transportului în weekend. Taxiuri subvenționate
12/05/2025 20:16

Într-o incercare ambitioasă de a reduce numărul tot mai mare de accidente rutiere cauzate de conducerea sub influenta alcoolului, Ministerul Transporturilor din Grecia pregăteste o initiativă fără p ...

Primul oraș din România care interzice total fumatul în spațiile publice deschise
12/05/2025 16:49

 Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat luni hotărarea privind interzicerea fumatului, inclusiv a tigărilor electronice, in statiile de transport public in comun, in parcurile si bazele sportive. ...

Kremlinul spune că propunerea lui Vladimir Putin pentru discuții directe cu Kievul pentru rezolvarea războiului are sprijin internațional
12/05/2025 16:24

 Abordarea presedintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina o modalitate de incheiere a războiului a primit sprijin si intelegere din partea liderilor multor tări, a declarat luni purtătorul de ...

Când scăpăm de frig? Meteorologii au făcut anunțul
12/05/2025 14:49

 În prima săptămană a intervalului de prognoză, valorile termice vor avea alternante de la o zi la alta si se vor situa cu mult sub mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, se vor inre ...

Ce riscă românii care își stropesc pomii fără să anunțe primăria! Se schimbă regulile pentru cei care au livadă
12/05/2025 10:53

Pentru cetătenii care locuiesc la curte si obisnuiesc să stropească pomii sau să aplice tratamente fitosanitare, legea impune o conditie esentială. Folosirea controlată a pesticidelor si protejarea albine ...

Motivele pentru care românii beau tot mai puţin vin. Producătorii încearcă să se adapteze:
12/05/2025 07:04

Romanii se infruptă tot mai puţin din băutura lui Bachus. Anul trecut, consumul de vinuri in ţara noastră a scăzut cu 11%. Vremea capricioasă şi seceta au scăzut şi producţia, cu 20%. Viticultorii au ...

Locul din România unde bujorii sălbatici colorează natura în roșu aprins. Cine îi culege riscă o amendă de 10.000 de lei
12/05/2025 07:02

Spectacol de culoare, zilele acestea, intr-o rezervaţie de bujori sălbatici din Dolj. Poienile din zonă sunt pictate cu mii de flori de un roşu sangeriu aparte. Sute de oameni vin să admire tabloul naturii ...

HARTA=Prognoza meteo: vreme deosebit de rece în România, în următoarele zile.
11/05/2025 17:06

 Vremea se mentine deosebit de rece pentru această perioadă in următoarele zile, in aproape toată tara, cu ploi si vant, lapovită si ninsoare in zona montană, in timp ce temperaturile minime vor cobo ...

Donald Trump solicită 20.000 de noi ofiţeri pentru a ajuta la expulzări
11/05/2025 13:50

 Donald Trump a ordonat Departamentului de Securitate Internă să adauge cel puţin 20 000 de ofiţeri pentru a pune in aplicare politicile sale de expulzare, relatează BBC.  Directiva a fost emis� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei