Suedia isi mentine strategia de combatere a coronavirusului, in ciuda criticilor si a mortalitatii ridicate

Dimensiune font:

| 26-05-2020 20:25

Guvernul suedez si-a reafirmat marti sustinerea fata de strategia sa mai blanda de combatere a pandemiei COVID-19, desi inregistreaza o mortalitate mult peste cea a vecinilor sai nordici si in ultimele zile s-au intensificat criticile fata de aceasta abordare, relateaza marti agentia EFE.

"Aceasta este o viziune pe termen lung. A spune ca totul continua in Suedia ca si cand nimic nu s-ar intampla este un mit, nu am avut izolare, dar am avut in schimb multe restrictii", a argumentat la o conferinta de presa ministrul suedez de externe Ann Linde.

Nici celelalte tari nordice nu si-au izolat populatia, dar au inchis timp de o luna mare parte din viata publica, in timp ce Suedia a optat pentru recomandari menite sa protejeze grupurile de risc si a facut apel la responsabilitatea individuala, introducand unele restrictii progresiv.

Au fost astfel inchise universitatile, s-au interzis adunarile cu mai mult de 50 de persoane si au fost sistate, destul de tardiv insa, vizitele in caminele de batrani.

"In fond, avem aceeasi strategie ca ceilalti: incercam sa diminuam contagierea si numarul mortilor, sa nu fie saturat sistemul de sanatate si sa minimizam efectele asupra economiei si locurilor de munca", a mai spus sefa diplomatiei suedeze, care a vorbit despre "un maraton si nu un sprint" impotriva virusului.

Suedia are o rata a mortalitatii provocate de COVID-19 de 39,26 la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decat Danemarca si de opt, respectiv noua ori mai mare decat Finlanda si Norvegia.

Dar "nu este o idee buna sa comparam tari diferite", a sustinut Ann Linde, invocand faptul ca ar putea fi vorba despre faze diferite ale epidemiei si despre modalitatea de contabilizare a victimelor, spre deosebire de alte tari Suedia inregistrand si decesele din caminele de batrani, unde au survenit circa 70% din cele peste 4.000 de decese consemnate la nivelul intregii tari.

Potrivit unei investigatii efectuate de televiziunea publica SVT, mai mult de jumatate dintre reclamatiile trimise in martie si aprilie de aceste centre catre Serviciul de Inspectie al Sanatatii fac referire la insuficienta echipamentelor de protectie pentru personalul acestora.

Deficienta aprovizionarii cu astfel de materiale pare sa fie insa o problema extinsa a sistemului sanitar suedez, marti aflandu-se ca peste 300 de angajati ai Spitalului Universitar din Uppsala au fost testati pozitiv pentru noul coronavirus.

O alta ancheta, efectuata in randul responsabililor caminelor de batrani din regiunile Stockholm si Sormland, semnaleaza personalul asimptomatic drept principala cauza a patrunderii coronavirusului in aceste centre, existand si cazuri in care au venit la serviciu angajati ai acestor centre ce prezentau simptome de COVID-19.

Interdictia tardiva a vizitelor, decisa abia pe 1 aprilie, este de asemenea o cauza a patrunderii virusului in caminele de batrani.

Criticile la adresa guvernului si Agentiei de Sanatate Publica s-au intensificat in ultimele saptamani, dupa ce la sfarsitul lunii aprilie un grup de circa 20 de cercetatori au publicat in Dagens Nyheter, principalul cotidian suedez, un articol in care cer schimbarea strategiei.

"Aceasta este principala slabiciune a strategiei suedeze: ne-am transformat intr-un fenomen mondial, tara despre care vorbesc toti. Sa dam inapoi si sa ne reconsideram decizia ar putea sa para o recunoastere a greselilor noastre in fata lumii intregi", se mentiona cu cateva zile in urma intr-un editorial din acest cotidian.

Multe dintre criticile fata de abordarea suedeza semnaleaza urmarirea dobandirii asa-numitei imunitati de turma, desi oficial autoritatile suedeze au negat mereu ca ar urmari acest lucru, admitand ca aceasta imunitate ar fi doar un efect al strategiei lor, nu un obiectiv in sine.

O estimare initiala a Agentiei de Sanatate Publica sustinea ca pana la jumatatea lunii iunie 40% din populatia capitalei Stockholm ar dobandi imunitate fata de noul coronavirus. Insa primele rezultate ale unui studiu efectuat de aceeasi agentie publicate cu cateva zile in urma releva ca numai aproximativ 7,3% dintre locuitorii acestui oras au dezvoltat anticorpi.

O alta critica face referire la testarea redusa. Cele circa 34.000 de cazuri pozitive confirmate in aceasta tara cu 10 milioane de locuitori au fost descoperite in urma efectuarii a circa 210.000 de teste.

Autoritatile suedeze afirma ca si-au fixat ca obiectiv cresterea numarului testelor pana la circa 100.000 pe saptamana, dar datele ultimei saptamani indica mai putin de 29.000 de teste, cu circa 4.000 mai putine fata de saptamana anterioara. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Mai sunt doar două săptămâni pentru depunerea declarației unice. Cine trebuie să plătească la sănătate și pensii?
09/05/2025 17:07

Persoanele care au obtinut anul trecut venituri in afara salariului – din chirii, dobanzi, activităti independente, agricultură sau drepturi de autor – trebuie să depună la ANAF Declaratia Unic� ...

Ce a cerut Rusia la negocierile cu SUA privind Ucraina. Dezvăluirile făcute de vicepreședintele american JD Vance
09/05/2025 14:42

 Vicepresedintele american JD Vance a declarat că Rusia a cerut teritorii pe care nu le-a cucerit incă in Ucraina. Cererea a fost formulată in cadrul negocierilor mediate de SUA pentru incheierea războ ...

Opt spații comerciale din centrul Iașului și aproape 200 de locuri de parcare, scoase la licitație
09/05/2025 12:10

 Primăria Iasi scoate la licitatie de inchiriere aproape 200 locuri de parcare si opt spatii comerciale din zona centrală. Procedurile vor fi organizate pe parcursul lunii mai si iunie.  Î ...

Temperaturi scăzute la sfârșit de primăvară. Prognoza meteo pe următoarele săptămâni
09/05/2025 10:47

 Temperaturile vor fi mai mai coborate decat cele specifice pană aproape de sfarsitul lunii mai, anunţă vineri, 9 mai, meteorologii, precizand că apoi vremea se va incălzi, astfel că in prima decadă ...

Americanii au început să închirieze găini, ca să nu mai cumpere ouă scumpe din magazine. Cât plătesc pe lună
09/05/2025 06:02

Speriati de scumpirea masivă a ouălor si de restrictiile impuse in supermarketuri, tot mai multi americani aleg o solutie inedită: inchirierea de găini. Yong-mi Kim, profesoară universitară din California ...

Donald Trump pregătește Republica Moldova pentru a deporta aici un milion de imgiranții ilegali din SUA
08/05/2025 13:09

 Poliţia Republicii Moldova a beneficiat de un pachet de asistenţă tehnică, in valoare de 320.000 de dolari, din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii. Asistenţa, sub formă de echipamente tac ...

De ce sunt India și Pakistanul în pragul războiului și cât de periculoasă este situația?
07/05/2025 20:16

 Regiunea disputată Kashmir, de-a lungul Liniei de Control, este din nou epicentrul unei crize internationale. Un expert explică de ce sunt India si Pakistanul in pragul războiului si cat de periculoas� ...

România riscă pierderea a 44 de miliarde de euro din fonduri europene. Guvernul interimar întârzie reforma fiscală
07/05/2025 14:45

 Romania trebuie să trimită pană in iunie, cel tarziu la inceputul lunii iulie, cererea de plată numărul 4 din Planul National de Redresare si Rezilientă (PNRR), care include reforma fiscală, una di ...

Cel mai mare faliment în lanț zguduie Europa: România riscă să fie luată de tsunamiul economic ce lovește continentul
07/05/2025 11:35

 Austria este in pragul unei crize economice istorice: colapsul imperiului Signa zguduie Europa si scoate la iveală haosul din sistemul juridic si financiar. Austria traversează una dintre cel ...

Ideologul lui Vladimir Putin, în extaz după victoria lui George Simion: Pentru noi este o oportunitate. Ne întărește pozițiile
07/05/2025 05:24

Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, jubilează după succesul lui George Simion in urma primului tur al alegerilor prezidentiale din Romania. Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, sustine ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei