Trump îl critică pe Zelenski pentru că „aduce prejudicii negocierilor de pace”. „Dacă vrea Crimeea, de ce nu a luptat pentru ea acum 11 ani?“

Dimensiune font:

| 24-04-2025 05:22

Donald Trump l-a acuzat pe Volodimir Zelenski că „blochează negocierile de pace” cu Rusia și a subliniat că „ nu are nicio carte de jucat”. Președintele SUA l-a criticat pe liderul de la Kiev pentru refuzul său de a ceda oficial Crimeea lui Putin.

”Declarațiile incendiare precum cele ale lui Zelenski sunt cele care fac atât de dificilă soluționarea acestui război”, a afirmat Trump într-o postare pe pe rețeaua sa socială, Truth Social, adăugând că suntem foarte aproape de o înțelegere.

Declarațiile fostului președinte american Donald Trump privind conflictul din Ucraina continuă să ridice semne de întrebare cu privire la viitorul angajamentului Statelor Unite în susținerea Kievului.

„Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască oficial Crimeea ca teritoriu rus, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu a luptat pentru ea acum unsprezece ani?”, a scris Trump, sugerând că peninsula ar fi fost „pierdută sub administrația Obama”, fără ca Ucraina să opună rezistență.

Trump a promis să pună capăt acestei „mizerii complete și totale” și și-a reiterat poziția conform căreia războiul dintre Rusia și Ucraina nu ar fi început niciodată dacă el ar fi fost la Casa Albă și nu Joe Biden.

Tonul mesajului pare să repete o linie retorică frecventă în discursul trumpist: evitarea unei implicări îndelungate în conflicte externe și punerea accentului pe „înțelegeri rapide”, chiar și în detrimentul principiilor de drept internațional. Potrivit fostului președinte, Kievul are de ales între „a obține pacea” sau „a continua un război de încă trei ani, doar pentru a pierde întreaga țară”.

Declarația vine într-un context în care vocile din administrația Trump par să transmită mesaje contradictorii. Fostul consilier pentru securitate națională, John Bolton, a avertizat recent că amenințările cu retragerea SUA din procesul de negociere trebuie luate în serios și reflectă o frustrare crescândă față de lipsa de progrese. În opinia sa, orice „înghețare” a conflictului ar favoriza în mod clar Rusia.

Însă poziția nu este una monolitică în tabăra republicană. Dacă unii, precum vicepreședintele J.D. Vance, vorbesc despre o propunere clară de pace transmisă ambelor părți, alții – precum senatorul Marco Rubio – aleg să se distanțeze discret, semn că în spatele ușilor închise au loc negocieri sensibile. În mod deloc întâmplător, trimisul special al președintelui Trump, Steve Witkoff, se află în aceste zile la Moscova pentru discuții cu oficiali ruși.

Ucrainenii, dezamăgiți

Retorica tot mai ambiguă a Washingtonului a generat deja o schimbare semnificativă în percepția publică din Ucraina. Dacă în decembrie 2024 majoritatea ucrainenilor vedeau în revenirea lui Trump la Casa Albă un lucru pozitiv, datele din martie 2025 arată o inversare clară: 73% dintre respondenți consideră acum că această alegere este defavorabilă țării lor.

Sociologul Volodimir Paniotto, directorul general al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, avertizează că această tendință ar putea alimenta antiamericanismul într-un moment critic. „Ucraina are nevoie de prieteni în SUA. Alimentarea ostilităților publice față de administrația Trump ar putea afecta sprijinul postbelic pentru reconstrucție”, subliniază el.

Pace cu orice preț?

De altfel, ideea unei „noi păci” negociate pe baza realităților de pe teren – în fapt, o recunoaștere tacită a cuceririlor teritoriale rusești – începe să prindă contur în unele cercuri de decizie de la Washington. Mesajul transmis recent de secretarul de stat american Mark Rubio, potrivit căruia SUA s-ar putea retrage din procesul diplomatic dacă nu se înregistrează progrese rapide, a fost deja comunicat și aliaților din NATO.

Întrebarea care planează, însă, este dacă această presiune publică asupra Kievului – venită din partea unui aliat strategic – reflectă o încercare de relansare reală a păcii sau mai degrabă o repoziționare politică, dictată de calcule interne

Pentru Ucraina, mesajul președintelui american este unul cu dublu tăiș. Pe de o parte, el sugerează posibilitatea unei „păci rapide” – însă una cu costuri teritoriale considerabile. Pe de altă parte, el ar putea semnala o retragere a garanțiilor tradiționale de securitate oferite de Statele Unite.

Cât despre Crimeea, istoria va continua să fie disputată nu doar pe hartă, ci și în discursurile liderilor lumii. Iar în acest joc al declarațiilor și al intereselor, Ucraina se vede nevoită să aleagă între compromisuri dureroase și speranța – poate naivă – că principiile pot învinge realpolitika.

Viorica Marin adevarul.ro

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Ziua în care scutul antirachetă de la Deveselu a devenit funcțional. Ce spuneau politicienii și analiștii de la acea vreme despre eficiența lui
13/05/2025 06:08

Acum 9 ani, in comuna Deveselu, judetul Olt, era pus in functiune celebrul scut antirachetă, parte a complexului de apărare Aegis Ashore construit in colaborare cu Statele Unite. Această structură defensiv� ...

Trump consideră că UE este „mai îngrozitoare decât China”. „Ne tratează foarte necinstit”
13/05/2025 06:05

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că Uniunea Europeană este mai rea decat China, la cateva ore după ce Washingtonul şi Beijingul au convenit să reducă reciproc tarifele punitive respecti ...

Ilie Bolojan: România se confruntă cu un război hibrid
13/05/2025 06:00

Presedintele interimar al Romaniei, Ilie Bolojan Presedintele interimar, Ilie Bolojan, a afirmat in cadrul unui interviu acordat Radio Europa Liberă că Romania nu este atacată direct, dar este vizată de ac ...

Trump ia în calcul să participe în Turcia la negocierile dintre Rusia și Ucraina, de joi: „Trebuie să ducem asta la capăt”
12/05/2025 21:31

 Presedintele american Donald Trump a declarat luni, 12 mai, că ia in calcul să participe la discutiile dintre Rusia si Ucraina, programate joi in Turcia, notează Reuters. Liderul de la Casa Albă ...

Grecia declanșează revoluția transportului în weekend. Taxiuri subvenționate
12/05/2025 20:16

Într-o incercare ambitioasă de a reduce numărul tot mai mare de accidente rutiere cauzate de conducerea sub influenta alcoolului, Ministerul Transporturilor din Grecia pregăteste o initiativă fără p ...

Primul oraș din România care interzice total fumatul în spațiile publice deschise
12/05/2025 16:49

 Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat luni hotărarea privind interzicerea fumatului, inclusiv a tigărilor electronice, in statiile de transport public in comun, in parcurile si bazele sportive. ...

Kremlinul spune că propunerea lui Vladimir Putin pentru discuții directe cu Kievul pentru rezolvarea războiului are sprijin internațional
12/05/2025 16:24

 Abordarea presedintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina o modalitate de incheiere a războiului a primit sprijin si intelegere din partea liderilor multor tări, a declarat luni purtătorul de ...

Când scăpăm de frig? Meteorologii au făcut anunțul
12/05/2025 14:49

 În prima săptămană a intervalului de prognoză, valorile termice vor avea alternante de la o zi la alta si se vor situa cu mult sub mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, se vor inre ...

Ce riscă românii care își stropesc pomii fără să anunțe primăria! Se schimbă regulile pentru cei care au livadă
12/05/2025 10:53

Pentru cetătenii care locuiesc la curte si obisnuiesc să stropească pomii sau să aplice tratamente fitosanitare, legea impune o conditie esentială. Folosirea controlată a pesticidelor si protejarea albine ...

Motivele pentru care românii beau tot mai puţin vin. Producătorii încearcă să se adapteze:
12/05/2025 07:04

Romanii se infruptă tot mai puţin din băutura lui Bachus. Anul trecut, consumul de vinuri in ţara noastră a scăzut cu 11%. Vremea capricioasă şi seceta au scăzut şi producţia, cu 20%. Viticultorii au ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei