Victorie pentru românii amendați: Judecătorii au decis sesizarea CCR pentru sancțiunile primite în pandemie

ciocan  justitie

Dimensiune font:

| 16-01-2022 11:52

Maniera în care au fost stabilite și aplicate măsurile pandemice i-a determinat pe unii români să reacționeze, sub forma protestelor. Răspunzând acestor reacții sociale, autoritățile statului au stabilit unele condiții pentru desfășurarea acestora, invocând „apărarea sănătății publice” și aplicând numeroase amenzi, pentru nerespectarea lor. Numai că, instanța de judecată a admis cererea avocatului Radu Zidaru de sesizare a Curții Constituționale, cerere prin care acesta a denunțat caracterul totalitar și nedemocratic al acestora.


STIRIPESURSE.RO a vorbit cu avocatul Radu Zidaru pentru a încerca să afle ce înseamnă decizia de sesizare a CCR și ce ar urma.

Cristi Șelaru: Domnule avocat Radu Zidaru, au voie românii să protesteze pe timp de pandemie?

Radu Zidaru: Gândiți-vă că cetățenii care au protestat împotriva măsurilor implementate, ca, de exemplu, declararea deplasării și deplasarea între anumite ore, deși ele se poate dispune numai față de inculpați, a celor de segregare și umilire sau a celor ce se doresc a fi implementate, ca vaccinarea și certificarea obligatorie, deși cadrul legal nu permite, nu au făcut-o de dragul împotrivirii, ci au ales să protesteze pentru revenirea la starea de libertate. Protestatarii nu sunt năimiții cu găleți, făină și ulei, ci sunt românii cărora, efectiv, le-a ajuns cuțitul la os, plătind facturi, taxe și impozite. Și, ca răspuns la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune următoarele: câtă vreme televiziunile și platformele de știri cenzurează la cel mai înalt nivel opinia contrară a tot ce vizează pandemia, eficacitatea vaccinului și a campaniei naționale de vaccinarea, iar autoritățile statale limitează, în mod neconstituțional, protestele, românii au dreptul să protesteze.

Cristi Șelaru: Care sunt limitările care vizează desfășurarea protestelor și cum le apreciați dumneavoastră, în calitate de avocat?

Radu Zidaru: O primă limitare este prevăzută în Legea nr. 55/2020, Guvernul putând dispune, ca măsură pentru diminuarea impactului tipului de risc: „restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații [...] sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise”. Ulterior intrării în vigoare a legii, Guvernul a stabilit unele condiții concrete de aplicare a măsurii, ca aceea de organizare și desfășurare de mitinguri/demonstrații cu participarea a unui număr maxim de 100 de participanți. Stranie mi s-a părut condiția ca demonstranții să fie vaccinați, testați sau certificați, întocmai ca niște bunuri, procesate spre vânzare. Și, exceptându-o pe aceasta, cea de limitare a numărului de participanți ar putea fi justificată, dacă scopul pentru care a fost dedicată ar fi, cu adevărat, folositor. Însă, zelul manifestat în cenzurarea opiniei contrare a tot ceea ce este considerat subiect sensibil pentru contextul actual, mă face să cred că variile condiții impuse au un alt scop, anume de introducere, sub formă etapizată, a unui nou tip de dictatură, venită din Vest.

Cristi Șelaru: Cum credeți să se raportează media la protestatarii anti-pandemie?

Radu Zidaru: Având în vedere că Guvernul a alocat, anul trecut, 181 de milioane de lei pieței media pentru promovarea campaniei antiCovid, evident că beneficiarii au mare tragere de inimă în a o promova. Iar aceasta presupune și desfășurarea unor campanii de cenzurare a opiniilor contrare pandemiei, eficienței vaccinului sau a campaniei de vaccinare, dublate de o amplă acțiune de stigmatizare și demonizare a celor care le contestă. De altfel, opinia mea este confirmată de judecători de la Curtea de Apel Cluj, care, într-o hotărâre recentă, au afirmat că: „În România nu doar că aceste efecte negative [ale vaccinului – s.n.] nu au fost discutate, dar s-a ajuns la un fel de cenzură a discuțiilor cu privire la acest aspect, inclusiv pe internet, toate eforturile guvernului fiind dirijate în susținerea campaniei de vaccinare.”.

Cristi Șelaru: Domnule avocat, ați obținut sesizarea Curții Constituționale pe celebra Lege nr. 55/2020, cea care permite instituirea stării de alertă și luarea măsurilor pandemice. Ce ne puteți spune despre această primă victorie?

Radu Zidaru: Practic, clienții pe care îi reprezint au fost amendații de către organe ale jandarmeriei, pentru încălcarea unor condiții de desfășurare a mitingurilor/demonstrațiilor, condiții în raport de care am invocat o excepție de neconstituționalitate. Ceea ce vă pot spune la momentul actual este că, instanța de judecată mi-a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale a României. Aștept încheierea, pentru a vedea și opinia instanței cu privire la excepție și, evident, încheierea va fi trimisă Curții Constituționale, care va examina, în fond, excepția.

Cristi Șelaru: Ce impact va avea asupra cetățenilor admiterea excepției de către CCR și credeți că se exercită vreo presiune asupra judecătorilor în legătură cu soluționarea cauzelor ce vizează măsurile pandemice?

Radu Zidaru: În măsura în care Curtea va admite excepția de neconstituționalitate, la 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial al României, textul de lege vizat își va înceta efectele juridice. Ce va însemna aceasta pentru cetățeni? În primul rând, toți cei care au fost amendați în baza textului declarat neconstituțional, vor putea obține anularea proceselor-verbale, cu exonerarea de la plata amenzii sau recuperarea ei, dacă a fost achitată. Cuantumul amenzilor aplicate în materie este foarte mare, statul fiind obligat la restituire. Așadar, și impactul financiar va fi considerabil. În al doilea rând, cetățenii vor redobândi dreptul de a organiza proteste sau de a participa la ele, fără a mai fi nevoiți să respecte condițiile actuale, condiții care, în opinia mea, exceed limitelor Constituției. Răspunzând la cea de-a doua întrebare, vă pot spune că, da, cred că se exercită o presiune asupra judecătorilor cu ocazia soluționării cauzelor ce vizează măsurile pandemice și care implică o miză ridicată. Numai că, această presiune nu se exercită fățiș și asumat. Nu vine nimeni de la Guvern, Președenție etc., să amenințe judecătorul, spre a da o soluție sau alta. Presiunea se poate exercita în contextul ședințelor de practică neunitară, unde pot veni, nu se știe de unde, niște „recomandări” privind „gestionarea” unor cauze și, în măsura în nu se va ține cont de ele, la avansări, se vor putea face evaluări în consecință.

Cristi Șelaru: Un gând pentru cetățeni, la început de an?

Radu Zidaru: Deșteptați-vă, români!”

Radu Zidaru este avocat în cadrul „Baroului București”, membru al „Centrului de Studii Misionare și Nomocanonice” și expert asociat în cadrul „FoRB România”, fiind cunoscut pentru pozițiile sale tranșante referitoare la restrângerea libertății religioase în România 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
DNA a `tunat și fulgerat` la ICCJ în cazul achitării lui Vasile Blaga - Cere pedeapsă grea pentru acesta, confiscarea banilor și trimiterea după gratii
23/05/2022 15:49

 Un complet de cinci judecători, al cărui presedinte de complet este vicepresedintele ICCJ, Iulian Dragomir, ascultă luni, pledoariile finale din dosarul de mare coruptie al fostului senator si secretar ...

VIDEO Rusia anunță că va pune în funcţiune în următoarele luni 50 de noi rachete nucleare Satan 2 / Ce sunt rachetele Sarmat sau Satan 2
23/05/2022 12:38

 Rusia intenţionează să pună in funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat pană la finalul acestei toamne, sustine directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, ...

ONU: Peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume sunt dezrădăcinaţi
23/05/2022 11:30

Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut pentru prima dată numărul persoanelor dezrădăcinate in intreaga lume la peste 100 de milioane, a avertizat luni ONU, relatează AFP, potrivit agerpres. &rdquo ...

Revoltă la un concert din Sankt Petersburg! Rușii au scandat contra războiului lui Putin
23/05/2022 09:00

Mii rusi s-au revoltat la un concert din Sankt Petersburg. Oamenii au fost inregistrati strigand critici la adresa războiului din Ucraina: „La naiba cu războiul lui Putin” „F**k the war&rd ...

Ioan Niculae, eliberat după 15 luni de închisoare / A fost condamnat la 5 ani de închisoare
23/05/2022 08:00

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost eliberat din inchisoare după 15 luni de detentie, anuntă Prosport, care publică declaratia presedintelui clubului Astra Giurgiu, Marian Costea. „Da, este adevăra ...

Epidemie de boli infecțioase în Mariuopol
22/05/2022 12:45

Primarul din Mariupol anuntă o epidemie de boli infectioase si o criză sanitară de proportii din cauza inmormantărilor in masă in gropi de mică adancime: ”Ploile de vară vor duce la contaminarea su ...

Liderul unui sindicat studențesc din Bolivia a fost arestat după 33 de ani petrecuți în facultăți fără să obțină vreodată o diplomă
22/05/2022 11:41

Liderul unui sindicat studenţesc din Bolivia, cunoscut pentru că a petrecut 33 de ani studiind in diverse domenii fără să obţină vreodată o diplomă, a fost arestat sambătă pentru că a primit in mod ...

Câinii de război ai Ucrainei poartă căști de 11.000 de dolari
22/05/2022 11:15

Materialul video in care fortele speciale canine ale Fortelor Armate din Ucraina sunt surprinse purtand căsti K9 Vision, care sunt mai scumpe decat echipamentul unei intregi campanii din armata rusă, a fo ...

Câțiva dintre cei 963 de americani cărora li s-a interzis pe viață să intre în Rusia nu ar fi putut oricum să facă această călătorie, pentru că sunt deja morți.
22/05/2022 11:02

Val de ironii pe internet după ce s-a aflat informatia potrivit căreia cativa dintre cei aproape 1.000 de americani cărora li s-a interzis intrarea in Rusia sunt morti. Unul dintre ei este John McCain, fost ...

Începe „Litoralul pentru toți”. Condițiile de participare și prețurile programului
22/05/2022 10:36

Programul social „Litoralul pentru toti” incepe azi. Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc spune că preturile sunt cu pană la 70% mai mici decat cele din varf de sezon. Programul social ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei