Plafonarea prețurilor RCA a fost prelungită până la 31 martie 2025
Dimensiune font:
Guvernul a decis, miercuri, prelungirea plafonării preţurilor RCA până la 31 martie 2025, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
„Preţurile poliţelor RCA vor rămâne plafonate pentru încă trei luni, până la data de 31 martie 2025. Guvernul a luat decizia prelungirii plafonării RCA la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor pentru aceste poliţe de asigurare”, a precizat Constantin, după şedinţa de Guvern.
El a menţionat că, în prezent, se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislaţiei naţionale privind asigurările RCA care propun “corectarea dezechilibrelor existente”.
„Sperăm că aceste propuneri legislative să treacă de forul legislativ, Parlament, pentru a nu mai fi necesară această plafonare din partea Executivului”, a spus Constantin.
Ministerul Finanțelor a pus recent în dezbatere publică proiectul care propunea prelungirea plafonării prețurilor RCA, invocând situația actuală din piață, care „poate fi încadrată ca și situație de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncționalitate evidentă a pieței”. În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situația de criză să fie depășită. Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societățile de asigurare care practică RCA (...) pe perioada de 3 luni.
Legea RCA va fi modificată
Proiectul de HG subliniază totodată că trebuie avut în vedere faptul că în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente, respectiv Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie care cuprinde modificări ale legislației primare menite să elimine decalajele existente și care se află în prezent în dezbaterea comisiilor din cadrul Camerei Deputaților – Cameră decizională, fiind înregistrat în procedură de urgență cu nr. PL-x 216/02.04.2024, normele de aplicare urmând a fi emise ulterior intrării în vigoare a legii.
De asemenea, trebuie menționat faptul că BAAR are în analiză modificarea metodologiei de calcul a factorului „N” ce este luat în calcul la încadrarea asiguraților în categoria asiguraților cu risc ridicat.
Totodată, A.S.F. are în curs de elaborare un ghid de bune practici adresat asigurătorilor RCA în vederea creșterii incluziunii financiare, creșterii gradului de cuprindere în asigurarea RCA și îmbunătățirii practicilor asigurătorilor în relația cu proprii asigurați și persoanele prejudiciate.
„Este important de menționat faptul că situația financiară a asigurătorilor este una stabilă în prezent, toate societățile fiind solvabile, având un indicator de lichiditate solid peste cerința legală și înregistrând creșteri semnificative ale portofoliilor astfel, niciun asigurător nu este supus la risc ca urmare a adoptării deciziei de prelungire a HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare. Cu toate acestea există în continuare un dezechilibru major și o serie de disfuncționalități la nivelul pieței de asigurări RCA care urmează a fi corijate în principal prin modificările legislative menționate mai sus”, se mai arată în nota de fundamentare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau