Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate

Dimensiune font:

| 16-03-2023 11:30

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este ideal pentru sandwich-uri, produse de patiserie, pentru gatit si prajire deoarece tratamentul termic nu altereaza gustul produselor alimentare imbogatindu-le cu substante nutritive. Ghee nu elibereaza substante nocive la temperaturi ridicate.
Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si ca tratament, singur, ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice. Este important de stiut ca acesta contine vitaminele A si D si se digera usor, are efecte benefice asupra metabolismului si imbunatateste digestia. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95 %!

Originea si formarea untului clarificat ghee
Acest unt rezulta din separarea grasimii din lapte de restul laptelui iar acest lucru se intampla printr -o incalzire treptata pana cand apa se evapora. Ca urmare a acestui proces rezulta trei straturi de proteine din zer, molecule de cazeina si grasime lichida. Dupa indepartarea tuturor proteinelor si altor substante din grasime, prin racire se creeaza un unt clarificat sanatos. Untul clarificat este doar grasimea din unt, fara proteina si apa. Fierbinte, untul seamana cu un lichid galben, dupa racire avand o culoare frumoasa, fiind cremos si delicios, cu o aroma untoasa intensa. Din untul ghee corect preparat apa este complet eliminata. In el nu se pot dezvolta nici un fel de germeni microbieni sau fungici. Aceasta grasime speciala nu rancezeste. Daca este pastrat la temperatura ambianta toate proprietatile sale initiale raman active. Mai mult, el devine mai puternic odata cu trecerea timpului.

Proprietati si beneficii
Oamenii sanatosi pot folosi unt ghee in alimentatia curenta fiind foarte util in special copiilor si batranilor. Untul ghee este bogat in acizi grasi valorosi, antioxidanti si vitamine si nu creste nivelul de colesterol in sange. Datorita procedeului de clarificare, la prajire nu rezulta substante nesanatoase. In Ayurveda, ghee este considerat a fi elixirul vietii si este o parte importanta din bucatarie ayurvedica. In India el se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa. Este utilizat fie ca atare – tartinabil, fie la pregatirea unor mancaruri sau a unor remedii casnice.
Hraneste si revigoreaza toate tesuturile si organele, este antioxidant si detoxifiant si imbunatateste digestia. Aduce prospetime, tinerete, si se spune ca opreste imbatranirea. Face pielea frumoasa, moale si supla. Imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta si hraneste tesuturile implicate in reproducere.
Gustul untului ghee este placut, dulceag, mirosul frumos. Daca se simte gust amarui sau miros de ars inseamna ca prepararea a fost necorespunzatoare si el nu mai trebuie utilizat, caci poate fi daunator.

Calitatile untului ghee:
– este stabil si nu se topeste, chiar daca acesta este depozitat in afara unui frigider
– contine o doza mare de vitamine A , D , E si K si antioxidanti, care intaresc tesutul osos si ofera suport sistemului imunitar
– contine o cantitate mare de acizi grasi, favorizeaza digestia si are efect benefic asupra florei intestinale
– nu ridica nivelul colesterolului, ci, dimpotriva, contribuie la niveluri mai mici de LDL (colesterol rau)
– la temperatura ridicata nu elibereaza substante nocive
– contine acid linoleic conjugat (CLA), si sprijina scaderea in greutate

Tratare de afectiuni:
– poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. Sursa mare de nutrienti si vitamine, antioxidanti si acizi grasi sprijina activitatea inimii si a sistemului circulator In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa.
– este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neuro-degenerative.
– pacientii cu gastrite si ulcerele gastro-duodenale beneficiaza din plin de calitatile untului ghee indicandu-se consumul de ghee inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez la care se adauga ghee. Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare a aceluiasi ghee dimineata pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.
– datorita continutului ridicat de grasime pura, untul ghee este un produs recomandat pentru cei care utilizeaza dieta Paleo
– eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii. In boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) untul ghee este utilizat atat in instilatii nazale cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa). Picurarea untului ghee se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit la temperatura camerei el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece. Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator si inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.
– curata ranile si grabeste vindecarea. Se folosesc untul simplu sau unturi medicinale cu extracte din diferite plante ori produse apicole si se prepara diferite creme pe baza de unt ghee. Iarna cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee de mai multe ori pe zi cu masare pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul ei normal. Uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis, caz in care se poate folosi unt ghee.
– o aplicatie externa de mare utilitate este cea intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.

Utilizare alimentara:
– se foloseste in loc de untul obisnuit si poate intra in componenta sandvisurilor.
– se poate adauga in diverse mancaruri sau folosi in locul altor grasimi la gatit.
– se foloseste cu succes la prajit eliminand prin prajire substante nesanatoase deoarece este clarificat.
– se poate lua simplu cu lingurita in timpul meselor sau sub forma unui amestec cu miere. Impreuna, untul ghee si mierea isi potenteaza reciproc calitatile.
Se depoziteaza intr-un loc racoros, uscat, nu necesita refrigerare. Dupa deschiderea borcanului va recomandam sa-l consumati in timp de cel mult 3 luni de zile, cu conditia sa-l depozitati in spatiu racoros si uscat. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Ciocolata Dubai, desertul viral care a cucerit Internetul.  Află cum o poți prepara acasă, cu ingrediente accesibile și un rezultat spectaculos
01/05/2025 16:30

Dacă există un desert care a reusit să imbine luxul, creativitatea si gustul decadent intr-un singur preparat, acela este Ciocolata Dubai. Virală pe TikTok, Instagram si YouTube, această retetă nu doar c� ...

Vinul pelin, băutura amară care vindecă. Află rețeta tradițională și povestea unei licori uitate
01/05/2025 13:55

Într-o lume dominată de arome dulci si gusturi rotunde, vinul pelin pare o excentricitate. Dar tocmai această amăreală indrăzneată il face special. Pentru romani, vinul pelin nu este doar o băutur� ...

Cele mai delicioase mâncăruri din verdețuri de primăvară
26/04/2025 07:12

Primăvara nu aduce doar zile mai lungi si soare bland, ci si o explozie de verdeturi proaspete, fragede si pline de savoare. În această perioadă, grădinile si pietele se umplu de urzici, leurdă, st ...

Cherimoya, fructul exotic care cucerește supermarketurile din România
25/04/2025 09:54

În ultimele săptămani, rafturile supermarketurilor Kaufland, Lidl si Auchan au fost imbogătite cu un oaspete surprinzător: cherimoya, un fruct exotic cu origini sud-americane, desemnat de un studiu ...

Super-alimentul care ne aduce optimism
21/04/2025 08:58

  Mămăliga, considerată de multi un aliment banal, ascunde de fapt o comoară de beneficii pentru sănătate, siluetă si bunăstarea generală. Preparată din făină de porumb (mălai), această manc ...

Drobul, gustul Paștelui românesc cu ecouri din lume
19/04/2025 11:38

Drob de miel, drob de pui sau chiar drob vegetarian — oricare ar fi alegerea, acest preparat ocupă un loc aparte in gastronomia romanească, mai ales in perioada Sărbătorilor Pascale. Dar putini stiu c ...

În căutarea fripturii perfecte. Rețetele de miel care aduc familia la masă
19/04/2025 11:09

De Pasti sau intr-o zi de duminică lenesă, mirosul de friptură de miel umple casa si scoate la iveală amintiri, povesti si gusturi vechi de cand lumea. Între traditie si inovatie, am pornit intr-o că ...

Cozonacul din inima casei. Rețetele care încă ne adună în jurul mesei
19/04/2025 10:47

Mirosul de cozonac rumenit in cuptor are puterea magică de a opri timpul. Îl recunosti din scara blocului, din curtile de la tară, din amintirile copilăriei. Cozonacul rămane o dovadă că lucrurile f ...

Azima – pâinea fără timp, semn cu gust de veșnicie
19/04/2025 07:29

Azima (sau azima) este o paine nedospită, care nu contine agenti de fermentatie – nici drojdie, nici maia. În traditia biblică, evreii au pregătit-o in grabă in noaptea plecării din Egipt, făr ...

Ce se mănâncă în Miercurea Mare. Tradiții de post și rețete simple din Săptămâna Patimilor
16/04/2025 10:15

În inima Săptămanii Mari, Miercurea Mare aduce liniste, reflectie si simplitate – inclusiv in farfurie. Sărbătorile mari nu incep cu mesele imbelsugate, ci cu gesturi mici, tăcute. În Mi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei