Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate

cum-sa-faci-unt-clarifiat-ghee-acasa_size1

Dimensiune font:

| 16-03-2023 11:30

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este ideal pentru sandwich-uri, produse de patiserie, pentru gatit si prajire deoarece tratamentul termic nu altereaza gustul produselor alimentare imbogatindu-le cu substante nutritive. Ghee nu elibereaza substante nocive la temperaturi ridicate.
Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si ca tratament, singur, ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice. Este important de stiut ca acesta contine vitaminele A si D si se digera usor, are efecte benefice asupra metabolismului si imbunatateste digestia. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95 %!

Originea si formarea untului clarificat ghee
Acest unt rezulta din separarea grasimii din lapte de restul laptelui iar acest lucru se intampla printr -o incalzire treptata pana cand apa se evapora. Ca urmare a acestui proces rezulta trei straturi de proteine din zer, molecule de cazeina si grasime lichida. Dupa indepartarea tuturor proteinelor si altor substante din grasime, prin racire se creeaza un unt clarificat sanatos. Untul clarificat este doar grasimea din unt, fara proteina si apa. Fierbinte, untul seamana cu un lichid galben, dupa racire avand o culoare frumoasa, fiind cremos si delicios, cu o aroma untoasa intensa. Din untul ghee corect preparat apa este complet eliminata. In el nu se pot dezvolta nici un fel de germeni microbieni sau fungici. Aceasta grasime speciala nu rancezeste. Daca este pastrat la temperatura ambianta toate proprietatile sale initiale raman active. Mai mult, el devine mai puternic odata cu trecerea timpului.

Proprietati si beneficii
Oamenii sanatosi pot folosi unt ghee in alimentatia curenta fiind foarte util in special copiilor si batranilor. Untul ghee este bogat in acizi grasi valorosi, antioxidanti si vitamine si nu creste nivelul de colesterol in sange. Datorita procedeului de clarificare, la prajire nu rezulta substante nesanatoase. In Ayurveda, ghee este considerat a fi elixirul vietii si este o parte importanta din bucatarie ayurvedica. In India el se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa. Este utilizat fie ca atare – tartinabil, fie la pregatirea unor mancaruri sau a unor remedii casnice.
Hraneste si revigoreaza toate tesuturile si organele, este antioxidant si detoxifiant si imbunatateste digestia. Aduce prospetime, tinerete, si se spune ca opreste imbatranirea. Face pielea frumoasa, moale si supla. Imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta si hraneste tesuturile implicate in reproducere.
Gustul untului ghee este placut, dulceag, mirosul frumos. Daca se simte gust amarui sau miros de ars inseamna ca prepararea a fost necorespunzatoare si el nu mai trebuie utilizat, caci poate fi daunator.

Calitatile untului ghee:
– este stabil si nu se topeste, chiar daca acesta este depozitat in afara unui frigider
– contine o doza mare de vitamine A , D , E si K si antioxidanti, care intaresc tesutul osos si ofera suport sistemului imunitar
– contine o cantitate mare de acizi grasi, favorizeaza digestia si are efect benefic asupra florei intestinale
– nu ridica nivelul colesterolului, ci, dimpotriva, contribuie la niveluri mai mici de LDL (colesterol rau)
– la temperatura ridicata nu elibereaza substante nocive
– contine acid linoleic conjugat (CLA), si sprijina scaderea in greutate

Tratare de afectiuni:
– poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. Sursa mare de nutrienti si vitamine, antioxidanti si acizi grasi sprijina activitatea inimii si a sistemului circulator In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa.
– este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neuro-degenerative.
– pacientii cu gastrite si ulcerele gastro-duodenale beneficiaza din plin de calitatile untului ghee indicandu-se consumul de ghee inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez la care se adauga ghee. Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare a aceluiasi ghee dimineata pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.
– datorita continutului ridicat de grasime pura, untul ghee este un produs recomandat pentru cei care utilizeaza dieta Paleo
– eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii. In boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) untul ghee este utilizat atat in instilatii nazale cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa). Picurarea untului ghee se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit la temperatura camerei el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece. Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator si inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.
– curata ranile si grabeste vindecarea. Se folosesc untul simplu sau unturi medicinale cu extracte din diferite plante ori produse apicole si se prepara diferite creme pe baza de unt ghee. Iarna cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee de mai multe ori pe zi cu masare pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul ei normal. Uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis, caz in care se poate folosi unt ghee.
– o aplicatie externa de mare utilitate este cea intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.

Utilizare alimentara:
– se foloseste in loc de untul obisnuit si poate intra in componenta sandvisurilor.
– se poate adauga in diverse mancaruri sau folosi in locul altor grasimi la gatit.
– se foloseste cu succes la prajit eliminand prin prajire substante nesanatoase deoarece este clarificat.
– se poate lua simplu cu lingurita in timpul meselor sau sub forma unui amestec cu miere. Impreuna, untul ghee si mierea isi potenteaza reciproc calitatile.
Se depoziteaza intr-un loc racoros, uscat, nu necesita refrigerare. Dupa deschiderea borcanului va recomandam sa-l consumati in timp de cel mult 3 luni de zile, cu conditia sa-l depozitati in spatiu racoros si uscat. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
25/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei