Cum să mănânci avocado? 8 reţete pe care nu le ştiai

Dimensiune font:

| 24-01-2023 14:44

Cu o textură cremoasă, aromă delicată de nuci şi o bogăţie de nutrienţi, avocado este un fruct pe care îl putem prepara în foarte multe feluri. Descoperă câteva reţete ingenioase!

Avocado are un conţinut ridicat de proteine, enzime, vitaminele A, E, K şi C, potasiu, vitamine din complexul B, inclusiv acid folic, fibre, cupru, magneziu, fier şi acizi graşi omega-3. Mai mult decât atât, avocado se poate prepara în foarte multe feluri, de la mâncăruri sărate până la deserturi sofisticate.

Iată câteva reţete pe care nu-ţi imaginai ca le poţi face cu avocado:


1. Negresă

Ingrediente

Pentru prăjitură

  • 2 bucăţi de avocado, pisate cu furculiţa
  • 230 de grame de ciocolată neagră, topită
  • 1 ceaşcă cu zahăr
  • 2 ouă
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 3/4 cană cu făină
  • 1/4 cană cu pudră de cacao
  • 1/2 linguriţă cu praf de copt
  • 1/2 linguriţă cu sare
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 100 grame de ciocolată neagră, mărunţită.


Pentru glazură:

  • 1 avocado bine copt
  • 2 căni şi jumătate de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilat.


Se încălzeşte cuptorul în prealabil.
Într-un bol se amestecă avocado cu ciocolata topită, apoi se adaugă zahărul, ouăle, vanilia şi se încorporează bine. Apoi se adaugă făina, cacaua, praful de copt şi sarea, amestecându-se doar cât să se omogenizeze puţin.
Se adaugă uleiul vegetal, bucăţile de ciocolată şi se toarnă în tava de copt tapetată cu ulei/făină sau foaie de copt.
Se lasă aproximativ 30 de minute la cuptor, după care se lasă la răcit.
Pentru a prepara glazura trebuie să amesteci cu mixerul avocado până când capătă o consistenţă cremoasă. Apoi pune mixerul pe viteza cea mai mică şi adaugă uleiul şi apoi câte puţin din zahărul pudră.

 

2. Budincă

Ingrediente

  • 2 bucăţi de avocado copt, puţin moale
  • 3-4 linguri de pudră de cacao
  • 3 linguri de miere de albine sau câteva curmale înmuiate câteva minute în apă
  • 1 lingură unt de arahide/migdale (opţional).


Mod de preparare
1. Cumpără avocado bine copt şi moale sau lasă-l la copt câteva zile învelit în hârtie şi la întuneric.
2. Amestecă miezul de avocado cu celelalte ingrediente într-un robot de bucătărie sau blender până devin cremoase. Adaugă puţină apă sau lapte vegetal dacă vrei o budincă mai moale.
3. Se toarnă în cupe şi se lasă puţin la frigider.
 

 

3.Avocado prăjit

Ingrediente

  • 1 avocado bine copt
  • 1/2 cană făină
  • 1 ou
  • 3/4 cană cu pesmet
  • puţin unt topit
  • usturoi pudră
  • ceapă pudră
  • boia iute
  • sare
  • piper.


Avocado se taie felii.
Pune înr-un bol făina amestecată cu sare şi piper, în alt bol oul bătut şi în al treilea bol untul topit amestecat cu pesmet, pudră de usturoi/ceapă, sare, piper şi boia.
Fiecare felie de avocado se trece prin făină, apoi ou, apoi permet.
Se aşază într-o tavă tapetată cu foaie de copt şi se lasă la cuptor 15-20 de minute.
 

 

4. Ochiuri în avocado

Ingrediente

  • avocado, tăiat în jumătate
  • ou
  • sare
  • piper.


Oul se sparge şi se aşază în scobitura lăsată de sâmburele de avocado.
Se lasă sub capac într-o tigaie în care se pune foarte puţină apă sau se pune la cuptor câteva minute.
 

 

5.Tartă cu ciocolată


Pentru blat ai nevoie de:

  • 1 cană de nuci/migdale/seminţe de floarea soarelui crude;
  • pudră de cacao;
  • puţină sare;
  • 1 cană curmale.


Pentru cremă ai nevoie de:

  • 1/2 cană curmale sau miere de albine;
  • 1 avocado copt sau o banană;
  • pudră de cacao, după gust.


1.Mixează nucile, cacaua şi sarea în robotul de bucătărie.

După ce ai obţinut făina din nuci adaugă curmalele şi mixează compoziţia cu robotul;
2. Pune crusta într-un inel culinar aşezat pe o farfurie, preseaz-o;
3. Mixează ingredientele pentru cremă şi toarn-o peste blat;
4. Ornează mini-tortul cu felii de căpşuni, zmeură sau orice alt fruct de sezon. Sau le poţi aşeza în strat generos între blat şi cremă.

 

 

6. Îngheţată

Ingrediente

  • 1 avocado bine copt
  • 2 ceşti cu iaurt grecesc
  • 1/2 cană cu lapte
  • 1 plic zahăr vanilat
  • puţină sare de mare
  • miere de albine sau zahăr, după gust.


Se amestecă în blender toate ingredientele, se toarnă într-o caserolă şi se pune la congelator.
Ca să fie cremoasă, îngheţata trebuie amestecată din jumătate în jumătate de oră câte puţin.
 

 

7. "Maioneză"

Ingrediente

  • 1 avocado bine copt;
  • 1/4 linguriţă cu fulgi de drojdie inactivă (pentru a-i conferi sosului o uşoară aromă de brânză);
  • 1 linguriţă pastă de susan;
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin;
  • puţină sare;
  • 1/4 linguriţă pudră de curry;
  • zeamă de lămâie sau oţet de mere, după gust;
  • 1 căţel de usturoi (opţional);
  • muştar (opţional).


Pisează bine avocado şi amestecă-l cu restul ingredientelor amestecând până devine cremos. Poţi să foloseşti şi un blender dacă prepari cantităţi mai mari de sos. Este un dressing perfect pentru salate sau pentru paste.

 

 

8. Supă

Ingrediente

  • 4 roşii mari;
  • 1 avocado potrivit;
  • 1-2 căţei de usturoi;
  • sare de mare;
  • piper negru;
  • 2-3 linguri ulei de măsline presat la rece (opţional);
  • frunze proaspete de busuioc;
  • zeamă de lămâie, după gust;
  • parmezan ras (opţional).


Se amestecă toate ingredientele în blender până obţii o consistenţă cremoasă. Se ornează cu parmezan, busuioc şi puţin ulei de măsline.

 

 Sursa: eva.ro

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Ciocolata Dubai, desertul viral care a cucerit Internetul.  Află cum o poți prepara acasă, cu ingrediente accesibile și un rezultat spectaculos
01/05/2025 16:30

Dacă există un desert care a reusit să imbine luxul, creativitatea si gustul decadent intr-un singur preparat, acela este Ciocolata Dubai. Virală pe TikTok, Instagram si YouTube, această retetă nu doar c� ...

Vinul pelin, băutura amară care vindecă. Află rețeta tradițională și povestea unei licori uitate
01/05/2025 13:55

Într-o lume dominată de arome dulci si gusturi rotunde, vinul pelin pare o excentricitate. Dar tocmai această amăreală indrăzneată il face special. Pentru romani, vinul pelin nu este doar o băutur� ...

Cele mai delicioase mâncăruri din verdețuri de primăvară
26/04/2025 07:12

Primăvara nu aduce doar zile mai lungi si soare bland, ci si o explozie de verdeturi proaspete, fragede si pline de savoare. În această perioadă, grădinile si pietele se umplu de urzici, leurdă, st ...

Cherimoya, fructul exotic care cucerește supermarketurile din România
25/04/2025 09:54

În ultimele săptămani, rafturile supermarketurilor Kaufland, Lidl si Auchan au fost imbogătite cu un oaspete surprinzător: cherimoya, un fruct exotic cu origini sud-americane, desemnat de un studiu ...

Super-alimentul care ne aduce optimism
21/04/2025 08:58

  Mămăliga, considerată de multi un aliment banal, ascunde de fapt o comoară de beneficii pentru sănătate, siluetă si bunăstarea generală. Preparată din făină de porumb (mălai), această manc ...

Drobul, gustul Paștelui românesc cu ecouri din lume
19/04/2025 11:38

Drob de miel, drob de pui sau chiar drob vegetarian — oricare ar fi alegerea, acest preparat ocupă un loc aparte in gastronomia romanească, mai ales in perioada Sărbătorilor Pascale. Dar putini stiu c ...

În căutarea fripturii perfecte. Rețetele de miel care aduc familia la masă
19/04/2025 11:09

De Pasti sau intr-o zi de duminică lenesă, mirosul de friptură de miel umple casa si scoate la iveală amintiri, povesti si gusturi vechi de cand lumea. Între traditie si inovatie, am pornit intr-o că ...

Cozonacul din inima casei. Rețetele care încă ne adună în jurul mesei
19/04/2025 10:47

Mirosul de cozonac rumenit in cuptor are puterea magică de a opri timpul. Îl recunosti din scara blocului, din curtile de la tară, din amintirile copilăriei. Cozonacul rămane o dovadă că lucrurile f ...

Azima – pâinea fără timp, semn cu gust de veșnicie
19/04/2025 07:29

Azima (sau azima) este o paine nedospită, care nu contine agenti de fermentatie – nici drojdie, nici maia. În traditia biblică, evreii au pregătit-o in grabă in noaptea plecării din Egipt, făr ...

Ce se mănâncă în Miercurea Mare. Tradiții de post și rețete simple din Săptămâna Patimilor
16/04/2025 10:15

În inima Săptămanii Mari, Miercurea Mare aduce liniste, reflectie si simplitate – inclusiv in farfurie. Sărbătorile mari nu incep cu mesele imbelsugate, ci cu gesturi mici, tăcute. În Mi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei