Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham

Dimensiune font:

| 15-01-2023 16:42

Multe dintre mâncărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mâncăruri şi reţete ale căror denumiri au un înţeles, dar poate că suntem prea înfometaţi să băgăm de seamă. În continuare aveţi o listă cu 10 oameni care şi-au dat numele unor mâncăruri care au devenit celebre ulterior.


1. Lemuel Benedict - Ouale Benedict

Atunci când brokerul de pe Wall Street, Lemuel Benedict, s-a întors la hotelul Waldorf-Austria după o noapte lungă în care a băut şi petrecut, i-a cerut şefului de sală un remediu ciudat pentru mahmureala. El dorea o bucată de pâine prăjită, un ou poşat, bacon şi sos olandez. A primit comanda, dar în loc de pâine prăjită i s-a adus o brioşă englezească şi în loc de bacon, şuncă presată. Astfel au luat naştere faimoasele ouă Benedict, poate cel mai gustos mic dejun din lume.


2. Nellie Melba - Desertul Melba

Helen Potter Mitchell a fost o faimoasă cântăreaţă de operă cunoscută sub numele de scenă Nellie Melba. În timp ce era cazată la Hotelul Savoy din Londra în 1897, bucătarul Auguste Escoffier a inventat în cinstea ei toastul Melba, nişte felii foarte subţiri de pâine prăjită, servite de obicei la supe. De asemenea, în 1893, Escoffer a inventat piersicile Melba, o reţetă de îngheţată cu piersici şi zmeură.

3. Suzanne Reichenberg

Tot bucătarul Escoffer a fost cel care a inventat delicioasele Crepes Suzette, clătitele franţuzeşti servite cu lichior de portocală. Ele au fost inventate în onoarea actriţei şi baronesei Suzanne Reichenberg, care a trăit între anii 1853 şi 1924. Există poveşti care spun că un asistent de bucătar ar fi inventat faimoasele Crepes, dar acest lucru este improbabil, având în vedere că Escoffer este creatorul bucătăriei moderne franţuzeşti.

4. James H. Salisbury - Friptura Salisbury

Friptura Salisbury a fost creată de James H. Salisbury în 1886 ca un tratament pentru numeroase afecţiuni precum guta, bronşita şi tuberculoza. El credea că friptura de vită bine făcută trebuie mâncată de trei ori pe zi şi un pahar cu apă fierbinte trebuie băut înainte şi după fiecare masă. În timpul Războaielor Mondiale, americanii au cerut ca hamburgerul să fie redenumit friptura Salisbury, dar acest lucru nu s-a materializat.

5. Robert Cobb - Salata Cobb

Robert Cobb a fost proprietarul faimosului restaurant Brown Derby din Hollywood. Într-o noapte din 1936, fiind nevoit să-i prepare o cină fondatorului Teatrului Chinezesc, Sid Graumann, a făcut o salată cu ce a găsit prin frigider: salată verde, roşii, bacon, pui, ouă, avocado, ceapă verde şi brânză Roquefort. A fost atât de mândru de reuşita sa încât a adăugat-o la meniul restaurantului. În zilele noastre, salata Cobb este una din cele mai celebre din lume.

6. Maria Smith - Merele Granny Smith

În timp ce lucra la propria-i fermă din Sidney, Maria Smith a găsit un arbust mic în locul unde aruncase nişte mere stricate cu puţin timp înainte. A replantat copacul şi a cules fructele, nişte mere verzi, cu arome potrivite pentru tarte. Le-a împărţit cu prietenii ei, iar în zilele noastre americanii şi australienii încă recunosc aceste fructe sub denumire de merele bunicuţei Smith.

7. Caesar Caldini - Salata Caesar

Este complet greşit să credem că salata Caesar a fost numită după numele Împăratului Roman. De fapt, Caesar Caldini a fost cel care a denumit-o. Caesar era un proprietar de restaurant din Tijauna, Mexic, care, la fel ca şi Robert Cobb, a întocmit o salată în grabă cu ce avea prin bucătărie. Crutoane, salată, piept de pui, parmezan, suc de lămâie, ulei de măsline, ouă, sos de Worcestershire. Vă sună cunoscut?

8. Alfredo di Leio - Pastele Alfredo

Di Leio, un faimos bucătar italian, era îngrijorat din pricina nevestei sale, slăbită după naştere. A preparat un sos din smântână, unt şi parmezan pentru a-i reda puterile. A adăugat apoi paste fettucine şi a luat naştere o faimoasă reţetă italienească. Popularitatea acestor paste s-a extins şi în Statele Unite după ce Douglas Fairbanks şi Mary Pickford au încercat reţeta chiar la restaurantul lui Alfredo în timpul lunii lor de miere în Roma.

9. Sylvester Graham - Painea Graham

Sylvester Graham a fost unul dintre primii americani care a sustinut că pâinea albă şi carnea trebuiesc evitate şi a militat pentru consumul de fructe, legume şi cereale integrale. Şi-a făcut duşmani printre brutari şi măcelari, dar a avut prieteni celebri precum Thomas Edison sau Joseph Smith. El a creat pâinea bogată în fibre şi făcută din făină cunoscută în zilele noastre drept pâinea Graham.

10. John Montagu, al patrulea conte de Sandwich - Sandwich-ul

Povestea spune că Montagu era în timpul unei partide de cărţi când i-a cerut unui servitor să-i aducă nişte carne de vită prăjită între două felii de pâine prăjită, ca să mănânce cu o mână şi să joace cu cealaltă. Alte legende spun că el scria sau vâna când a cerut primul fel de mâncare pe care astăzi îl cunoaştem sub denumirea de sandwich. Dar prima variantă rămâne cea mai plauzibilă, fiindcă Montagu organiza jocuri de cărţi care durau zile întregi. 

Sursa - www.gustos.ro

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Ciocolata Dubai, desertul viral care a cucerit Internetul.  Află cum o poți prepara acasă, cu ingrediente accesibile și un rezultat spectaculos
01/05/2025 16:30

Dacă există un desert care a reusit să imbine luxul, creativitatea si gustul decadent intr-un singur preparat, acela este Ciocolata Dubai. Virală pe TikTok, Instagram si YouTube, această retetă nu doar c� ...

Vinul pelin, băutura amară care vindecă. Află rețeta tradițională și povestea unei licori uitate
01/05/2025 13:55

Într-o lume dominată de arome dulci si gusturi rotunde, vinul pelin pare o excentricitate. Dar tocmai această amăreală indrăzneată il face special. Pentru romani, vinul pelin nu este doar o băutur� ...

Cele mai delicioase mâncăruri din verdețuri de primăvară
26/04/2025 07:12

Primăvara nu aduce doar zile mai lungi si soare bland, ci si o explozie de verdeturi proaspete, fragede si pline de savoare. În această perioadă, grădinile si pietele se umplu de urzici, leurdă, st ...

Cherimoya, fructul exotic care cucerește supermarketurile din România
25/04/2025 09:54

În ultimele săptămani, rafturile supermarketurilor Kaufland, Lidl si Auchan au fost imbogătite cu un oaspete surprinzător: cherimoya, un fruct exotic cu origini sud-americane, desemnat de un studiu ...

Super-alimentul care ne aduce optimism
21/04/2025 08:58

  Mămăliga, considerată de multi un aliment banal, ascunde de fapt o comoară de beneficii pentru sănătate, siluetă si bunăstarea generală. Preparată din făină de porumb (mălai), această manc ...

Drobul, gustul Paștelui românesc cu ecouri din lume
19/04/2025 11:38

Drob de miel, drob de pui sau chiar drob vegetarian — oricare ar fi alegerea, acest preparat ocupă un loc aparte in gastronomia romanească, mai ales in perioada Sărbătorilor Pascale. Dar putini stiu c ...

În căutarea fripturii perfecte. Rețetele de miel care aduc familia la masă
19/04/2025 11:09

De Pasti sau intr-o zi de duminică lenesă, mirosul de friptură de miel umple casa si scoate la iveală amintiri, povesti si gusturi vechi de cand lumea. Între traditie si inovatie, am pornit intr-o că ...

Cozonacul din inima casei. Rețetele care încă ne adună în jurul mesei
19/04/2025 10:47

Mirosul de cozonac rumenit in cuptor are puterea magică de a opri timpul. Îl recunosti din scara blocului, din curtile de la tară, din amintirile copilăriei. Cozonacul rămane o dovadă că lucrurile f ...

Azima – pâinea fără timp, semn cu gust de veșnicie
19/04/2025 07:29

Azima (sau azima) este o paine nedospită, care nu contine agenti de fermentatie – nici drojdie, nici maia. În traditia biblică, evreii au pregătit-o in grabă in noaptea plecării din Egipt, făr ...

Ce se mănâncă în Miercurea Mare. Tradiții de post și rețete simple din Săptămâna Patimilor
16/04/2025 10:15

În inima Săptămanii Mari, Miercurea Mare aduce liniste, reflectie si simplitate – inclusiv in farfurie. Sărbătorile mari nu incep cu mesele imbelsugate, ci cu gesturi mici, tăcute. În Mi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei