Adriana Bogdan, prima actriță care a filmat nud în epoca lui Ceaușescu. A fost Nadina în ”Răscoala”

19

Dimensiune font:

| 05-06-2023 11:20

Adriana Bogdan, prima actriță care a filmat nud. Asta se întâmpla în comunism! Frumoasa actriță era studentă când a filmat scena violului din filmul ”Răscoala”.

Adriana Bogdan se numește prima actriță care a filmat nud. Se întâmpla în România comunistă! Locuiește la Paris de peste 50 de ani.

Adriana Bogdan, prima actriță care a filmat nud

Adriana Bogdan se numește prima actriță care a filmat nud în România. La 14 martie 1966, a avut loc premiera filmului „Răscoala”, după romanul lui Liviu Rebreanu. Scena violului a reuşit să treacă de cenzura comunistă.

Boieroaica Nadina a fost o tânără studentă, Adriana Bogdan.

Filmările au avut loc între 28 noiembrie 1964 şi 19 mai 1965, exterioare la Ciocăneşti, Sterianu, Mogoşoaia, Corbeanca şi Corneşti, iar interioarele la Buftea. Una dintre scenele memorabile ale romanului este cea în care ţăranul răsculat Petre Petre o violează pe boieroaica Nadina.

Scena a fost filmată într-un mod extrem de îndrăzneţ şi provocator, rezultând un moment unic în istoria cinematografiei româneşti de dinainte de 1989.

„S-au făcut numeroase probe fotografice cu actriţe. Nici una cât de cât convingătoare.

Ba prea scundă, ba fără distincţie aristocratică, ba scălămbăiată, ba ţeapănă.

Întâmplarea a făcut ca într-o seară, în cadrul unui cerc «de cafenea» la care aderasem, a venit vorba despre filmul «Răscoala» şi căutările mele.

La care Eugen Schileru, renumitul eseist, care preda istoria artei, mi-a spus: «Să vezi o studentă de-a mea!»

A doua zi, a venit la braţ cu o tânără, care ne-a lăsat mască pe toţi. Înaltă, suplă, emana eleganţă şi bun gust.

Adriana Nicolescu era numele ei. Am pregătit-o pentru probele filmate, care au ieşit foarte bine“, a povestit Mircea Mureşan.

Filmul a fost realizat cu participarea unor actori mari, vedete ale vremii. Basul Nicolae Secăreanu, Ilarion Ciobanu (țăranul Petre Petre), Matei Alexandru, Ion Besoiu, Ernest Maftei, Constantin Codrescu, Emil Botta, Sandu Sticlaru, Amza Pellea și mulți alții.

Adriana Bogdan, prima actriță care a filmat nud

Adriana Bogdan (79 de ani) se numea Nicolescu la vremea realizării filmului ”Răscoala”.

Adriana Bogdan s-a născut ca Adriana Nicolescu, în 1942, în Constanța.

După ce a terminat de filmat în rolul frumoasei moșierese Nadina, în 1965, și-a schimbat numele de familie, din Nicolescu în Bogdan, preluând prenumele fratelui ei.

În următorul film, în co-producția francezo-română „Mamaia”, din 1967, apare sub acest pseudonim. Apoi s-a măritat cu regizorul francez al filmului, José Varel(l), și a părăsit țara. S-a stabilit la Paris, fără să mai păstreze legătura cu familia.

După ce a mai realizat încă un film cu soțul ei, „Money-Money”, în 1969, a reușit să mai joace în două filme: „Un Soir, un Train” (1968), alături de Yves Montand și Anouk Aimee, și ca „femeia frumoasă” în „Belle” (1973), alături de alt actor român „fugit”, Valeriu Popescu.

A mai prins un rol în „Aurélien” (1973, TV), al regizorului francez Michel Favart, apoi a divorțat de regizorul Varela și s-a maritat cu poetul Alain Jouffroy, de care s-a desparțit însă demult.

A mai apărut doar într-un singur film, un documentar, „Panoplie”, în regia lui Philippe Gaucherand, turnat în 1979, după care cariera ei a luat sfârșit.

Cum a trecut scena violului din ”Răscoala” de cenzura comuniștilor

Pentru a păstra scena intactă, regizorul Mircea Mureşan a recurs la o strategie.

„După moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Paul Cornea a fost eliberat din funcţie, iar în locul lui a fost numit Eugen Mandric.

Prin septembrie 1965, când a fost gata filmul, a fost invitat ca să-l vadă şi să dea aprobarea pentru copia standard.

I-a plăcut, a felicitat pe toată lumea, dar pe mine m-a chemat în birou: «Mircea, trebuie să scoţi un cadru…»

Ce să scot?» «La viol, cadrul cu genunchiul».

Se referea la un gros-plan, cu Petre care desfăcea genunchii frumoşi, dezveliţi ai Nadinei, vârând între ei genunchiul lui, cu nădragii zdrenţuroşi.

«Ce-i cu cadrul ăsta? E foarte expresiv» «Nu! E violent! Degradează personajul Petre…»

« Nu scot un astfel de cadru» «Atunci nu primeşti avizul de copie standard».

N-aveam încotro, am refăcut montajul, l-am chemat ca să verifice.

Numai că, după ce a plecat, am cerut monteuzei să-l pună la loc. După ce filmul a ieşit pe ecrane, Mandric m-a luat deoparte: «M-ai tras în piept! Dai de băut!»“.

Regizorul Mircea Mureșan dobândește consacrarea cu ”Răscoala” (1965), film premiat la Festivalul de Film de la Cannes din 1966 pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Casa de licitații Artmark, acuzată de artistul Dan Perjovschi că vinde falsuri / O lucrare evaluată la 900 de euro îi este atribuită acestuia / ”După ce am terminat studiile nu am mai pictat un centimetru” / Răspunsul Artmark
26/09/2023 00:21

Lucrarea ”autoportret”, semnată ”Perjo” si atribuită graficianului sibian Dan Perjovschi scoasă la licitatie de pe site-ul Artmark nu ii apartine, sustine artistul citat de Turnul Sfatului. ”In at ...

24 septembrie, Ziua satului românesc
24/09/2023 11:45

La 24 septembrie 2023, in ultima duminică a lunii septembrie, este marcată Ziua Satului Romanesc, instituită prin Legea nr. 44/2020, potrivit www.cdep.ro.  În acest an, la 22-24 septembrie, Minis ...

Marina Voica și Horia Moculescu, iubire neîmplinită! De ce nu au reușit să formeze un cuplu: „Ne culcam împreună”
23/09/2023 00:37

Horia Moculescu povesteste că totul se intampla in urmă cu mai bine de 60 de ani. „Nu exista unul dintre noi să nu incerce să-i facă un pic de curte. Marina avea un farmec absolut si o senzualitate ce-o ...

Ultimele cuvinte ale lui Dem Rădulescu către fiica sa, cu câteva zile înainte de a muri. „A fost ceva absolut surprinzător”
23/09/2023 00:32

Pe data de 17 septembrie 2000, s-a stins din viată unul dintre cei mai mari actori romani ai tuturor timpurilor, Dem Rădulescu. Spectacolele sale satirice si pline de umor au fost unele dintre cele mai bune m ...

BARBIE: Ce se plantează insidios în mințile copiilor?
22/09/2023 12:25

Barbie, filmul care a făcut mare valvă a declansat o adevărată isterie printre adulti. Dar Barbie este mai mult decat o marcă de păpusi sau un film care a făcut un miliard si jumătate de dolari. Desi ...

Fotografia unui român, pe autobuzele turistice din Paris. Superba reclamă făcută României în Franța
19/09/2023 00:16

De mai multe zile, pe numeroasele autobuze turistice ce circulă la Paris poate fi admirată o fotografie superbă a Castelului Peles realizată de un roman. Ministerul Turismului a ales fotografia pentru o cam ...

'Vorbeşte cu mine/ Talk to Me', în cinematografle din România din 22 septembrie
18/09/2023 15:56

"Vorbeşte cu mine/ Talk to Me", debutul horror al fraţilor australieni Danny şi Michael Philippou, creatori de conţinut pe Youtube cu miliarde de vizualizări şi multipremiaţi pentru activitatea lor, va p ...

Maia Morgenstern, Cristian Măcelaru și Florin Piersic se numără printre personalitățile premiate de președintele Statului Israel
12/09/2023 02:15

Actriţa Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, şi actorul Florin Piersic se num ...

 „Sunt cea mai mare visătoare pe care o cunosc”
11/09/2023 22:23

- Un jurist pasionat de muzică. De cand canti? Cum a apărut muzica in viata ta si ce ti-a adus?  - Asa este, jurist cu acte in regulă, absolventă a Facultătii de Drept din cadrul Universit ...

Comemorarea lui Avram Iancu, un moment de cotitură a identității românești
11/09/2023 06:16

La implinirea a 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu, o personalitate care a contribuit la păstrarea şi intregirea identităţii naţionale, nici in acest an, cu ajutorul lui Dumnezeu ultimul al asa-zisul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei