Iaşul se află în competiţie cu alte 13 oraşe din România, pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021
Dimensiune font:
Eligibilitatea dosarelor de candidatură a fost validată de experţii Comisiei Europene, după ce, pe 10 octombrie, documentaţia a fost depusă de reprezentanţii oraşelor candidate.
Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş sunt oraşele a căror candidatură a fost acceptată în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021.
Reuniunea de preselecţie, în urma căreia juriul european va întocmi o listă scurtă a oraşelor candidate va avea loc în perioada 7 - 10 decembrie 2015. În prima jumătate a lunii noiembrie vor fi publicate informaţii suplimentare despre agenda reuniunii şi planificarea prezentării candidaturilor de către oraşele candidate. „Suntem plăcut surprinşi de interesul manifestat de autorităţile locale, de cetăţenii oraşelor care şi-au depus candidatura. Numărul mare al oraşelor candidate demonstrează succesul de care această iniţiativă se bucură în România, precum şi faptul că diversitatea culturală deţine un rol fundamental în crearea proiectului european. Interesul pentru cultură are şi o componentă pragmatică, de care nu putem să nu ne bucurăm: se conştientizează astfel faptul că actul cultural devine tot mai mult un instrument al creşterii economice, al dezvoltării şi generează prosperitate”, apreciază Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii.
Reprezentanţii Ministerului Culturii afirmă că vor susţine în mod echidistant candidaturile tuturor celor 14 oraşe participante şi că oraşul care va câştiga competiţia va fi asistat în organizarea şi desfăşurarea programului de evenimente, a proiectelor şi a iniţiativelor menite să dea conţinut concret statutului de Capitală Europeană a Culturii 2021. „De asemenea, Ministerul Culturii salută iniţiativa municipalităţilor participante şi gradul înalt de profesionalism al echipelor de proiect, care a făcut ca un număr atât de mare de oraşe să ajungă în competiţia oficială. O asemenea implicare e benefică pentru cultură şi pentru comunităţile locale şi transmite societăţii un mesaj important, şi anume valoarea de motor al dezvoltării pe care o poate avea cultura în societatea românească”, se precizează în comunicatul Ministerului Culturii.
„Felul în care au reacţionat cetăţenii, mobilizarea diverselor instituţii, conlucrarea pentru întocmirea proiectelor fiecărui oraş, toate acestea sunt un atu pentru dezvoltarea lor viitoare. Experienţa căpătată acum, ideile promovate, proiectele întocmite, pot fi folosite pentru generarea unor noi proiecte culturale, pe care Ministerul Culturii va fi bucuros să le susţină. Sunt convins că numărul mare de candidaturi va fi urmat de acţiuni practice, concrete, în susţinerea proiectelor fiecărei comunităţi în parte, care să dovedească seriozitatea lor” - Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii.
Anul acesta, titlul a revenit oraşelor Mons - Belgia, şi Plzen - Cehia, iar desemnarea lor s-a făcut pe criteriul revitalizării unor zone afectate „dur” de criza economică.
„Cunosc situaţia din Mons, pentru că locuind în Bruxelles, la mai puţin de 100 de kilometri de acest oraş, l-am vizitat chiar de curând. Ei au mizat pe o combinaţie interesantă de cultură şi tehnologie, atrăgând câteva investiţii importante din zona IT. În mod paradoxal, ne-ar fi favorabil acest criteriu, pentru că Iaşul este un pol în regiunea de Nord-Est, a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană. Poate fi şi un avantaj, dacă reuşim să comunicăm foarte bine faptul că ne dorim să investim în cultură la modul sustenabil, să formăm generaţii de manageri culturali, care pot crea evenimente valoroase, care pot oferi artiştilor şi oamenilor implicaţi în cultură mijloacele de a trăi din asta!”, afirma recent Iulian Boia, director executiv al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană, într-un interviu acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Gina POPA
Citiţi şi:
Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer la Palatul Culturii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau