Medicul Gheorghe Tudoranu
Dimensiune font:
* 50 de ani de la moarte
Desfăşurând o vastă activitate ştiinţifică, didactică şi practică, Gheorghe Tudoranu a contribuit în mod deosebit la dezvoltarea învăţământului de clinică medicală din Iaşi.
Născut la 18 mai 1892, în satul Fruntişeni din judeţul Vaslui, a urmat studiile liceale la Bârlad, iar orele universitare la Facultatea de Medicină din Iaşi, fiind confirmat doctor în medicină în anul 1919. Gh. Tudoranu a parcurs întreaga ierarhie didactică numai la Iaşi, de la funcţia de preparator în 1919, până la cea de profesor de clinică medicală în 1931.
Concomitent cu activitatea didactică desfăşurată la Facultatea de Medicină din capitala Moldovei şi de munca spitalicească la Clinica Medicală a Spitalului „Sf. Spirion”, Gh. Tudoranu a fost preocupat de domeniul cercetării ştiinţifice. El a petrecut mai mulţi ani în străinătate ca bursier al unor clinici de reputaţie mondială din Bruxelles, Zürich şi Pavia, formându-se ca anatomopatolog, fiziopatolog şi clinician. Activitatea de clinică şi de cercetare s-a desfăşurat în domeniul imunologiei, bacteriologiei, a bolilor aparatului digestiv, a balneologiei şi a hematologiei.
Prin studiile întreprinse în direcţia balneologiei,Gheorghe Tudoranu este considerat unul din pionierii balneologiei româneşti. El a adus contribuţii de seamă la cunoaşterea apelor minerale din ţara noastră şi pentru utilizarea lor în tratamentul bolilor tubului digestiv. Domeniul în care el a excelat şi pe care nu l-a părăsit toată viaţa este acela al hematologiei. În această direcţie el este considerat ca unul din fondatorii şcolii româneşti de hematologie. Prin cercetările efectuate în acest domeniu, Gh. Tudoranu s-a înscris ca unul dintre cei mai valoroşi specialişti, atât în ţară cât şi în străinătate.
Activitatea ştiinţifică a lui Gh. Tudoranu s-a concretizat în peste 200 de lucrări publicate în diverse reviste din ţară şi de peste hotare. A editat mai multe manuale didactice, a scris monografii şi a fost, totodată, un talentat publicist şi scriitor, în special memorialist. Pentru intensa şi bogata activitate desfăşurată, a fost distins cu titlul de „Medic emerit” şi „Profesor universitar emerit”. Pe plan extern, a fost ales membru al Societăţii internaţionale de hematologie, al Societăţii europene de hematologie şi al Societăţii internaţionale de medicină internă.
Gheorghe Tudoranu a trecut în lumea umbrelor, în urmă cu o jumătate de veac, la 6 februarie 1963, în Iaşi.
Ionel Maftei
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau