Primii lăutari din București. "Cântau de plângeau și urșii!", dar erau robii boierilor și puteau fi vânduți sau dați cadou

Muzica   Domnului--Video-

Dimensiune font:

| 17-06-2023 20:07

 

 

Primii lăutari din București.  “Cântau de plângeau și urșii!”, dar erau robii boierilor și puteau fi vânduți sau dați cadou
Primii lăutari din București. “Cântau de plângeau și urșii!”, dar erau robii boierilor și puteau fi vânduți sau dați cadou

Lăutarii au însoțit fiecare moment din istoria Bucurescilor, orașul Veseliei. Cântau cu mare oftat când era ciumă, ciupeau struna de bucurie în vremuri liniștite, niciun zaiafet nu se întâmpla în oraș fără ei. Cântau de-ale noastre, rumânești, când se plictiseau boierii de meterhanea (muzică turcească la modă în Bucureștiul secolului al XVIII-lea, n.n) și porunceau robilor lăutari să le zică una mai săltăreață. Astăzi la “Senzația Bucureștiului de altădată”, rubrica dedicată celor mai nostime și mai spectaculoase întâmplări din vechiul oraș, vă poftesc să aflați când a apărut lăutaria în București și cine au fost primii lăutari din Hilariopolis, Bucuresci, orașul veseliei. 

Când faci o treabă “lăutărește” înseamnă că o faci mai după ureche așa, fără să ai studii de specialitate, fără doctorat. “Lăutărește”, adică doar trecut prin școala vieții, așa cum ai prins și tu ceva din zbor, cum ai captat cu pavilionul auricular al urechilor. Pare ușor: la, la, la, hop și așa nu mă băga în dambla. Numai că până și pentru lăutarie îți trebuie talent, har, muncă, scânteie.

baiat, rom, danseaza
Numai că până și pentru lăutarie îți trebuie talent, har, muncă, scânteie.

Cântec de ciumă în București: “Peste oameni a plouat; / N-a plouat ploaie curată, / Ci cu ciumă amestecată”

Lăutarii au însoțit fiecare moment sentimental din istoria Bucurescilor, orașul Veseliei. Numele lor vine de la lăută, veche vioara cu două sau cu trei coarde. Până și când era ciumă, lăutarii știau să improvizeze o cântare care să mai aline suferința: “Foaie verde nalbă moale, of / Adus-a un nor în poale, of / Boala cea mai rea din boale, of / Noru-n țară l-a lăsat, / Peste oameni a plouat; / N-a plouat ploaie curată, / Ci cu ciumă amestecată / Unde-ajunge picătura, / Se închid ochii și gura / of, of, of “. 

lautari, vechi
Primii lăutari din Bucuresci au fost robi, în robie au cântat până în anul 1856 când a fost abolită sclavia în Principatele Române.

Lăutarul, ființă vibrantă la cel mai ușor sunet muzical”

Primii lăutari din Bucuresci au fost robi, în robie au cântat până în anul 1856 când a fost abolită sclavia în Principatele Române. “Ființă vibrantă la cel mai ușor sunet muzical, îl vezi și astăzi, cum îl vedeau strămoșii noștri, îl vezi de la vârsta de 6-7 ani că, îndată ce aude muzica, se oprește, tresare, ciulește urechile, își pleacă instinctiv trupul spre partea de unde vin sunetele, fața i se înseninează, ochii încep să-i scânteie, nările-i tremură; își trece limba pe buze, ca și cum ar gusta sunetele, iar degetele-i încep să calce pe zdrențele hainelor niște coarde imaginare”C.I. Ionnescu Gion, “Istoria Bucureștilor”, pagina 485.

lautari, vechi
Într-un act care datează din secolul al XVI-lea se pomenește de Barcan Comisul ”care că l-a vândut pe Tâmpea Alăutarul cu 4000 de arginți, ceea ce era enorm pentru vremurile acelea”.

În anul 1558, Mihnea Ciobanul era stăpânul lui Ruste Alăutarul, iar Barcan Comisul l-a vândut pe Tâmpea Alăutarul cu 4000 de arginți, o sumă enormă

Veniți în Țările Române, nu de la 1400 după cum se credea, ci de la 1300, talentații romi au dat un rost muzicii populare române. Istoricul și scriitorul C.I. Ionnescu Gion în “Istoria Bucureștilor” spune că în anul 1558 se aflau la București lăutari robi ai lui Mihnea Ciobanul, “foarte renumiți pentru priceperea cu care ziceau din alăută”. Documentele istorice menționează că Domnul Țării Românești îi dăruiește Vornicului Dânga de la Moldova pe Ruste Alăutarul. Într-un act care datează din secolul al XVI-lea se pomenește de Barcan Comisul ”care că l-a vândut pe Tâmpea Alăutarul cu 4000 de arginți, ceea ce era enorm pentru vremurile acelea”, C.I. Ionnescu Gion, “Istoria Bucureștilor”.

Pe lângă cornuri, surle, buciume și trâmbițe militare, oștile române mergeau la luptă cu lăutari

În secolul al XVIII-lea la curtea beilor fanarioți din București la modă era muzica de paradă cu lăutari, surlari, toboșari, trâmbițași și cântăreți cu lira. Lăutarii erau orânduiți în bresle și aveau un vătaf al lăutarilor, recunoscut de domnie. Boierii țineau la curtea lor tarafuri, renumiți erau lăutarii Golescului, la anul 1790. Orice instrument nou care apare în București nu era privit cu ochi buni. “La sfârșitul secolului al XVIII-lea apare la București clavirul. Unii îl adoră, alții îl numesc vasul necuratului și-l sparg cu topoarele, alții îl fac ladă pentru borcanele de dulceață”, C.I. Ionnescu Gion, “Istoria Bucureștilor”. 

lautari, vechi
Boierii țineau la curtea lor tarafuri. Orice instrument nou care apare în București nu era privit cu ochi buni. In imagine un taraf de la 1900, lautarii nu mai purtau caftan, ci strai european.
Frunză verde de orez / Vezi cu ochii și nu-mi crezi. / Când toca la Radu-Vodă / Ședeam cu puica de vorbă”

Despre orice simțământ știau lăutarii să improvizeze o cântare, dar dintre toate, numai iubirea, doar iubirea le punea tăciune aprins în arcuș. “Au fost iubiri celebre care au rămas și pe care lăutarii le-au nemurit. Bunăoară, în 1741, a fost iubirea lui Vasilache Saegiul pentru Marica Brezoianca, născută Filipescu. A mai fost și iubirea doamnei lui Alexandru Moruzi pentru Ienăchiță Văcărescu”. Tot Bucureștiul știa că Ienăchiță n-o iubea pe doamna lui Mozuri și așa a apărut un mare hit song de amor neîmpărtășit. Asculta lumea și râdea în zeflemea, ce putea să facă?

taraf vechi
Lăutari cu Ursul in vechiul Bucuresti.

Ienăchiță Văcărescu / Șade-n curte la Dudescu /Cu ciubuc de diamant / Capot roșu îmbrăcat / Cu anteriu de atlaz / Moare doamna de necaz. / Cu hanger de Korassan, / Doamna trece în rădvan / În rădvanul aurit / Cu tot coșul poleit / Ocolit de ciohodari / Tras de patru armăsari / Trece des și-l mai privește / Că cu foc îl mai iubește / Ienăchiță stih îi face / El cu Doamna s-ar lovi / Dacă Vodă ar muri”. Mare hit a devenit și amorul unuia, Bălăceanu, care se ținea cu o doamnă, Bărcăneasa pe numele său.

Și împănau cântarea cu nește oftaturi, cu nește ah-uri și nește oh-uri atât de adânci și atât de lungi, încât păreau că plâng până și urșii și bârnele podurilor din București”

Și împănau cântarea cu nește oftaturi, cu nește ah-uri și nește oh-uri atât de adânci și atât de lungi, încât păreau că plâng până și urșii și bârnele podurilor din București. Plângi lăutare, plângi să plângă și cărămida, zicea înamoratul din băierile inimii, și lăutarul ofta de s-ar fi înmuiat și stâncile darmite inima iubitei care tresărea din adâncuri când lăutarul începea cu-n irezistibil: Frunză verde de piper / Câte stele sunt pe cer / Până-n ziua toate pier / Numa’ luna și c-o stea /Știe de patima mea”, C.I. Ionnescu Gion, “Istoria Bucureștilor”.

lautari, tigani
Lăutari din Bucurestiul interbelic.
Jocul de-a jocul se făcea cu ajutorul putregaiului fosforescent de la podurile de lemn ale Bucureștiului”

Bucureștenii jucau sârba, chindia, căzăceasca, gălățeanca, hârlăuanca, “ca la ușa cortului”, rața, arnăuțanca și zoralia. Munceau mult dar cu toții își scoteau pârleala de sărbători. Și, slavă Domnului, Bucureștiul era plin de sărbători care meritau petreceri cu lăutari, că altfel nu era petrecere.

“ Sărbătorile cu potrivite petreceri nu lipseau din calendarul bucureșteanului. De la Ignat în decembrie, cu tăiatul porcilor, de-a lungul a patru stagiuni a anului, până în octombrie, la serbarea zalhanalelor, cu tăiatul vitelor și cu facerea renumitei pastrame pe drumul Pantelimonului, bucureșteanul petrecea cu Moș-Ajunul, cu Moș-Crăciunul, cu Brezaia, cu Vasilca, cu Vicleimul, Steaua, Sorcova, Geamala, Câșlegile, Lăsatul-secului, cu Săptămâna nebunilor, cu darea în tărbacă și cu încurcatul cailor la Sân Toader pe câmpia Teilor. Veneau Paștile cu dulapurile, în urmă călușarii, paparudele, Sfântul Ilie, cu jocuri de păcăleli. Jocul de-a jocul se făcea cu ajutorul putregaiului fosforescent de la podurile de lemn ale Bucureștiului”, C.I. Ionnescu Gion, “Istoria Bucureștilor”, pagina 635. 

barbu, lautaru
Faimos în acele vremuri a fost Barbu Lăutaru (1780-1858), starostele lăutarilor din Moldova timp de 40 de ani. A trăit și a cântat și în București, Gion spune că era prieten cu Iosif Naniescu, starețul Mănăstirii Sărindar.

Faimos în acele vremuri a fost Barbu Lăutaru (1780-1858), starostele lăutarilor din Moldova timp de 40 de ani. A trăit și a cântat și în București, Gion spune că era prieten cu Iosif Naniescu, starețul Mănăstirii Sărindar.  Mănăstirea se afla pe locul unde este acum Cercul Militar. Barbu s-a născut rob pe moșia boierului Drăgulici din mahalaua Frecăului Iașilor în anul 1780 și a învățat de cânte de la tatăl sau care știa să le zică din scripcă. A dat concerte în toată țara, și în anul 1808, cu banii strânși din lăutărie, și-a dezrobit familia. I-a însoțit pe boierii Dumitru Plaghino și Costache Pantazoglu, trimiși de domnitorul Scarlat Callimachi Vodă la Chișinău.

Dar să știți c-am fost odată / Vocea lumii desfătată / Și-nchinați câte-un pahar / Pentru Barbu Lăutar”

Barbu Lăutaru a îmbinat cântecul popular românesc cu elemente ale muzicii orientale și ale romanței ruse. A stârnit admirația faimosului compozitor Franz Liszt în iarna anului 1847 la Iași, moment menționat de saptămânalul francez “La vie parisienne”. Se spune că Barbu ar fi reprodus din cobză, la prima audiție, o melodie pe care Liszt a interpretat-o la pian în concertul de la Iași. Barbu Lăutaru a rămas în memoria noastră grație versurilor lui Vasile Alecsandri: “Of, of mi-aduc aminte/ că mai-‘nainte/ Niciun chef nu se făcea / Fără astă cobz-a mea / Dar acu’ amar mi-e mie / De când lumea-i pe nemție / Nu mai am în lume glas / Și pe uliți am rămas / Dar să știți c-am fost odată / Vocea lumii desfătată / și-nchinati câte-un pahar / Pentru Barbu Lăutar”.

Iată și alte povestioare din “Senzația Bucureștiului de altădată”, o rubrică dedicată celor mai teribile întâmplări, fapte și istorisiri din orașul vechi. De prin carte adunate și pe Internet redate.

Comerțul cu moaște din București. Istoria plină de profit începe cu un părințel grec: a venit cu “o bucățică din Crucea Sfântă” și a plecat cu o corabie burdușită cu bogății

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Mircea Dinescu se ia de CTP, după scandalul Popovici: Ca o știucă sărată!
08/01/2025 16:29

Scriitorul Mircea Dinescu intervine in scandalul mediatic creat după ce Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe David Popovici pentru că a dezvăluit că a fost visul său să isi cumpere un Porsche Spyder. Di ...

Motivul pentru care Florin Piersic a ajuns la mănăstire. Marele actor a rămas consternat
05/01/2025 18:42

 Au circulat zvonuri că Florin Piersic s-ar fi retras intr-o mănăstire din Bucovina la sfarsitul anului trecut. Totusi, actorul a oferit mai multe detalii după ce Dan Negru l-a contactat.   &nbs ...

S-a retras Florin Piersic la mânăstire? Dan Negru a lămurit misterul
05/01/2025 10:05

După ce in spaţiul public au apărut mai multe informaţii conform cărora Florin Piersic s-ar fi retras la o manăstire, Dan Negru a lămurit misterul. "L-am sunat pe Florin Piersic in dimineata asta pentr ...

Mărturisirea avocatului Florentin Țuca: Există un război spiritual în lume, un război care atacă esența dumnezeiască a umanității, atacată de forțele răului. Devine tot mai vizibilă nevoia de apărare a ortodoxiei
03/01/2025 16:52

Frămantările de azi tin de „imensul război spiritual contemporan, un război care excede confruntările ideologice, politice, militare sau geostrategice. Este un război care afectează esenta dumnezeiasc ...

Calendarul zilei 3 ianuarie: 12 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, probabil cel mai mare regizor român de film
03/01/2025 16:25

Pe 3 ianuarie 2013, trecea la cele vesnice regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu. Iată biografia sa, conform RADOR: Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Targu-Jiu, intr-o familie de aromani, ...

Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri
03/01/2025 13:44

Noaptea de Revelion a marcat o competitie intensă intre posturile de televiziune din Romania, in incercarea de a cuceri cat mai multi telespectatori. In această luptă, PRO TV a iesit invingător pentru al do ...

31 decembrie, ziua când Ion Creangă a plecat să scrie povești în Cer. 135 de ani de la moarte
31/12/2024 08:46

Scriitorul Ion Creangă, unul dintre marii clasici ai literaturii romane şi un mare povestitor, a rămas in inimile cititorilor prin opera sa capitală "Amintiri din copilărie". S-a născut la 1 ma ...

Pregătirea mesei de Crăciun de altădată: „Tradiția impune ca la sărbători să se mănânce mult”
28/12/2024 18:02

In numărul din 1 ianuarie 1930, revista „Ilustratiunea Romană” descria traditiile culinare ale romanilor in perioada sărbătorilor Crăciunului si Anului nou. „Cert lucru este că traditia impune ca l ...

Crăciunul anului 1932, în vremuri de criză
28/12/2024 17:23

Anii 1931-1932 au reprezentat etapa de maximă intensitate a crizei economice din 1929-1933. In numărul din 22 decembrie 1932, revista umoristică „Veselia” făcea haz de necaz in ton cu „asprimea vremur ...

A murit Julieta din filmul Romeo și Julieta al lui Zeffirelli
28/12/2024 12:49

Olivia Hussey, care a jucat rolul Julietei in filmul lui Franco Zeffirelli din 1968, Romeo si Julieta a murit vineri, la varsta de 73 de ani, a anuntat familia. Hussey avea 15 ani cand a jucat in adaptarea tra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei