Enigmele României. Unde au ajuns tablourile dispărute de la muzeul Brukenthal din Sibiu? HISTORY Channel anunță lansarea documentarului „Enigmele României”

19

Dimensiune font:

| 24-10-2023 16:11

HISTORY Channel anunță lansarea documentarului „Enigmele României”, format din șase episoade, în care renumitul actor Marcel Iureș va cerceta o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cerești, tulburări mentale și ritualuri religioase ascunse. Serialul va avea premiera românească în luna octombrie la HISTORY Channel, mai precis, din 29 octombrie, duminica de la ora 21:00.

Unde se află mormântul lui Vlad Țepeș? Care a fost adevărata cauză a morții poetului național Mihai Eminescu? Unde au ajuns tablourile dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu? A fost minunea de la Maglavit o înșelătorie sau Dumnezeu le-a vorbit oamenilor printr-un cioban surdo-mut? , sunt întrebări pe care le lansează documentarul.

Marcel Iureș a stat de vorbă și cu fostul preşedinte al României din perioada 1996-2000, Emil Constantinescu. Fostul șef de stat a făcut declaraţii în premieră despre furtul tablourilor de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, din mai 1968, supranumit „Jaful secolului”.

„Am aflat un lucru care m-a impresionat până astăzi şi nu am vorbit despre el. Legat de ceea ce se întâmplă cu patrimoniul.

Şi am aflat că acea lege a patrimoniului, emisă în timpul lui Ceauşescu, în 1973, în momentul Revoluţiei, prin decizia CFSN-ului, a fost abrogată. Când s-a abrogat şi controlul la vamă. A fost momentul dezastrului, în care cei care ştiau au scos valori imense din România.

România a pierdut enorm. Nimeni nu a scris despre acest genocid cultural.

Şi atunci am avut o discuţie cu ministrul culturii din vremea aceea, Ion Caramitru, şi cu ministrul justiţiei şi în urma acestei discuţii am cerut să se facă o lege a patrimoniului, pe care am promulgat-o în anul 2000, ca în sfârşit să existe o evidenţă în acest haos”, a declarat, în exclusivitate în cadrul interviului realizat de Marcel Iureş pentru documentarul „Enigmele României”.

„România anului 1968 era mai bine păzită decât închisoarea Alcatraz. Nimeni nu putea mişca un deget fără ştirea Securităţii. Iar Muzeul Bruckenthal din Sibiu a fost unul dintre punctele fierbinţi monitorizate de Securitatea dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Cu toate acestea, opt tablouri foarte valoroase au fost furate şi scoase din ţară.

55 de ani mai târziu, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat.

Doar patru dintre ele au fost găsite, în America, iar fostul preşedinte Emil Constantinescu a reuşit în vremea mandatului său să le recupereze, în 1998, cu ajutorul lui Bill Clinton (preşedintele SUA din acea vreme) şi al Băncii Mondiale.

Cum au ajuns picturile în State? Cine le-a furat? Cum au ştiut hoţii să ia tocmai cele mai valoroase tablouri? Erau ei experţi în artă? Erau, oare, chiar angajaţii muzeului? Erau hoţii parte a unei mari reâele de traficanţi de artă? Securitatea a fost complice? Cum au fost transportate peste graniţele a două ţări comuniste – România şi Ungaria? Unde sunt celelalte patru tablouri? Ce a aflat poliţia? Cine sunt principalii suspecţi?”, se arată în comunicatul de presă transmis de History Channel.

„România e tare bogată în aceste enigme. România este ea însăşi o enigmă.

Începem din inima Transivlaniei, de la Sibiu, unde, puţini ştiu, a avut loc cel mai mare jaf de artă din istoria României. S-a întâmplat acum mai bine de 50 de ani şi a zguduit întreg aparatul comunist al vremii. În ciuda miilor de ore de anchetă, nici până astăzi nu se ştie cine a comis acest furt ca-n filme”, spune Marcel Iureş, în primul episod.

„Furtul celor opt tablouri din 28 mai 1968 din Sala Capodoperelor de la Muzeul Naţional Brukenthal, între care şi Moartea Cleopatrei de Anthony van Dyck, este, cu siguranţă, cel mai mare jaf de artă din istoria României”, a declarat Răzvan Pop, istoric şi director al Bibliotecii Astra Sibiu, pentru documentarul „Enigmele României” difuzat de postul History Channel.

„Putem să spunem că Muzeul Naţional Brukenthal este Louvre-ul de Est al Europei (referire la cel mai mare muzeu de artă din Franţa, n.r.). În 1968 cunoaştem că cele opt tablouri au avut o valoare, spusă de poliţie, de aproximativ 25 de milioane de dolari.

Dacă ne gândim că astăzi doar «Moartea Cleopatrei» poate să fie vândută la marile case de licitaţii de la 20 de milioane de euro în sus, atunci valoarea totală este mult mai mare”, a declart şi Alexandru Chituţă, Directorul Muzeului Brukenthal.

„Astăzi ar însemna mai mult de 150 de milioane de euro.

Jaful a fost posibil chiar sub ochii temutei Securităţi care pretindea că ştie tot ceea ce mişcă în România. A fost un adevărat cutremur pentru autorităţile comuniste de atunci, pentru că au dispărut fără urmă opt capodopere”, a spus Marcel Iureş.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Șeful Poliției Române dezvăluie cum a fost prins Prințul Paul în Malta: 'Nu a opus rezistenţă'
29/04/2024 14:59

Şeful Poliţiei Romane, Benone Matei, a transmis, luni, că Prinţul Paul al Romaniei, condamnat in dosarul "Ferma Băneasa" la trei ani şi patru luni de inchisoare cu executare, a fost prins de autorităţil ...

Metoda 'Fotografia' a lăsat mulți români fără zeci de mii de euro. Cum acționează escrocii
28/04/2024 12:18

Mai multi romani au fost inselati cu zeci de mii de euro prin metoda "Fotografia", după ce au comandat din Germania. O nouă escrocherie face victime printre romani. Mai multe persoane au rămas fără zeci d ...

Puțini cunosc legea! Ce decizie s-a luat în cazul celor care dețin 2 mașini și 2 apartamente
28/04/2024 00:07

Cei care posedă două masini sau două apartamente, este important să fie constienti că vanzarea celei de-a doua masini sau a celei de-a doua locuinte intr-un an calendaristic va implica costuri suplimentare ...

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
27/04/2024 07:30

Fostul ministru al Sănătătii, Sorina Pintea, a fost condamnată la 3 ani si jumătate de inchisoare cu executare de judecătorii Tribunalului Cluj, in dosarul in care a fost prinsă in flagrant de către pro ...

Ancuţa Popoviciu, cea care a întrebat dacă victima lui Vlad Pascu este în sala de judecată
17/04/2024 10:13

Inspectia Judiciară cere suspendarea din functie a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, de la Tribunalul Mangalia, cea care are in lucru dosarul 2 Mai. Sectia pentru Judecători in Materie Disciplinară ur ...

Prof. Dr. Mircea Beuran, declarat nevinovat de acuzațiile aduse de DNA: Fapta nu există
17/04/2024 08:47

Tribunalul Giurgiu a dispus joi achitarea medicului Mircea Beuran, intr-un dosar in care a fost trimis in judecată de DNA sub acuzaţia că a primit de la un alt medic bani şi bunuri in valoare de peste 10.00 ...

Țuică și cârnăciori, mita oferită de un pădurar șefului Gărzii Forestiere
16/04/2024 20:40

Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a oferit produse procesate din carne, peste şi ţuică pentru a nu fi sancţionat pentru neregulile constatate cu ocazia unui control silvic, conform unu ...

Alina Gorghiu i-a transmis procurorului general al PÎCCJ cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi a lui Gelu-Voican Voiculescu
16/04/2024 20:13

Ministrul Justiţiei Alina Ştefania Gorghiu i-a transmis, marţi, procurorului general al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) cererile de urmărire penală primite de la pre ...

Alina Gorghiu, despre cazul Vlad Pascu: Ni se cere să intervenim, dar nu ministrul Justiţiei stabilește sentinţe
15/04/2024 17:51

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a declarat că ea şi colegii săi din institutia pe care o conduce nu pot interveni in cursul unui proces, referindu-se la cazul Vlad Pascu. Ea le-a cerut seriozitate celor ...

Strigător la cer: Tatăl drogatului asasin Vlad Pascu dă vina pe victimele fiului său. Avocatul criminalului susține că e vorba despre „o culpă comună”. Vlad Pascu ar putea ieși din pușcărie în trei ani
15/04/2024 06:51

Mihai Pascu (foto), tatăl tanărului care, drogat fiind, a ucis doi tineri pe 19 august 2023, sustine că vina pentru accidentul de la 2 mai ar apartine…victimelor, deoarece acestia „nu se intorceau de la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei