Procurorii DNA, cutremur în lumea universitară: profesor de la Babeș Bolyai, prins în timp ce lua mită
Dimensiune font:
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore pentru profesorul Rudolf Cristian, de la Babeș-Bolyai”. Profesorul a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la studenții masteranzi. Acesta cerea 50.000 de lei pentru cursurile de doctorat și 1200 de euro pentru o notă de 10 la un examen.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2023, a suspectului RUDOLF CRISTIAN, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.
Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:
- 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,
- 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,
- 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.
În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. - Direcția de Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, arată un comunicat DNA.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau