SRI a găsit 797 de conturi TikTok create în 2016 pentru Georgescu, conservate și ”activate la capacitate maximă” în campania electorală prezidențială / Tik Tok a recunoscut că a încasat 381.000 de dolari în campania lui Georgescu
Dimensiune font:
Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. De pildă, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022 și toate au fost mobilizate în campania de acum.
SRI precizează că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul următorilor a crescut semnificativ.
797 din conturile care au format inițial rețeaua au fost create încă din 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11 noiembrie 2024, moment care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.
De asemenea, SRI avansează sume de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, bani recunoscuți de către firma din China.
SRI crede că în promovarea lui Georgescu a fost implicat ”un actor statal”
SRI folosește de două ori ideea că un actor statal s-a implicat în alegerile din România. În primul rând, prin anumite atacuri la adresa sistemelor AEP.
În al doilea rând, în felul în care s-a umflat notorietatea lui Călin Georgescu și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi de TikTok folosite.
”Un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare
SRI arată că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate. Concret, conturile TikTok în cauză au fost alocate unor adrese IP unice ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți).
Activitatea conturilor din rețea a fost organizată în afara platformei TikTok, respectiv pe mesageria Telegram. A fost identificat un canal de Telegram propagator – „Implică-te și tu Renașterea României Hrană Apă Energie”- care are rol de a coordona alți utilizatori cu privire la postările și conținutul video distribuit.
Cum s-a lucrat pe Telegram și pe Tik Tok, potrivit SRI
În 24 noiembrie, canalul de Telegram Propagator avea 1088 de abonați, iar în 1 decembrie – ziua alegerilor parlamentare – 5005, o creștere de 600 de membri față de ziua anterioară. Conform datelor furnizate de TikTok autorităților române, în 28 noiembrie, ulterior creării canalului de Telegram Propagator, au fost înregistrate 76 de conturi noi, având ca rol exclusiv promovarea lui Călin Georgescu.
Reprezentanții TikTok au mai precizat că acest cont – @propagatorrcg- a fost creat în 15 iunie 2024 și avea în 28 noiembrie 3.755 de abonați care erau instruiți privind distribuirea de videoclipuri și postări și lăsarea de comentarii utilizând anumite # pe platformele Facebook, Youtube și TikTok.
Două tipare de promovare a lui Călin Georgescu
SRI menționează că au fost detectate 2 tipare de promovare:
1.1183 de conturi au utilizat „#cg11” în toate clipurile postate pe TikTok. Dintre acestea 1057 erau înregistrate pe TikTok după crearea canalului de Telegram, iar 76 au fost create și utilizate exclusiv cu intenția de a posta conținut de promovare, restul fiind asociate unor persoane reale care postau voluntar conținut pro-Călin Georgescu.
2.Conturile au utilizat un șir de emoticoane specifice însoțite de numele candidatului pentru exploatarea algoritmilor platformei.
Pe Telegram s-au pregătit din 2022
O parte din grupurile de Telegram pe care s-au coagulat susținătorii lui Călin Georgescu au fost create în septembrie 2022.
SRI mai spune că au fost utilizate conturi TikTok care au utilizat în fals sigla SRI și titulara Brigada Antiteroristă și care afișau mii de urmăritori și peste 1000 de mii de like-uri.
SRI: Bogdan Peșchir a donat peste 1 milion de euro, din care TikTok recunoaște că a primit 381.000 de dolari
Călin Georgescu a declarat la AEP zero euro cheltuieli electorale. Conform datelor SRI, în realitate s-au strâns și s-au cheltuit bani.
Mai exact, pretinde SRI, în finanțarea promovării lui Călin Georgescu a fost implicat contul de TikTok al lui Bogdan Peșchir. Utilizând acest cont, Peșchir a făcut donații pe TikTok de peste 1 milion de euro.
Ulterior, implicarea acestuia în finanțarea promovării lui Georgescu a fost confirmată și de reprezentanții TikTok, în 28 noiembrie. Aceștia au menționat că au fost făcute din acest cont plăți de 381.000 de dolari în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie către utilizatori ai unor conturi TikTok implicați în promovarea lui Georgescu.
Se plătea 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip
De asemenea, finanțarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma Fame Up pe care a fost oportunitatea de reclamă alături de descrieri bine definite.
Una din metodele de atragere a influencerilor români pentru promovarea lui Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip.
Conform SRI, „activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolirea mesajelor pe platformă. Nu folosește ferme de boți pe platformă ci operează mai discret din afara ca să nu încalce politicile de utilizare ale platformei.”
SRI mai spune că cei implicați în campania de promovare cunosc foarte bine politicile de securitate ale TikTok știind cum să le eludeze, iar „în spate este o firmă foarte bună de digital marketing”.
De asemenea, SRI spune că a existat și o promovare masivă pe TikTok pentru susținerea POT, partidul care l-a susținut pe Călin Georgescu.
Aceste documente au fost prezentate în ședința CSAT din 28 noiembrie. La finalul ședinței, Administrația Prezidențială a anunțat că membrii CSAT „au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.”
Toate documentele pot fi consultate:AICI
Material de Adrian Ilie si Sebastian Pricop HotNews.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau