Benzina și motorina. Care este diferența dintre benzină și motorină?

31

Dimensiune font:

| 22-11-2022 11:29

Atât benzina, cât și motorina sunt obținute din țițeiul care a fost strivit în adâncurile planetei noastre. Ambele sunt la fel de omniprezente: motorina alimentează motoare mai mari, cum ar fi cele ale camioanelor, bărcilor și macaralelor, în timp ce benzina alimentează motoare mai mici, cum ar fi cele ale mașinilor și motocicletelor.

V-ați întrebat vreodată de ce se întâmplă acest lucru? De asemenea, ce anume face ca motorina să fie mai eficientă și mai potrivită pentru o mișcare constantă, în timp ce benzina are o putere mai mare de a accelera? Ambele tipuri de combustibili sunt importante. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Înțelegerea diferenței dintre combustibili va dezvălui aceste diverse fațete și răspunsurile la întrebările de mai sus.

Benzina versus motorina

Petrolul brut este un amestec de hidrocarburi. Aceste molecule de hidrogen și carbon formează fie lanțuri lungi și liniare, fie inele numite compuși ciclici. Punctul de fierbere al unui lanț sau inel este proporțional cu dimensiunea sa. Acest lucru este evident, deoarece ruperea unui lanț lung și extins de molecule este mai intensă decât ruperea unui lanț de molecule mici sau puține. Putem exploata această proprietate pentru a rafina țițeiul sau pentru a separa lanțurile unul de celălalt.

Țițeiul extras este mai întâi turnat într-un cuptor gigantic. Cuptorul sau conducta este apoi încălzită. Încălzirea distilează țițeiul, iar acest proces se numește distilare fracționată deoarece, așa cum sugerează și numele, determină fracționarea țițeiului. Pe verticală, diferite regiuni ale cuptorului sunt supuse la temperaturi diferite. Temperatura, care este cea mai scăzută la capătul acestuia, crește pe măsură ce ne îndreptăm spre picioare, unde este maximă.

Lanțurile mai lungi sunt mai greu de rupt decât cele mai scurte. Prin urmare, supunerea diferitelor regiuni ale cuptorului la temperaturi diferite ne permite să extragem din petrol lanțuri și inele de carbon de diferite lungimi. Fracționarea ne permite apoi să extragem diverși combustibili din țiței, scrie Science ABC.

În partea superioară a cuptorului, se obțin lanțuri de hidrocarburi mai ușoare sau combustibili cu puncte de fierbere mai mici, de 40-205 ℃, cum ar fi GPL și benzina, în timp ce la mijloc se obțin combustibili mai densi, cu puncte de fierbere mai mari, de 250-350 ℃, cum ar fi motorina. În partea de jos a butoiului se obțin cei mai densi compuși, cum ar fi lubrifianții.

Din acest motiv un motor pe benzină poate avea putere mare de accelerare. Este o consecință a faptului că este mult mai ușoară, se aprinde mult mai repede decât o face motorina densă. Cu toate acestea, ca urmare a faptului că este mai densă, motorina conține mai multe hidrocarburi și, prin urmare, mai multă energie pe unitate de volum decât benzina.

În mod obișnuit, benzina cuprinde un lanț recurent de cel mult nouă atomi de carbon, în timp ce lanțurile care alcătuiesc motorina conțin cel puțin paisprezece atomi de carbon. Motorina nu se poate evapora la fel de repede ca benzina, dar fiind mai cleioasă (datorită texturii sale vâscoase, uleioase, este adesea numită motorină), aceasta conține doar 132 x 106 J per galon, în timp ce benzina conține 155 x 106 J (joule este unitatea de măsură pentru energie) per galon. În consecință, vehiculele alimentate cu motorină consumă mai puțin carburant decât cele alimentate cu benzină.

Cu toate acestea, chiar dacă un camion nu generează turații de neuitat, el produce un cuplu uimitor și, prin urmare, putere – capacitatea de a deplasa sarcini masive. Incapacitatea unui vehicul mai mic de a genera un astfel de cuplu herculean este atribuită motorului său. Funcționarea unui motor diesel este semnificativ diferită de cea a unui motor pe benzină.

Cum funcționează motoarele pe benzină și motorină?

Benzina se aprinde mai ușor decât motorina. Aprindeți un chibrit și aruncați-l într-o baltă de benzină și vedeți cum se aprinde aproape instantaneu. Din acest motiv, motoarele pe benzină utilizează bujii de aprindere. Într-un motor pe benzină, amestecul de aer și benzină este comprimat de un piston și apoi aprins de o scânteie.

Un combustibil diesel, însă, nu este atât de inflamabil. Într-un motor diesel, mai întâi se comprimă aerul și apoi se injectează motorina. Aerul comprimat arde, iar aerul dintr-un motor diesel este comprimat atât de puternic încât motorina se aprinde imediat ce este injectată

Aprinderea constantă necesită o compresie mai mare, ceea ce produce mai multă căldură și, prin urmare, o capacitate mai mare de lucru. Aprinderea constantă are un alt avantaj: asigură că combustibilul este valorificat. Cantitatea de energie chimică transformată în energie mecanică de un motor diesel este mult mai mare decât cea transformată de un motor pe benzină. În consecință, eficiența unui motor diesel este mult mai mare decât cea a unui motor pe benzină.

Cu toate acestea, pentru a genera și susține un cuplu atât de mare, un motor trebuie să aibă o putere mare. Prin urmare, motoarele diesel sunt relativ mai robuste și mai grele. Problema este că, cu cât echipamentul este mai greu, cu atât mai mare este intensitatea vibrațiilor sale. Vibrațiile viguroase îl fac mai susceptibil la uzură. În consecință, motoarele diesel necesită, în general, mai multă întreținere decât motoarele pe benzină. În plus, motoarele diesel, ca urmare a masei lor, sunt în mod constant blocate într-un cerc vicios.

Cu o masă mare vine o rezistență mare la mișcare, sau inerție, astfel încât motorul diesel trebuie să obțină o compresie mai mare pentru a genera un cuplu mai mare pentru a mișca această masă. Cu toate acestea, pentru a genera și susține acest cuplu mai mare, are nevoie de componente și mai grele, care, desigur, îi măresc masa!

Cu toate acestea, combustibilii, în ciuda reputației lor notorii, ne sunt indispensabili. Toate cele trei sectoare ale economiei și industriei – primar, secundar și terțiar – ar deveni inutile fără motorină. Acesta alimentează mașinile agricole, mașinile industriale, camioanele, macaralele, transportul public și orice altă mașină de mare anvergură pe care o puteți numi. Benzina este cea care alimentează cabinele, mașinile, bărcile mici și orice vehicul mic pe care îl puteți numi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Digitalizarea societății THEODORA TRANSPORT RO SRL
14/11/2024 13:47

  Digitalizarea societătii THEODORA TRANSPORT RO SRL    

Românii care au datorii trebuie să știe asta!
14/11/2024 11:41

 Romanii care au datorii trebuie să stie asta! Ministerul Finantelor ar putea să prelungească termenul limită pană la care romanii isi pot plăti datoriile. Pană acum a fost luată in calcul prelungi ...

COMUNICAT DE PRESA Transformarea digitală a IMM-urilor orientată către creșterea intensității digitale BLUECAR TRANS TAXI SRL - Lansarea proiectului
14/11/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESA Transformarea digitală a IMM-urilor orientată către cresterea intensitătii digitale BLUECAR TRANS TAXI SRL - Lansarea proiectului 

Cât costă să încarci în România o maşină electrică. În ce țări din Europa este mai ieftin
13/11/2024 20:32

 Încărcarea unei masini electrice timp de 25 de minute, pentru a parcurge cu ea 100 de kilometri, costă in Romania circa 9,8 euro. Această informatie este oferită de European Alternative Fuels O ...

Ministerul Finanțelor: Trecerea CNP-urilor pe facturi va fi opțională de la 1 ianuarie 2025
13/11/2024 20:06

  Share Ministerul Finantelor,  Ministerul Finantelor va propune modificările legislative pentru ca transmiterea CNP-ului să fie strict optională pentru relatiile comerciale dint ...

Cașcaval contaminat, retras dintr-un mare hipermarket
13/11/2024 14:43

Un lot de caşcaval din lapte de vacă este retras de la vanzare din magazinele Carrefour, după ce s-a semnalat prezenţ bacteriei Listeria monocytogenes. Persoanele care au cumpărat produsul sunt sfătuite s ...

Orașul  IASI  oamenii se plâng că efectiv nu mai pot respira: Aerul este tot mai toxic
13/11/2024 14:22

  Locuitorii din Iasi se confruntă cu o poluare extremă a aerului, iar valorile substantelor poluante din atmosferă au depăsit alarmant limitele admise, chiar si de patru ori. Medicii averti ...

Digitalizarea societății THEODORA TRANSPORT RO SRL
13/11/2024 13:47

Digitalizarea societătii THEODORA TRANSPORT RO SRL  

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat, în primele nouă luni ale acestui an, 5,362 miliarde euro
13/11/2024 13:46

Investiţiile directe ale nerezidenţilor in Romania au insumat, in primele nouă luni ale acestui an, 5,362 miliarde euro, in creştere cu 3,69% faţă de cele 5,171 miliarde euro din perioada similară a anul ...

BREAKING Klaus Iohannis a semnat: Se introduce salariul minim european în România
13/11/2024 13:12

  Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru introducerea salariului minim european in Romania. Astfel, de la 1 ianuarie se va schimba formula de calcul a salariului minim si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei