Benzina și motorina. Care este diferența dintre benzină și motorină?

31

Dimensiune font:

| 22-11-2022 11:29

Atât benzina, cât și motorina sunt obținute din țițeiul care a fost strivit în adâncurile planetei noastre. Ambele sunt la fel de omniprezente: motorina alimentează motoare mai mari, cum ar fi cele ale camioanelor, bărcilor și macaralelor, în timp ce benzina alimentează motoare mai mici, cum ar fi cele ale mașinilor și motocicletelor.

V-ați întrebat vreodată de ce se întâmplă acest lucru? De asemenea, ce anume face ca motorina să fie mai eficientă și mai potrivită pentru o mișcare constantă, în timp ce benzina are o putere mai mare de a accelera? Ambele tipuri de combustibili sunt importante. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Înțelegerea diferenței dintre combustibili va dezvălui aceste diverse fațete și răspunsurile la întrebările de mai sus.

Benzina versus motorina

Petrolul brut este un amestec de hidrocarburi. Aceste molecule de hidrogen și carbon formează fie lanțuri lungi și liniare, fie inele numite compuși ciclici. Punctul de fierbere al unui lanț sau inel este proporțional cu dimensiunea sa. Acest lucru este evident, deoarece ruperea unui lanț lung și extins de molecule este mai intensă decât ruperea unui lanț de molecule mici sau puține. Putem exploata această proprietate pentru a rafina țițeiul sau pentru a separa lanțurile unul de celălalt.

Țițeiul extras este mai întâi turnat într-un cuptor gigantic. Cuptorul sau conducta este apoi încălzită. Încălzirea distilează țițeiul, iar acest proces se numește distilare fracționată deoarece, așa cum sugerează și numele, determină fracționarea țițeiului. Pe verticală, diferite regiuni ale cuptorului sunt supuse la temperaturi diferite. Temperatura, care este cea mai scăzută la capătul acestuia, crește pe măsură ce ne îndreptăm spre picioare, unde este maximă.

Lanțurile mai lungi sunt mai greu de rupt decât cele mai scurte. Prin urmare, supunerea diferitelor regiuni ale cuptorului la temperaturi diferite ne permite să extragem din petrol lanțuri și inele de carbon de diferite lungimi. Fracționarea ne permite apoi să extragem diverși combustibili din țiței, scrie Science ABC.

În partea superioară a cuptorului, se obțin lanțuri de hidrocarburi mai ușoare sau combustibili cu puncte de fierbere mai mici, de 40-205 ℃, cum ar fi GPL și benzina, în timp ce la mijloc se obțin combustibili mai densi, cu puncte de fierbere mai mari, de 250-350 ℃, cum ar fi motorina. În partea de jos a butoiului se obțin cei mai densi compuși, cum ar fi lubrifianții.

Din acest motiv un motor pe benzină poate avea putere mare de accelerare. Este o consecință a faptului că este mult mai ușoară, se aprinde mult mai repede decât o face motorina densă. Cu toate acestea, ca urmare a faptului că este mai densă, motorina conține mai multe hidrocarburi și, prin urmare, mai multă energie pe unitate de volum decât benzina.

În mod obișnuit, benzina cuprinde un lanț recurent de cel mult nouă atomi de carbon, în timp ce lanțurile care alcătuiesc motorina conțin cel puțin paisprezece atomi de carbon. Motorina nu se poate evapora la fel de repede ca benzina, dar fiind mai cleioasă (datorită texturii sale vâscoase, uleioase, este adesea numită motorină), aceasta conține doar 132 x 106 J per galon, în timp ce benzina conține 155 x 106 J (joule este unitatea de măsură pentru energie) per galon. În consecință, vehiculele alimentate cu motorină consumă mai puțin carburant decât cele alimentate cu benzină.

Cu toate acestea, chiar dacă un camion nu generează turații de neuitat, el produce un cuplu uimitor și, prin urmare, putere – capacitatea de a deplasa sarcini masive. Incapacitatea unui vehicul mai mic de a genera un astfel de cuplu herculean este atribuită motorului său. Funcționarea unui motor diesel este semnificativ diferită de cea a unui motor pe benzină.

Cum funcționează motoarele pe benzină și motorină?

Benzina se aprinde mai ușor decât motorina. Aprindeți un chibrit și aruncați-l într-o baltă de benzină și vedeți cum se aprinde aproape instantaneu. Din acest motiv, motoarele pe benzină utilizează bujii de aprindere. Într-un motor pe benzină, amestecul de aer și benzină este comprimat de un piston și apoi aprins de o scânteie.

Un combustibil diesel, însă, nu este atât de inflamabil. Într-un motor diesel, mai întâi se comprimă aerul și apoi se injectează motorina. Aerul comprimat arde, iar aerul dintr-un motor diesel este comprimat atât de puternic încât motorina se aprinde imediat ce este injectată

Aprinderea constantă necesită o compresie mai mare, ceea ce produce mai multă căldură și, prin urmare, o capacitate mai mare de lucru. Aprinderea constantă are un alt avantaj: asigură că combustibilul este valorificat. Cantitatea de energie chimică transformată în energie mecanică de un motor diesel este mult mai mare decât cea transformată de un motor pe benzină. În consecință, eficiența unui motor diesel este mult mai mare decât cea a unui motor pe benzină.

Cu toate acestea, pentru a genera și susține un cuplu atât de mare, un motor trebuie să aibă o putere mare. Prin urmare, motoarele diesel sunt relativ mai robuste și mai grele. Problema este că, cu cât echipamentul este mai greu, cu atât mai mare este intensitatea vibrațiilor sale. Vibrațiile viguroase îl fac mai susceptibil la uzură. În consecință, motoarele diesel necesită, în general, mai multă întreținere decât motoarele pe benzină. În plus, motoarele diesel, ca urmare a masei lor, sunt în mod constant blocate într-un cerc vicios.

Cu o masă mare vine o rezistență mare la mișcare, sau inerție, astfel încât motorul diesel trebuie să obțină o compresie mai mare pentru a genera un cuplu mai mare pentru a mișca această masă. Cu toate acestea, pentru a genera și susține acest cuplu mai mare, are nevoie de componente și mai grele, care, desigur, îi măresc masa!

Cu toate acestea, combustibilii, în ciuda reputației lor notorii, ne sunt indispensabili. Toate cele trei sectoare ale economiei și industriei – primar, secundar și terțiar – ar deveni inutile fără motorină. Acesta alimentează mașinile agricole, mașinile industriale, camioanele, macaralele, transportul public și orice altă mașină de mare anvergură pe care o puteți numi. Benzina este cea care alimentează cabinele, mașinile, bărcile mici și orice vehicul mic pe care îl puteți numi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Voluntari. Aproape 750 de depozite au fost sigilate într-o acțiune anti-evaziune
16/05/2024 21:12

 Controale masive făcute, joi, 16 mai, la mai multe depozite din Voluntari, de către inspectorii Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală. Au fost sigilate aproape 750 de astfel de locaţii folosite ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Noi investiții în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 12:26

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, are in plan pentru acest an infiinţarea de noi staţii de distribuţie a gazelor naturale pentru mărirea capacităţii de transport către consumatorii c ...

Mugur Isărescu vorbește despre un scenariu apocaliptic pentru România: Ar însemna un șoc teribil! Eu am trăit asta
16/05/2024 07:04

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se imprumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este s ...

Economia Rusiei sfidează sancțiunile și crește în continuare. BERD: Este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să conducă la o criză economică
16/05/2024 00:17

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decat s-a prevăzut şi urmează să crească in acest an, in pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Faşia Gaza afectează ţările din reg ...

Guvernatorul BNR liniștește populația: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi
15/05/2024 16:14

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede Romania iin pragul recesiunii şi a precizat că riscul a fost pentru trimestrul intai. El a adăugat că toţi indicatorii cu ...

Trăim pe credit! Datoria externă a României a săltat cu aproape 10% în 2024
15/05/2024 07:51

Datoria externă totală a Romaniei a crescut in primele trei luni cu 7,643 miliarde euro, pană la 177,726 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naţionale a Ro ...

Guvernul Ciolacu a îndatorat România cu 1 miliard astăzi
14/05/2024 09:24

Ministerul Finanţelor a imprumutat intr-o singură zi peste un miliard de lei de la bănci. Astfel, ministerul a atras 458 de milioane de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei