Numărul pagubelor produse de urși în acest an s-a dublat față
Dimensiune font:
Numărul pagubelor provocate de urşi în Harghita este aproape dublu faţă de anul trecut, arată datele puse la dispoziţie de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita.
Directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, a declarat, pentru AGERPRES, că de la începutul anului, s-au înregistrat 453 de pagube provocate de animalele sălbatice, dintre care 427 produse de urşi.
Numărul este mult mai mare decât în 2020, când pe tot parcursul anului s-au înregistrat 223 de stricăciuni provocate de urşi.
Au fost ucise 137 de bovine, 267 de oi şi 176 de alte animale, precum găini, iepuri sau câini, fiind distruşi şi mai mulţi stupi.
De asemenea, urşii au produs pagube şi în 450 de hectare de culturi agricole, cu precădere porumb, grâu de toamnă sau ovăz.
Domokos Laszlo spune că urşii intră în culturile de porumb, în perioada în care porumbul este "în lapte', mănâncă pe săturate, culcă la pământ plantele şi proprietarii află de stricăciuni abia atunci când încep recoltarea.
Potrivit sursei citate, a crescut numărul de pagube produse de urşi în această perioadă, specialiştii APM fiind solicitaţi zilnic să evalueze situaţia la faţa locului, împreună cu ceilalţi factori implicaţi în acest proces.
Şeful APM consideră că instalarea gardurilor electrice ajută în prevenirea şi limitarea pagubelor, dacă sunt montate corect şi supravegheate.
Datele statistice ale APM mai arată că, de la începutul anului, 11 urşi au fost găsiţi morţi, fie din cauze necunoscute, fie ucişi de tren sau maşini. De asemenea, şase urşi au fost împuşcaţi, întrucât reprezentau un pericol, iar nouă au fost relocaţi.
A crescut şi numărul intervenţiilor de alungare a urşilor din zonele locuite, aproape zilnic fiind trimise mesaje de avertizare RO-ALERT, iar echipe de jandarmi şi poliţişti acţionând pentru îndepărtarea animalelor sălbatice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau