Peste 350.000 de „stranieri” îşi caută un loc de muncă în ţară
Dimensiune font:
* premierul Ludovic Orban a anunţat ieri că aproximativ 700.000 de români sunt în căutarea unui nou loc de muncă * un secretar de stat la Ministerul Economiei consideră că trebuie aduşi muncitori străini, trebuie continuată strategia revenirii lucrătorilor români şi trebuie folosiţi roboţii * preşedintele ANOFM crede că niciuna dintre cele 900.000 de persoane aflate în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă
Premierul Ludovic Orban a anunţat că Executivul caută resurse financiare pentru reluarea activităţii economice, dar şi măsuri de ajutor pentru companii. „Vom apela la un instrument pentru persoanele care au fost în şomaj tehnic şi care revin în activitate, vom acorda plata unei sume, încă nu am stabilit sumele, depinde de resursele de care dispunem, între 35 şi 45% ca o măsură activă pentru reluarea activităţii de către angajaţii care au fost în şomaj tehnic”, a precizat premierul.
Orban a anunţat oficial că Guvernul va prelungi perioada de acordare a şomajului tehnic. „După data de 1 iunie vom menţine şomajul tehnic, dar numai pentru angajaţii companiilor din domenii unde se menţin restricţii, de exemplu în domeniul spectacolelor, evenimentelor, restaurantelor", a precizat Ludovic Orban.
El a estimat că aproximativ 650.000 - 700.000 vor fi în căutarea unui nou loc de muncă, adică în jur de 300.000 cărora li s-a încheiat contractul de muncă şi încă aproximativ 350.000 de români care au revenit din străinătate.
Ne trebuie muncitori străini şi... roboţi
Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Liviu Rogojinaru, consideră că lucrătorii români reveniţi în ţară vor pleca din nou la toamnă în străinătate, astfel că pentru rezolvarea problemei lipsei forţei de muncă din România trebuie aduşi muncitori străini, trebuie continuată strategia revenirii lucrătorilor români şi trebuie folosiţi roboţii. „Dacă pentru acei 1.200.000 de oameni care au venit din afară am găsi soluţia să-i ţinem în ţară sau am găsi de unde să luăm 1.200.000 de salariaţi care să vină în economia românească, ne-ar rezolva problema pe care o aveam până acum câteva luni de zile, că toţi ţipam că nu găsim salariaţi, nu găsim oameni. Sincer, nu cred că cei care s-au întors vor dori să rămână în România, dar să sperăm că vom găsi soluţii ca măcar pe câţiva să îi mai ţinem pe acasă”, a afirmat Liviu Rogojinaru.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei a apreciat că ar fi minunat dacă această criză a forţei de muncă din România ar putea fi rezolvată folosind roboţii. „Cred că, din nefericire, ne vom întoarce probabil din septembrie-octombrie 2020 la septembrie-octombrie 2019, adică cei care au venit vor pleca înapoi, fiecare la ce avea de făcut, şi noi o să avem aceeaşi lipsă de forţă de muncă calificată ca şi anul trecut. Mi-aş dori din tot sufletul să greşesc, dar... Un mod de a gândi e să mergem mai departe să vedem unde găsim salariaţii ok pe care să-i aducem să lucreze în România; ne continuăm gândirea vizavi de cum să-i aducem înapoi pe românii care poate s-au săturat sau poate s-au speriat şi care vor să vină şi uşor-uşor să reîntregim oamenii care sunt în această ţară. Şi normal, dacă reuşim să rezolvăm foarte repede cu nişte roboţi foarte frumoşi, ar fi minunat”, a menţionat Liviu Rogojinaru.
Facilităţi pentru companiile care vor face angajări
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu, consideră că niciuna dintre cele 900.000 de persoane aflate în prezent în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă după încheierea măsurii de acoperire de către Guvern a indemnizaţiei de şomaj. „Această cifră de 900.000 este o cifră actuală astăzi. În martie au fost undeva la 530.000 în şomaj tehnic, în aprilie au sărit de un milion şi ceva de persoane, şi probabil că acum sunt 900.000, ceea ce ne arată că vreo 100.000 s-au întors în câmpul muncii, adică au contractele active. Din aceste 900.000 de persoane, noi sperăm ca niciuna să nu se alăture celorlalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă, pentru că în acest sens vor veni măsurile active ale Guvernului, ca după ieşirea din şomajul tehnic, angajatorii acestor persoane care au fost în şomaj tehnic să primească un ajutor de la stat pentru fiecare salariat în parte. Deci, în mod normal ar trebui să nu-şi piardă locurile de muncă”, a afirmat Victor Picu.
Preşedintele ANOFM a apreciat că este posibil ca facilităţile de protejare a locurilor de muncă care sunt în prezent în pregătire de Guvern să fie oferite pe tot parcursul anului.
Indemnizaţii pentru anumiţi angajatori
Victor Picu a explicat că un alt set de măsuri va fi dedicat companiilor care îi vor angaja pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă.
„Vom avea măsuri active pentru companiile care vor angaja o parte din aceste persoane, deci vor fi pe categorii - tineri, persoane mai în vârstă, adică gândim un pachet mai mare de măsuri, nu un pachet simplist, doar cu o indemnizaţie pentru anumiţi angajatori. Va fi un pachet mai larg de măsuri”, a adăugat preşedintele ANOFM.
Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 908.346 de contracte de muncă figurau luni ca fiind suspendate de la data intrării în vigoare a stării de urgenţă - 16 martie. Angajaţii cu contracte de muncă suspendate se califică la acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic acoperit de Guvern. Alte 337.593 de contracte de muncă figurau luni ca fiind încheiate de la instituirea stării de urgenţă. Marian CAZACU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau