Peste 350.000 de „stranieri” îşi caută un loc de muncă în ţară

Dimensiune font:

| 12-05-2020 21:07

* premierul Ludovic Orban a anunţat ieri că aproximativ 700.000 de români sunt în căutarea unui nou loc de muncă * un secretar de stat la Ministerul Economiei consideră că trebuie aduşi muncitori străini, trebuie continuată strategia revenirii lucrătorilor români şi trebuie folosiţi roboţii * preşedintele ANOFM crede că niciuna dintre cele 900.000 de persoane aflate în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Executivul caută resurse financiare pentru reluarea activităţii economice, dar şi măsuri de ajutor pentru companii. „Vom apela la un instrument pentru persoanele care au fost în şomaj tehnic şi care revin în activitate, vom acorda plata unei sume, încă nu am stabilit sumele, depinde de resursele de care dispunem, între 35 şi 45% ca o măsură activă pentru reluarea activităţii de către angajaţii care au fost în şomaj tehnic”, a precizat premierul.

Orban a anunţat oficial că Guvernul va prelungi perioada de acordare a şomajului tehnic. „După data de 1 iunie vom menţine şomajul tehnic, dar numai pentru angajaţii companiilor din domenii unde se menţin restricţii, de exemplu în domeniul spectacolelor, evenimentelor, restaurantelor", a precizat Ludovic Orban.

El a estimat că aproximativ 650.000 - 700.000 vor fi în căutarea unui nou loc de muncă, adică în jur de 300.000 cărora li s-a încheiat contractul de muncă şi încă aproximativ 350.000 de români care au revenit din străinătate.

Ne trebuie muncitori străini şi... roboţi

Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Liviu Rogojinaru, consideră că lucrătorii români reveniţi în ţară vor pleca din nou la toamnă în străinătate, astfel că pentru rezolvarea problemei lipsei forţei de muncă din România trebuie aduşi muncitori străini, trebuie continuată strategia revenirii lucrătorilor români şi trebuie folosiţi roboţii. „Dacă pentru acei 1.200.000 de oameni care au venit din afară am găsi soluţia să-i ţinem în ţară sau am găsi de unde să luăm 1.200.000 de salariaţi care să vină în economia românească, ne-ar rezolva problema pe care o aveam până acum câteva luni de zile, că toţi ţipam că nu găsim salariaţi, nu găsim oameni. Sincer, nu cred că cei care s-au întors vor dori să rămână în România, dar să sperăm că vom găsi soluţii ca măcar pe câţiva să îi mai ţinem pe acasă”, a afirmat Liviu Rogojinaru.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei a apreciat că ar fi minunat dacă această criză a forţei de muncă din România ar putea fi rezolvată folosind roboţii. Cred că, din nefericire, ne vom întoarce probabil din septembrie-octombrie 2020 la septembrie-octombrie 2019, adică cei care au venit vor pleca înapoi, fiecare la ce avea de făcut, şi noi o să avem aceeaşi lipsă de forţă de muncă calificată ca şi anul trecut. Mi-aş dori din tot sufletul să greşesc, dar... Un mod de a gândi e să mergem mai departe să vedem unde găsim salariaţii ok pe care să-i aducem să lucreze în România; ne continuăm gândirea vizavi de cum să-i aducem înapoi pe românii care poate s-au săturat sau poate s-au speriat şi care vor să vină şi uşor-uşor să reîntregim oamenii care sunt în această ţară. Şi normal, dacă reuşim să rezolvăm foarte repede cu nişte roboţi foarte frumoşi, ar fi minunat”, a menţionat Liviu Rogojinaru.
Facilităţi pentru companiile care vor face angajări

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu, consideră că niciuna dintre cele 900.000 de persoane aflate în prezent în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă după încheierea măsurii de acoperire de către Guvern a indemnizaţiei de şomaj. „Această cifră de 900.000 este o cifră actuală astăzi. În martie au fost undeva la 530.000 în şomaj tehnic, în aprilie au sărit de un milion şi ceva de persoane, şi probabil că acum sunt 900.000, ceea ce ne arată că vreo 100.000 s-au întors în câmpul muncii, adică au contractele active. Din aceste 900.000 de persoane, noi sperăm ca niciuna să nu se alăture celorlalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă, pentru că în acest sens vor veni măsurile active ale Guvernului, ca după ieşirea din şomajul tehnic, angajatorii acestor persoane care au fost în şomaj tehnic să primească un ajutor de la stat pentru fiecare salariat în parte. Deci, în mod normal ar trebui să nu-şi piardă locurile de muncă”, a afirmat Victor Picu.
Preşedintele ANOFM a apreciat că este posibil ca facilităţile de protejare a locurilor de muncă care sunt în prezent în pregătire de Guvern să fie oferite pe tot parcursul anului.

Indemnizaţii pentru anumiţi angajatori

Victor Picu a explicat că un alt set de măsuri va fi dedicat companiilor care îi vor angaja pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă.

Vom avea măsuri active pentru companiile care vor angaja o parte din aceste persoane, deci vor fi pe categorii - tineri, persoane mai în vârstă, adică gândim un pachet mai mare de măsuri, nu un pachet simplist, doar cu o indemnizaţie pentru anumiţi angajatori. Va fi un pachet mai larg de măsuri”, a adăugat preşedintele ANOFM.

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 908.346 de contracte de muncă figurau luni ca fiind suspendate de la data intrării în vigoare a stării de urgenţă - 16 martie. Angajaţii cu contracte de muncă suspendate se califică la acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic acoperit de Guvern. Alte 337.593 de contracte de muncă figurau luni ca fiind încheiate de la instituirea stării de urgenţă. Marian CAZACU

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Probleme la o fabrică importantă din țară!
12/05/2025 20:22

Probleme la o fabrică importantă din tară! Fabrica Argus S.A. de prelucrare a semintelor oleaginoase din Constanta se confruntă cu o scădere semnificativă a veniturilor si o crestere a costurilor opera ...

Curs BNR, 12 mai. Moneda euro şi-a oprit creşterea. Cursul leu-euro scade puţin sub 5,10 lei
12/05/2025 14:31

  Curs valutar BNR pentru moneda euro (EUR), azi, 12 mai 2025 1 Euro = 5.0993 lei Moneda euro s-a depreciat puţin, dar semnificativ, la 5.0993, cu 0,0172, de la 5.1165, semnificaţia importantă fiind c ...

Facturile la curent electric se dublează din iulie 2025! Avertisment oficial pentru milioane de români
12/05/2025 13:35

Romanii trebuie să se pregătească pentru o scumpire majoră a energiei electrice, incepand cu luna iulie 2025. Plafonarea preturilor la curent, introdusă acum peste trei ani pentru a proteja populatia in co ...

Harta dobânzilor din toată lumea. Care este țara unde sunt cele mai mici dobânzi și unde se află România
12/05/2025 12:59

 O hartă a lumii realizată de VisualCapitalist, in seria Markets in a Minute, prezintă ratele dobanzilor in diverse tări de pe glob. Conform reprezentării grafice cea mai ridicată rată este inregist ...

Indicele ROBOR la trei luni a crescut iar. A ajuns la 7,31%
12/05/2025 12:13

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,31% de la 7,25%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, potrivit Profit.ro. Potrivit Profit.ro, ...

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”  Numele beneficiarului: ARTEHNIS INFRASTRUCTURE SOLUTIONS S.R.L.
12/05/2025 09:30

  „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”   Numele beneficiarului: ARTEHNIS INFRASTRUCTURE SOLUTIONS S.R.L.    

Ce facem în vreme de criză? Cinci scenarii de investiții pentru a ne proteja banii
11/05/2025 20:30

 În ce ar putea investi acum romanii pentru a-si proteja economiile? E momentul de a actiona cat mai repede sau trebuie asteptat pană după alegerile din 18 mai? Sunt intrebări la care a răspuns, ...

Comercianţii care vând produse din tutun au noi obligaţii
11/05/2025 15:56

  Potrivit unui ordin al ANPC, care a intrat in vigoare, operatorii economici au obligaţia să afişeze o plachetă informativă de interzicere a vanzării către minori a produselor care conţin tutun, ...

Atenție! O mare bancă din România nu mai acceptă aceste bancnote pentru o perioadă. Ce alternative recomandă clienților
10/05/2025 22:20

 Banca Romană de Dezvoltare (BRD) a anuntat că, in perioada următoare, nu va mai accepta bancnotele de 50 USD in nicio sucursală din tară. Măsura se aplică temporar si are ca scop optimizarea proces ...

Șoc pe piața imobiliară: Suma pe care un client a pierdut-o, într-o singură săptămână, la un apartament de 100.000 euro la noul curs valutar
10/05/2025 20:28

  Piata imobiliară din Romania trece printr-un moment de stagnare accentuată, cauzată de explozia cursului valutar si de incertitudinea politică legată de turul al doilea al alegerilor. Inv ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei