Preţul lemnului de foc s-a dublat! Care sunt principalele cauze ale acestei scumpiri
Dimensiune font:
Preţul lemnului de foc s-a dublat faţă de anul trecut, principalele cauze fiind creşterea preţurilor la energie şi gaze, precum şi blocajele din administraţia silvică. Dacă anul trecut un metru cub de lemn de foc putea fi cumpărat cu 250 de lei, anul acesta costă cel puţin 500 de lei. „La munte anul trecut era undeva 250, maximum 300 de lei pe metru cub, acum este în jur de 500 de lei pe metru cub.
La câmpie era 400 de lei pe metru cub, acum este 6-700 de lei pe metru cub. La distribuitorii mari din oraşe sare şi de 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat”, a declarat Constantin Tobescu, preşedinte al Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn.
Un lucru nu tocmai îmbucurător pentru cele 3,5 milioane de gospodării din România care sunt încălzite cu lemne. Specialiştii din industrie spun că în zona de câmpie oamenii consumă pe iarnă în jur de 3-4 metri cubi, în timp ce în zona de munte se ard între 10 sau chiar 15 metri cubi.
De vină pentru aceste majorări sunt atât scumpirile din ultima perioadă la energie şi gaze, cât şi blocajele din administraţia silvică. Blocaje care îi fac pe micii proprietari de păduri să beneficieze foarte greu de cotele care le revin anual.
„Pur şi simplu, din cauza unei reglementări defectuoase şi inaplicabile, s-au scos din piaţă câteva milioane de metri cubi. Concret, un proprietar care are un hectar de pădure şi ar avea dreptul să recolteze 5 metri cubi de lemn de pe proprietatea lui, dreptul lui, uzufructul pădurii, trebuie să se ducă la Ocol, Ocolul să se ducă să-i marcheze, după aia trebuie să se ducă încă o dată Ocolul să-i dea autorizaţie şi să-i predea parchetul, încă o dată ca să-i reprimească parchetul şi încă o dată ca să-i taie un aviz. Cineva de la Ocol trebuie să se ducă de patru ori în pădure pentru a-i da omului un document cu care să-şi transporte lemnul acasă. Ministerul a reglementat în acest fel, iar această procedură e atât de birocratică şi atât de costisitoare de timp şi de forţă de muncă, încât fizic, nu se poate face”, a declarat Constantin Tobescu, preşedinte al Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau